fbpx

Zakaj ob driski in jemanju antibiotikov vzeti probiotik?

Novice, Zanimivo, Zdravje, Zdravoteka

Zdravi smo toliko, kolikor je zdravo naše črevesje! V prebavilih naj bi bilo celo 70 – 80 odstotkov imunskega sistema.

V prebavilih naj bi bilo celo 70 – 80 odstotkov imunskega sistema, saj se celice, odgovorne za vzdrževanje imunskega sistema in največji obrambni sistem organizma, nahajajo v črevesju. Zato je zdrava črevesna mikroflora ključna za urejeno prebavo in zdravje našega organizma. Dejstvo je, da smo zdravi toliko, kolikor je zdravo naše črevesje.

Črevesna flora

Človeški prebavni trakt vsebuje več kot 500 različnih vrst bakterij, ki pomagajo ohranjati zdrav prebavni in imunski sistem. Črevesna flora je večinoma je stabilna in konstantna. Igra pomembno vlogo pri vzdrževanju normalne črevesne funkcije, pomaga pri procesu prebave hrane, sintezi vitaminov, presnovi nekaterih zdravil in nevtralizira škodljive rakotvorne snovi, ki se jih vnaša s prehrano ter v razvoju in vzdrževanju močnega imunskega sistema.

Za optimalno zdravje je pomembno ohranjanje ravnotežja med dobrimi in slabimi bakterijami. V normalnih okoliščinah se v črevesni flori nahaja veliko število “dobrih” bakterij, ki nas branijo pred “slabimi” bakterijami, ki vstopajo v organizem na različne načine, s hrano ali pogosteje, preko umazanih rok. Bolezen, stres, staranje, uživanje antibiotikov ali drugih zdravil, slabe življenjske in prehranjevalne navade lahko negativno vplivajo na ​​normalno črevesno mikrofloro, zato se jo lahko z dodajanjem probiotikov v prehrano pomaga organizmu uravnovesiti.

Črevesna flora je oslabljena tudi ob jemanju antibiotikov, zato je dobro, da po vsakem antibiotiku zaužijete probiotični pripravek, ki bo okrepil obrambni mehanizem. S probiotiki boste nadomestili številne dobre bakterije, ki jih bo z zaužitjem uničil antibiotik. Bodite dosledni, da probiotični pripravek, ki vsebuje vsaj tri ali štiri bakterije, vzamete dve uri po zaužitju antibiotika. Tako bo imel antibiotik dovolj časa, da z nemoteno potjo skozi črevo opravi svojo nalogo, po dveh urah pa nato zaužijemo probiotične pripravke za osvežitev imunskega sistema, črevesne flore.

Kaj so probiotiki?

Probiotiki so bakterije, živi mikroorganizmi imenovani tudi dobre bakterije, ki v zadostnih količinah ugodno vplivajo na organizem in zdravje ljudi. Probiotiki so v prehrani (jogurt, sir, kefir, kislo zelje), v obliki prehranskih dopolnil ali kot dodatki v živilih, najpogosteje v fermentiranih mlečnih izdelkih.

Številne medicinske raziskave so v preprečevanju in zdravljenju številnih bolezni dokazale učinkovitost in korist probiotičnih pripravkov.

Probiotiki in imunski sistem

Poleg vloge probiotikov v črevesju vplivajo tudi na naš imunski sistem, zato dobro vplivajo pri različnih vrstah bolezni, sindromu razdražljivega črevesa, pri preprečevanju in zdravljenju driske, tudi povzročene z antibiotiki, kožnih boleznih, pri vzdrževanju imunskega sistema ter pri preprečevanju in zdravljenju različnih okužb.

Oslabljen imunski sistem oziroma obrambo organizma črevesne flore lahko najpreprosteje izboljšamo z uživanjem probiotičnih pripravkov. Potreba po uživanju probiotikov je najpogosteje posledica okužb z virusi in bakterijami, nenadna driska, slabost, bruhanje.

Kako in kdaj jemati probiotike?

Z naraščajočo priljubljenostjo probiotikov obstaja tudi veliko različnih prehrambenih dodatkov in dopolnil. Dnevni vnos jogurta, kefirja in drugih mlečnih pripravkov z dodanimi probiotiki (LGG in Bifidobacterium) dolgoročno koristi zdravju, zlasti imunskemu in prebavnemu sistemu.

Gastroenterologi priporočajo, da se probiotični pripravki v času težav uživajo trikrat na dan, za čim boljšo okrepitev obrambnega mehanizma. Ob različnih tegobah, je potrebno uživanje različnih količin pripravkov, za kar se posvetujte v lekarni ali osebnim zdravnikom. Probiotični izdelki so varni za uporabo in brez kontraindikacij ter škodljivih učinkov, če se upoštevajo priporočila pravilne uporabe in če so izvzete rizične skupine (kot so posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom), seveda ob predpogoju da gre za kakovosten probiotičen izdelek. Pri zdravljenju tegob in simptomov naj se probiotiki uživajo vsaj 14 dni. Ko tegobe minejo, se lahko uživanje probiotikov zmanjša na dve enoti in nato eno enoto dnevno. Priporočljivo je, da se zaužijejo s tekočino ali samostojno oziroma kot je predpisano v navodilih.

Predvsem je pomembno omeniti, da ob antibiotičnem zdravljenju lahko pomagajo tudi probiotiki, saj lahko z njihovo sočasno uporabo zmanjšate pogostnost ali trajanje najpogostejšega neželenega učinka uporabe antibiotikov, to je driske. Prav tako je treba probiotike uživati vsaj dve uri po zaužitem antibiotiku.

 


Sledite nam