fbpx

Zakaj so šparglji tako priljubljeni?

Zanimivo

Šparglji so ena izmed redkih vrst zelenjave, ki vsebujejo velike količine antioksidantov za nevtralizacijo prostih …

Pomlad že trka na vrata in ena izmed dobrot, ki je značilna za ta letni čas, so zagotovo šparglji ali beluši. Mnenja o uporabi ustreznega termina so deljena, pa to niti ni pomembno, saj vemo o kateri stvari govorimo. Vrhunec sezone špargljev je ravno spomladi, takrat so tudi najboljši in najlažje dostopni. Zaradi bogate hranilne sestave, so zelo cenjeni in priporočljivi, kot sestavni del spomladanskega jedilnika.

Šparglji so odličen vir vlaknin, folne kisline, vitamina A, C, E in K, kot tudi kroma, minerala, ki izboljša sposobnost inzulina za prehajanje glukoze iz krvi v celice. Zaradi visoke vsebnosti kalija in nizke vsebnosti natrija ter aspargina, so beluši naravni diuretik. Že od antičnih časov se uporabljajo za lajšanje simptomov PMS, revmatoidnega artritisa in visokega krvnega tlaka.

Šparglji so ena izmed redkih vrst zelenjave, ki vsebujejo velike količine antioksidantov za nevtralizacijo prostih radikalov, ki uničujejo celice. Prav tako vsebujejo velike količine vitamina C, beta karotena, vitamina E, cinka, mangana in selena.

sparglji1

So živilo, ki se hitro skuha ter se odlično podajo k ostalim živilom. So sočnega okusa in mehke strukture in se odlična priloga k mesu, ribam, solatam in rižotam. Še posebej priljubljeni pa so v omletah in drugih kombinacijah z jajci. Ne smemo pa pozabiti na odlične juhe, ki jih pripravimo lahko samo s šparglji ali v kombinaciji z drugo zelenjavo.

Če želite, da ostanejo hrustljavi, pred kuhanjem odrežite spodnji oleseneli del, ter jih za nekaj minut postavite v hladno vodo. Pri kuhanju je pomembno, da jih ne prekuhate, »al dente« beluši so pripravljeni po 5 minutah. Zunanji del bo postal mehak, notranji pa bo ostal hrustljav. Tanjši beluši so pripravljeni še hitreje. Šparglje porabite v roku 3 dni od nakupa, v hladilniku jih hranite tako, da je spodnji del zavit v papir.

spraglji4

Foto: Pinterest


Sledite nam