fbpx

Ste pogosto utrujeni?

Novice, Zanimivo

»Menopavza« je opis življenjskega obdobja pri ženski med 45. in 55. letom, ko se dogajajo velike hormonske spremembe.

Kaj je menopavza?

Termin »menopavza« se uporablja za opis življenjskega obdobja pri ženskah med 45. in 55. letom, včasih lahko tudi že pred 40. letom, kar obravnavamo kot prezgodnjo menopavzo, pomeni pa, da se plodno obdobje in menstruacijski ciklus zaključita.

V menopavzi so težave zaradi načina življenja, daljše pričakovane starosti in sprememb, ki vplivajo na telo ženske vse bolj pogoste. Najbolj pogoste težave v meni so: motnje spanja, navali vročine in znojenje, krvavitve v menopavzi, glavoboli, pomanjkanje želje po spolnosti, suha koža in lasje, slabše razpoloženje in počutje. Težave v menopavzi nastanejo zaradi sprememb, ki jih doživlja telo, hormonskega neravnovesja. Simptome menopavze lahko lajšamo sami s tem, da uživamo hrano, vitamine in minerale, ki ugodno vplivajo na telo, lahko pa poiščemo pomoč pri osebnem zdravniku, ki bo v primeru izrazitih simptomov predpisal nadomestno hormonsko terapijo.

Obdobju menopavze se upravičeno posveča veliko pozornosti, saj je lahko precej dramatično. V organizmu se zgodi veliko sprememb: hormonske, telesne, duševne in čustvene ter najbolj neizogiben znak – konec menstruacijskih ciklov. Da bi si povečali samozavest in zaupanje vase, je treba dobro vedeti, kaj se dogaja v našem telesu, saj le tako lahko razumemo, da je mehanizem menopavze popolnoma normalen.

Utrujenost:

  • Utrujenost je pogost simptom menopavze, ki ima lahko velik vpliv na kakovost življenja.
  • Dobro in redno spanje, zdravo prehranjevanje in redna telesna dejavnost lahko pomagajo preprečiti utrujenost.
  • Zdravnik vam lahko pomaga z dodatnimi priporočili in nasveti.

Vročinski vali, nočno znojenje ter suha in občutljiva nožnica so pogosti simptomi menopavze. Utrujenost je lahko tudi težava v prehodnem času, ko menstruacijski ciklusi izostanejo in se dogajajo hormonske spremembe. Konstantna, obremenilna utrujenost lahko vpliva na kakovost življenja. Vendar pa obstajajo nasveti in ukrepi za ponovno vzpostavitev svoje telesne energije:

Nasveti, kako premagati utrujenost

Sledite petim nasvetom, kako premagati utrujenost:

1. Vzemite si čas za redno vadbo

Zelo težko je zjutraj vstati iz postelje, ko ste izčrpani, vendar je vadba ena izmed najboljših rešitev za utrujenost. Študije žensk v predmenopavznem obdobju so pokazale, da so vadbe zmerne do visoke intenzivnosti, povezane z višjo stopnjo energije.

Vadba lahko izboljša:

  • navale vročine,
  • težo,
  • razpoloženje,
  • kronično bolečino,
  • kakovost življenja.

Poiščite dejavnosti, ki so prijetne, obvladljive in primerne. Na primer, v času kosila greste lahko na kratek sprehod ali obiščete vadbo joge. Pomembno je, da si najdete dejavnost, v kateri lahko redno uživate in vadite. Če v vadbi uživate, je večja verjetnost, da jo sprejmete za navado.

1027282286cc8482f65efec4d9da4d5f

2. Dober spanec

Po dobrem spancu boste bolj polni energije. Predlagamo, da se odpravite v posteljo in vstajate ob približno enakem času vsak dan, tudi ob koncih tedna. Pred spanjem se izogibajte poživilom, kot sta kofein in alkohol.

Najbolje bo, da pred spanjem vzpostavite večerno rutino, ki vam bo pomagala pri boljšem razpoloženju. Pred spanjem pojdite pod toplo prho ali kopel ter se izognite uporabi pametnega telefona in računalnika. Prav tako je dobra praksa, da posteljo uporabljate samo za spanje in se v postelji izogibate raznim navadam, kot so branje, gledanje televizije ali uporaba pametnega telefona.

