fbpx

Zakaj bi morali redno delati počepe

Človeško telo, Gibanje, Zdravje, Življenjski slog

Če iščete učinkovit način za izboljšanje telesne zmogljivosti in kako relativno hitro priti do rezultatov, potem je čas, da počepi postanejo vaši prijatelji.

Če iščete učinkovit način za izboljšanje telesne zmogljivosti in kako relativno hitro priti do rezultatov, potem je čas, da počepi postanejo vaši prijatelji. Če vam niso ravno pri srcu, priporočam, da jih vključite v svojo vadbeno rutino. Vaja je preprosta, lahko jo izvajate brez pripomočkov in kjerkoli. Bolj učinkoviti pa so, če jih izvajate z utežmi ali elastikami.  

Čeprav počepi štejejo kot vaja za krepitev nog in zadnjice, pa se pri izvajanju počepa aktivirajo različne mišične skupine.

Počepi krepijo mišice celega telesa

Počepi prvenstveno krepijo mišice nog. Če jih izvajate pravilno, spodbujajo sproščanje rastnih hormonov in testostrona, ki so ključnega pomena pri rasti in razvoju mišic ter pomagajo zvišati odstotek mišične mase v celem telesu, ne le nogah.

Počepi so funkcionalna vaja

Funkcionalne vaje so tiste vaje, ki vam pomagajo pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti. Počepi so ena izmed najboljših funkcionalnih vaj, saj jih človek izvaja od malih nog. Z njimi krepite gibljivost telesa in ravnotežje. Vse to pa se odraža tudi v vsakdanjem življenju.

Počepi spodbujajo kurjenje maščob

Eden najboljših načinov za povečanje izgorevanja maščob je povečanje odstotka mišične mase. Za vsako polovico kilograma mišične mase vaše telo v mirovanju porabi okoli 50 do 70 kalorij na dan. Torej, če imate več 5 kilogramov mišic, bo vaše telo čez dan porabilo kar 500 do 700 kalorij več, tudi, ko ste v stanju mirovanja.  

Spodbujanje mobilnosti in uravnoteženosti

Morda se sliši smešno, če rečemo, da so močne noge bistvene za pripravo telesa na starost in zagotavljanje mobilnosti. Kot sem že omenil, so počepi odlična vaja za krepitev nog, hkrati pa krepijo tudi mišice trebuha in hrbta. Posledično komunikacijo med možgani in različnimi mišičnimi skupinami, kar zmanjšuje tveganje za padce in zlom kosti. Okrepljene mišice vam omogočajo pravilno držo in ves čas brez težav ohranite ravnotežje.

Počepi aktivirajo več mišičnih skupin

Najboljše so tiste vaje, ki hkrati aktivirajo mišice celotnega telesa. Ena takih vaj so tudi počepi, ki krepijo noge, zadnjico, trebuh in hrbet. Pospešijo tudi presnovo in zmanjšajo tveganje za debelost in bolezni srca in ožilja.  

Kako pravilno izvajati počepe?

Zelo pomembno je, da počepe izvajate pravilno, saj nepravilna izvedba slabo vpliva na kolena. Če jih izvajate pravilno, celo izboljšajo stabilnost kolen in okrepijo vezno tkivo.

Potek izvedbe:

  • Ogrejte se.
  • Stojte tako, da bodo vaša stopala v širini ramen.
  • Hrbet naj bo v nevtralnem položaju, kolena naj bodo poravnana s stopali, pazite, da jih ne obračate na notri.
  • Počasi upognite kolena, boke in gležnje, tako da so noge pod pravim kotom.

Vrnite se na začetni položaj. Ko se spustite v počep, vdihnite in izdihnite, ko se dvignete.

Dodajte počepe v vadbeni program

Redna telesna aktivnost igra veliko vlogo pri preprečevanju razvoja različnih bolezni in krepi zdravje v vseh pogledih. Vadba podaljšuje življenje in zmanjša tveganje za razvoj bolezni, ki so vodilni vzrok smrti – rak, bolezni srca, srčna in možganska kap.

Vadba bo sčasoma postala rutina, pozornost namenite tako aerobni kot anaerobni vadbi.

Začetnikom priporočam, da začnejo postopoma, z 2 do 3 serijami po 20 počepov, 2 do 3 krat tedensko. Ko ob izvajanju ne čutite več napora, število počepov v seriji postopoma povečajte. Ko boste čutili, da je telo zmožno, dodajte tudi uteži.


Sledite nam