Kako pomagamo dojenčku pri zamašanem nosku?

Bolezni, Novice, Zanimivo, Zdravje otrok

Dojenčki in malčki so še posebej dovzetni za prehlad, saj se njihov imunski sistem še razvija. Za dojenčka je prehlad..

Če je dojenček prehlajen težje diha in še težje pije.

Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, za katere je priporočljivo, da jih upoštevate, če je dojenček ali malček prehlajen.

Zakaj je prehlad pri dojenčku lahko nevaren?

Dojenčki in malčki so še posebej dovzetni za prehlad, saj se njihov imunski sistem še razvija. Za dojenčka je prehlad precej neprijetnejši kot za odraslega. V prvih mesecih življenja dojenčki dihajo samo skozi nos in postopoma razvijajo sposobnost dihanja skozi usta. Zaradi ozke nosne votline, je že ob rahlem otekanju nosnih membran, dihanje oteženo.

Kako lahko pomagate otroku pri prehladu?

Dobro zračeni prostori

Prehlajen dojenček potrebuje predvsem mir. Pomembno je, da je prostor v katerem se nahaja, topel, vendar ne pretopel, priporočljiva temperatura prostora je okoli 18 °C. Pomembno je redno zračenje in vlaženje prostorov, da se sluznica malega bolnika ne izsuši. Če nimate vlažilnika zraka, so dovolj že mokre brisače na radiatorju ali velika posoda tople vode ali zeliščnega čaja v bližini otroka, ki bodo zrak v prostoru dodobra navlažili. Otrok naj bo pokrit z bombažno ali svileno odejo. Tudi sprehod na svežem zraku bo dobro del.

Zadosten vnos tekočine

V prvih mesecih življenja je dojenje tisto, ki dojenčka dobro preskrbi s hranili in tekočino. Od 4. meseca dalje pa naj bi dojenčki potrebovali 500 ml dodatne tekočine dnevno, do prvega leta pa približno 1 liter. Ob prehladnih obolenjih se poveča potreba po tekočini, zato je pomembno, da  otroku ponudite mlačno vodo, ali še bolje nesladkane zeliščne čaje, kot so šipkov, kamilični, hibiskusov ali lipov čaj.

Olynth pršilo za nos, sinuse

Redno čiščenje noska

Ker si dojenček sam ne more čistiti nosu, je pomembno, da je čiščenje redno. Pred vsakim obrokom /podojem ali še pogosteje, če je potrebno, vendar nikoli po podoju/obroku. Razlog je, da boste otroka lažje nahranili, po obroku pa lahko izpiranje izzove polivanje in bruhanje.

Nega občutljive kože okoli nosu

Posledica neprestanega izcedka iz nosu je pogosto rdeča in vneta koža okoli nosu in tudi v nosu. Dojenčkova občutljiva koža potrebuje posebno nego, tako da je dovolj navlažena. Izberite ustrezno kremo ali mazilo za nego nežne kože.

Dvignjeno vzglavje

Če boste dojenčku v času prehlada dvignili vzglavje, bo lažje dihal. Pod vzmetnico potisnite tanko blazino ali nekaj brisač, ki bodo poskrbele, da bo vzglavje rahlo dvignjeno, dihanje pa bo lažje.

Pomoč pri akutnem prehladu

Pri zamašenem nosku, uporabite kapljice ali razpršila, posebej namenjena dojenčkom in malim otrokom. Zaradi slabšega vdihavanja skozi nos dojenčki pogosto tudi težje pijejo. Še posebej zvečer in ponoči se stanje poslabša, zato bodo kapljice ali razpršila, ki vsebujejo dekongestiv, omogočila lažje dihanje. Pomembno je, da uporabljate kapljice, ki so namenjene izključno dojenčkom/majhnim otrokom. Pri zelo majhnih dojenčkih in nedonošenčkih se pred uporabo takšnih razpršil posvetujte z zdravnikom.

Ene izmed takih kapljic so Olynth® HA, ki ne vsebujejo konzervansa, zaradi vsebnosti hialuronske kisline pa zagotavljajo vlaženje nosne sluznice in jo na ta način tudi ščitijo. Ravno zato so še posebej primerne tudi za otroke.

Pomembno: Otroku ne dajajte nobenih zdravil proti bolečinam, povišani temperaturi ali kašlju, ki so namenjena odraslim.

Previdno z eteričnimi olji!

Odziv dojenčkov na eterična olja je drugačen od odziva odraslih in starejših otrok. Kafra in mentol sta za dojenčke in majhne otroke neprimerna in lahko celo sprožita krče mišic grla. Pred uporabo eteričnih olj se obvezno posvetujte s strokovnjakom.

Kdaj mora otrok k zdravniku?

Čeprav je prehlad običajno neškodljiv in mine sam od sebe v nekaj dneh, se v naslednjih situacijah posvetujte s pediatrom:

  • povišana telesna temperatura (nad 38,5 °C)
  • zavračanje tekočine, utrujenost, šibkost
  • težave z dihanjem, trdovraten kašelj
  • sum na bolečine v ušesih (pogosto se otrok dotika ušes)

Tudi, če vaš otrok ne kaže nobenega od naštetih simptomov in niste prepričani o zdravljenju, se posvetujte s pediatrom.