fbpx

Zakaj otrok ne sme sedeti v položaju W?

Zanimivo, Zdravje otrok

Zelo pomembna naloga staršev je, da otroke spodbujajo k varnejšim in pravilnejšim oblikam sedenja na tleh, kot sta …

Razvoj otrok je sestavljen iz različnih dejavnikov, med drugim tudi iz pravilnega sedenja. Bodite pozorni na to, kako otrok sedi, saj je to pomembneje, kot si morda mislite.

Strokovnjaki iz inštituta Pediatric Therapy Center so prišli do zaključka, da ima priljubljena sedeča otroška poza, pri kateri je vsaka noga zvita ob strani (z nogami tvori obliko črke W), lahko škodljiv vpliv na otrokov kasnejši razvoj.

Pri otrocih, starejših od 2 let, ki sedijo v tem položaju, obstaja tveganje za nezadovoljive telesne moči in ravnotežja.

Otroci, ki sedijo v tem položaju po starosti 2 let, pri katerih obstaja tveganje za slabši razvoj osnovnega pomanjkanja telesne moči in ravnotežja, ki je še posebej pomembno za razvoj motoričnih sposobnosti, kot so tek in skoki.

Prav tako lahko taka oblika sedenja povzroči nepravilen razvoj kolkov in poveča tveganje za mišično zategnjenost. Daljše obdobje sedenja v tem položaju se lahko odraža tudi v tem, da so nožni prsti obrnjeni navznoter

Zelo pomembna naloga staršev je, da otroke spodbujajo k varnejšim in pravilnejšim oblikam sedenja na tleh, kot sta sedenje na boku, z naprej iztegnjenimi nogami in druge.

Priporočamo vam še ogled videa v angleškem jeziku.


Sledite nam