Razlog za slab ali moten spanec je lahko tudi nočno znojenje, ki pa ni nujno simptom, povezan zgolj z menopavzo. Posledice slabega spanca so lahko utrujenost, zaspanost, težave pri koncentraciji in depresija. Ti simptomi so pogosto zelo moteči, vendar pa je z izboljšanjem spanca in blaženjem simptomov mogoče znova vzpostaviti ravnotežje v organizmu.

3. Odpočijte se z meditacijo

Stres lahko troši vašo energijo in vpliva na slab spanec. Eden od načinov, da premagate stres, je meditacija. Z vadbo ene od najbolj priljubljenih oblik, »Mind« meditacija, sedite v mirnem kotičku, z zaprtimi očmi in počasnim globokim dihanjem, počistite svoj um, medtem ko se osredotočate na svoje dihanje. Če poskušajo v vaš um vstopiti negativne misli, jih nežno usmerite nazaj ven.

Če imate težave s sedenjem pri miru, poskusite z vadbami joge ali tai chi-ja, ki združujeta vaje z meditacijo za izkoriščanje prednosti obeh praks.

4. Ponoči znižajte termostat

Poleg navalov vročine in nočnega znojenja v menopavzi, je najmanj kar potrebujete, pregreta spalnica. Z ohranjanjem spalnice zmerno hladne, organizem naravno prilagaja nihanje temperature ponoči. Strokovnjaki za dober spanec predlagajo idealno sobno temperaturo okoli 18,5 stopinj Celzija.

5. Zmanjšajte obroke hrane

Velik obrok hrane pred spanjem lahko pusti občutek polnosti v želodcu, zaradi česar boste težko zaspali. Težki in polni obroki prispevajo tudi k zgagi, kar lahko prav tako vpliva na slab spanec. Ne glede, v katerem življenjskem obdobju ste, je najbolje, da jeste manjše porcije bolj zdravih živil.

Zakaj je utrujenost pogost simptom menopavze?

Utrujenost je v menopavznem obdobju pogosta tudi deloma zaradi hormonskih sprememb, ki se dogajajo v tem času. Ko dosežete srednja leta, se lahko zgodi, da boste imeli več težav s spanjem, kot kdajkoli prej. To je lahko posledica procesa staranja in hormonskih sprememb v menopavzi.

Z vstopom v predmenopavzno obdobje vaši hormoni doživljajo vzpone in padce, prav tako kot vaš organizem. Sčasoma se bodo vaši ženski hormoni zmanjšali, dokler jih telo ne preneha popolnoma proizvajati.

Iste hormonske spremembe, ki povzročajo simptome, kot so navali vročine in nočno znojenje lahko vplivajo tudi na vaše razpoloženje in raven energije. Ti hormoni vam lahko tudi otežijo nočni spanec, kar čez dan pusti občutek utrujenosti.

ss-blond-sleepy-woman-breakfast

 Ravnotežje v organizmu in nega kože

Ko ste v prehodnem obdobju ali obdobju menopavze, so mnogi simptomi pogosto zelo moteči, zaradi njih pa se je še težje spoprijemati z zahtevami vsakdanjika. Z blaženjem vseh simptomov je mogoče znova vzpostaviti ravnotežje v organizmu. Poleg hormonskega zdravljenja so na voljo številni drugi načini za lajšanje simptomov v menopavzi, na primer homeopatsko zdravljenje ali različni zeliščni pripravki. Na srečo pa si lahko pomagate tudi sami, predvsem s spremembo življenjskega sloga.

Ker je to posebno obdobje v vašem življenju, ki lahko vpliva na vaše fizično dobro počutje, čustveno in duševno in predstavlja nov začetek, ki ga je treba sprejeti sproščeno in z zaupanjem. To je čas, ko moramo poskrbeti za svojo prihodnost in sebe postaviti na prvo mesto, tudi s prilagoditvijo anti-aging nege kože. Da bi vaša koža ostala v odlični formi, svetujemo uporabo NEOVADIOL, inovativne Vichy anti-aging nege kože, oblikovane posebej za ženske v menopavzi. Krema in serum vsebujeta 4 močne aktivne sestavine, vključno s Pro-Xylane, da zagotovita čvrstost in gladkost ter preoblikujeta kožo na vseh ravneh. Koža je takoj bolj polna, mladostnejša, zdrava in sijoča.


Sledite nam