fbpx

Sedaj lahko preverite, kakšna je raven vitamina D v vašem telesu

Novice, Zanimivo, Zdravoteka

Vitamin D igra ključno vlogo pri aktiviranju obrambnega sistema v organizmu ter preprečuje nastanek nekaterih vrst raka.

Slabše vreme, krajši dnevi, vsakodnevne obremenitve, stres in utrujenost, ki vodi v izgorelost. Z zgodnjim prepoznavanjem simptomov in laboratorijsko diagnostiko si lahko pomagamo pri premagovanju stresa in okrepimo imunski sistem ter v zimo vstopimo pripravljeni.

V tem letnem času številne spremembe oslabijo imunski sistem in vplivajo na splošno zdravje in počutje. Prihaja obdobje gripe, dnevi so krajši, hitreje se stemni, s spremembo ure pa si tudi porušimo bioritem. Zaradi tega se še hitreje pojavijo razne težave z utrujenostjo, pomanjkanjem vitaminov in splošnim slabšim počutjem.

V diagnostičnem laboratoriju Medicare PLUS se zavedamo pomembnosti preventivne diagnostike, zato se za analizo vitaminov ni potrebno predhodno naročati.

Najnovejše raziskave kažejo, da ima vitamin D ključno vlogo pri aktiviranju obrambnega sistema v organizmu, njegovo pomanjkanje pa je povezano s šibkejšo reakcijo na infekcije. Ocenjuje se, da ima skoraj polovica svetovnega prebivalstva premalo vitamina D v krvi.

Vitamin D je odločilen za zdrave kosti in lahko upočasni razvoj osteoporoze.

Pri pomanjkanju vitamina D se raven kalcija in fosfata tako zniža, da to ogroža zdrav razvoj in rast kosti. Bolezen, nastane kot posledica pomanjkanja mineralov kalcija in fosfata, se pri otrocih kaže kot rahitis, pri odraslih pa kot osteomalacija. Gre za bolezen okostja, pri kateri se pojavijo zmehčanje kostnega tkiva zaradi pomanjkanja vitamina D.

Vitamin D krepi tudi imunski sistem in preprečuje nastanek nekaterih vrst raka.

Pomanjkanje vitamina D je zdravstvena težava povsod po svetu. Pomanjkanje se pojavlja predvsem pozimi, saj je izpostavljenost sončni svetlobi veliko manjša kot poleti. Raven vitamina D lahko testiramo iz krvi.

Fotografije: Unsplash

 


Sledite nam