fbpx

Zakaj je pomembno, da uporabljate zaščitni faktor skozi celo leto

Zanimivo

Ena izmed skrivnosti za lepo in mladostno kožo tudi v zrelih letih je vsekakor uporaba ustrezne zaščite pred soncem.

Mnogi smo prepričani, da je ta potrebna samo v poletnih mesecih, ko se odpravljamo na dopust, pa vendar ni tako. Pravilna zaščita pred soncem je namreč tudi način, da zmanjšamo tveganja za nastanek resnejših kožnih bolezni.

Nekaj dejstev o sončni zaščiti in zakaj so UV žarki nevarni tudi jeseni, pozimi in spomladi.

UV žarki: stalna nevarnost

Ultravijolična svetloba (UV žarki) so tisti, ki igrajo največjo vlogo pri učinkih na našo kožo. So majhnih valovnih dolžin, tako da jih ne vidimo. Glede na različne valovne dolžine lahko na koži povzročajo različne učinke.

Ultravijolični žarki B (UVB): so valovnih dolžin od 290 nm do 320 nm. UVB žarki so glavni povzročitelj večine učinkov na našo kožo. Ob dovolj veliki količini (odmerku), ki jo sprejme koža, povzročijo nastanek eritema (rdečine), ki se razvije po približno 12 do 24 urah po izpostavitvi, če pa je količina velika, se rdečina lahko pojavi že po nekaj urah. Rdečini sledi pigmentacija (porjavitev) – običajno 24 do 48 ur po izpostavitvi. So glavni povzročitelj sončnih opeklin, ter tudi najbolj odgovorni za s soncem povzročeno staranje kože ter druge kasnejše posledice sončenja, med njimi nekatere vrste kožnega raka. UVB žarki ne prehajajo skozi navadno steklo, prehajajo pa skozi vodo.

Ultravijolični žarki A (UVA): so valovnih dolžin od 320 nm do 400 nm. V manjših odmerkih ne povzročajo niti rdečine, niti pigmentacij (porjavitve). Običajno pa so odmerki dovolj veliki, da povzročijo porjavitev, ki nastane tudi brez predhodne pordečitve. Porjavitve, povzročene z UVA žarki, povzročijo sončne opekline. Čeprav so v preteklosti mislili, da so UVA žarki pretežno neškodljivi, novejše raziskave kažejo, da pomembno sodelujejo pri staranju kože in pri kožnih spremembah. UVA žarki prehajajo skozi steklo.

Pomembno je vedeti, da so UVA žarki prisotni skozi vse leto, tudi v oblačnih dneh in predstavljajo 95 % vseh ultravijoličnih žarkov, ki dosežejo zemeljsko površino. Prodrejo skozi oblake, steklo in povrhnjico.

Poznate vse dejavnike tveganja?

Koliko UV sevanja bo, ne morete presoditi samo glede na to, kateri letni čas je. Obstajajo še drugi dejavniki, ki vplivajo na izpostavljenost ultravijoličnemu sevanju, o katerih morate vedeti, da se lahko zaščitite pred njimi. Pomenijo lahko visoko stopnjo UV, tudi pozimi.

Nadmorska višina – Kot okvirno pravilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se količina UV sevanja na vsakih 1000 m višine poveča za 10 %. To pomeni, da če ste v goratih predelih, tudi pozimi, morate narediti dodatne ukrepe za zaščito kože.

Sneg – Tudi sneg dodatno pripomore k delovanju UV žarkov, saj lahko odseva UV sevanje. UV žarki, ki bi jih drugače absorbirala tla, se odbijajo nazaj proti koži, kar pomeni, da morajo biti tako smučarji, sprehajalci in otroci pri zimskih norčijah še posebej previdni, tudi če so zunaj v zimskem, oblačnem vremenu.

Pridobite najboljšo zaščito

Izkoristite zadnje jesenske tople dnevi in zaščitite vašo kožo z izdelkom Frezyderm Sun Screen Velvet sončno kremo za obraz za oba spola. Na koži pusti žameten in nemasten občutek, vključno z zaščitnim faktorjem 50+, kar je nalašč za vsakodnevno UV zaščito. Ne pusti bele barve, zato je primerna tudi za predele okoli brade.

Če želite dodatno pomoč pri ohranjanju poletne barve skozi jesen, vam je na voljo Frezyderm Sun Screen Velvet obarvana različica, ki se prilagodi tenu vaše kože.

V Spletni Lekarni Ljubljana vam je na voljo celotna linija Frezyderm 15 % ugodneje od 13. 10. do 31. 10. 2020.


Sledite nam