fbpx

Zamenjajte nezdrave sestavine pri praznični peki

Novice

Vas zanima, kako lahko nadomestite manj zdrave sestavine v prazničnih receptih za sladice z bolj zdravimi? Za vas smo pripravili inovativne nasvete, kako lahko pripravite …

Vas zanima, kako lahko nadomestite manj zdrave sestavine v prazničnih receptih za sladice z bolj zdravimi? Za vas smo pripravili inovativne nasvete, kako lahko pripravite odlična peciva, mafine, kekse in torte brez moke, margarine, jajc in pretirane rabe sladkorja. Vas zanima kako? Potem berite dalje.

Motivna-slika---praznična-peka-intro

Adijo jajček

Vegani lahko jajca v svoji kuhi nadomestite, tako da zmešate pol žličke bio vinskega kamna, eno žlico kisa in eno žlico vode. Ali pa zmešate 1 žlico lanenih semen s 3 žlicami vode. Enako razmerje velja tudi za bio chia semena (uporabite cela, ne zmleta). V testo za torto lahko namesto jajca dodate tudi žličko sode bikarbone in nekaj mineralne vode – in že imate sočno, puhasto testo, ki se bo lepo dvignilo.

V kolikor pečete z jajci, pa uporabite bio jajca od kokošk iz proste reje. Te kokoške so se pasle na prostem in so uživale ekološko krmo. Ta jajčka naredijo pecivo tako dobro, kot so ga spekle naše babice.

Nadomestite škodljive trans maščobe z bolj zdravimi

Telo vam bo hvaležno, če boste maščobo pri peki nadomestili z bio kokosovim oljem. Zanj namreč velja, da pri visokih temperaturah ne tvori rakotvornih snovi in ne vsebuje škodljivih trans-nasičenih maščob. Kokosova maščoba se odlično obnese v testu za tortno dno in tudi v nadevih. Izvolite recept za pripravo čudovite presne veganske torte z granatnim jabolkom, kjer smo uporabili kokosovo maščobo.

Veganska-torta-z-granatnim-jabolkom

Recept za presno vegansko torto z granatnim jabolkom

Maslo ali margarino lahko nadomestite tudi s pirejem iz belega ali drugega fižola. Verjemite, razlike v okusu ne boste zaznali! Preprosto pretlačite beli fižol, črni fižol ali lečo skupaj z malo vode in nato zamenjajte polovico masla, olja ali margarine z enako količino pireja.

Brezglutenski-mafini-s-črnim-fižolom

Recept za odlične veganske čokoladne brezglutenske mafine s črnim fižolom.

Polovico maščob v receptih lahko nadomestite tudi z bio svilenim tofujem v razmerju 1:1. Prav ta tofu ima namreč zelo nevtralen okus, zato ga okus čokolade vedno premaga. Poleg tega vsebuje tofu še veliko beljakovin in kalcija.

Moka je lahko tudi polnozrnata

Zamenjajte eno skodelico bele moke s polnozrnato ekološko moko in s tem vaše piškote obogatite z 10 grami vlaknin za zdravje vašega srca. Ker so za razliko od rafiniranih zrn cela zrna groba, najprej zamenjajte le polovico moke. Nato postopno povečujte količino polnozrnate moke, da sčasoma pridete do pravega razmerja.

Moka brez glutena  

Peka z brezglutensko moko ali celo peka brez vsake moke je prav tako mogoča, če poznamo nadomestke. Občutljivi na gluten lahko pšenično moko nadomestite s kokosovo in tapiokino moko. Iz teh dveh mok in z nekaj domišljije smo pripravili nebeške brezglutenske mafine s kremo iz sladkega krompirja. Lahko pa pripravite tudi praznične brezglutenske limonine kekse z makom.

Limonini-keksi-z-makom

Brezglutenski limonini keksi z makom.

Še slajše od sladkorja

Že poznate stevio? Stevia je južnoameriška rastlina, ki se že stoletja uporablja kot sladilo. Ne vsebuje nobenih ogljikovih hidratov in kalorij, njen glikemični indeks pa je 0. Sedaj v naravnih in sladkih okusih lahko uživajo tudi diabetiki. Stevia je mnogo slajša od navadnega sladkorja in veliko bolj zdrava. Pri kuhi in peki se obnaša enako kot navadni sladkor, zato jo le pogumno vključite v kuhinjo. Le pozorni bodite pri njenem doziranju. Zdravi protiuteži navadnemu sladkorju sta še bio kokosov sladkor in bio yacon sirup.

Boljša kakovost pomeni boljši okus

Plačati nekaj več za izdelke visoke kakovosti, kot sta premium ekološka čokolada in aromatična ekološko pridelana bourbonska vanilija, se zelo izplača. Izpustili boste namreč kalorične sestavine in jih nadomestili z bolj aromatičnimi in okusa polnimi sestavinami. Kakovostne ekološke sestavine za praznično peko boste našli na policah v Bio prodajalni Norma v Mariboru in v Ljubljani ter v spletni trgovini www.norma.si.

Oglasno sporočilo


Sledite nam