fbpx

Zadnje trimesečje in priprave na porod

Prehrana, Žensko zdravje

Hura! Nosečnica je vstopila v tretji, zadnji cikel nosečnosti, ki mu rečejo tudi »obdobje domačega razgibavanja«, saj naj nosečnica v tem obdobju ne bi bila daleč stran od porodnišnice. V zadnjih treh mesecih oba z otrokom pridobivata na teži, bodoči mamici se močno poveča obseg trebuha, nastopile bodo tudi mnoge spremembe v telesu in vsi dogodki bodo v znamenju priprav na novega družinskega člana.

nosecnica partner podpora

To je čas, ko mora bodoča mamica zelo paziti, da se njena telesna teža primerno povečuje. Najlažje bo to dosegla tako, jé premišljeno in je telesno aktivna, seveda pa pri tem pa ne sme pozabiti na svoje zmožnosti in sproščujoč počitek. V tem obdobju ima veliko nosečnic občutek, da organi v trebuhu postajajo natlačeni, pojavijo se lahko bolečine v hrbtu, zgaga, hemeroidi, težave pri dihanju, zatekanje nog in bolečine v nogah. Nosečnica si lahko za odpravo težav pomaga s knajpanjem (proti razširjenim venam), pravilno držo (proti bolečinam v hrbtu), gibanjem na svežem zraku (za dvig splošnega počutja), pitjem zadostne količine vode, podlaganjem blazin pri počitku, dviganjem nog, ko sedi, izogibanju predolgemu sedenju in stanju na mestu. Z upoštevanjem zgornjih priporočil bodo težave blažje, o njih pa se lahko posvetuje tudi z zdravnikom ali babico v posvetovalnici. Zagotovo ji bodo znali svetovati, kako omiliti večino težav, značilnih za zadnje obdobje nosečnosti.

Kaj pa očka?

Očka zagotovo opazi težave svoje ljubljene. Moški ima v tem času priložnost, da ostane »prisoten« in pogumen, tako da ji pri težavah pomaga, ne pa »pobegne« pred njimi. To je izjemen čas in priložnost, ko se kot par in bodoča starša lahko še bolj povežeta. Moški lahko sodeluje pri gospodinjskih opravilih, spremlja bodočo mamico po nakupih, nosi vrečke, opravi delo namesto nosečnice, ji pripravi kopel, zmasira noge, jo razvaja z okusno in zdravo hrane, odpelje na lahkoten sprehod v bližnji gozd, jo objema in se z njo veliko pogovarja. Mamica se v tem času ukvarja s številnimi dilemami, strahovi, dvomi, zato je zanjo pogovor z ljubljeno osebo zelo pomirjujoč. Pogovor zbližuje in prepreči marsikatero nesoglasje, ki lahko vodi v slabo voljo. Sedaj je zadnji čas, da se odvadita prerekati ter postaneta zaveznika in prijatelja v skupni misiji starševstva.

Tretje trimesečje je v znamenju priprav na novorojenčka. Bodoča starša se najkasneje sedaj udeležita tečaja šola za starše. Tečaj je vsekakor zelo priporočen pri prvi nosečnosti. Če že imate otroke, lahko tečaj »prešpricate«. Je pa osvežitev znanja vsekakor dobrodošla, še zlasti, če je razlika v letih med sorojenci velika. Včasih mamice pri ponovnem obiskovanju tečaja ugotovijo, kaj so pri prvem otroku delale narobe.

Priprava oblačil in opreme za novorojenčka?

V tem obdobju vas čaka eno zelo prijetnih opravil – priprava prvih oblačil in opreme za dojenčka. Mnoge nosečnice in tudi bodoči stari starši imajo s tem veliko povezanih dilem in skrbi zaradi velikih stroškov, saj je nova oprema lahko zelo draga. Prav nič ni narobe, če si večino stvari izposodite ali kupite rabljeno. Med mladimi mamicami poteka prava trgovina rabljenih oblačil in pripomočkov. Bodite ekonomsko in ekološko naravnani ter preverite, kaj vse lahko dobite iz druge roke. Z nakupom ali izposojo rabljenih oblačil in opreme boste tudi varovali okolje, saj boste prispevali k manjši proizvodnji nove in manj zavržene opreme. Ko opreme čez nekaj mesecev ne potrebujete več, jo lahko tudi sami prodate ali podarite in s tem širite okoljsko naravnanost.

Kaj potrebuje še nerojeni otrok in bodoči novorojenček

Vaš otrok v trebuščku in kasneje novorojenček potrebujeta za svojo rast in razvoj mirno, ljubeče okolje ter skrb za njegove osnovne življenjske potrebe. Prav toliko, kot potrebuje toploto in hrano, potrebuje tudi ljubezen in počitek. Nežno naročje in umirjena mamica je najboljša popotnica za zdrav razvoj v srečno in zadovoljno odraslo bitje. Zato je nujno, da se nosečnica osredotoči nase in na otroka. Spoštovati mora svoje potrebe in želje ter biti dosledna pri postavljanju meja do zunanjega okolja. Zadnje trimesečje je obdobje, ko se mora umiriti, imeti dovolj časa za počitek in primerno gibanje (sprehodi, plavanje, sobno kolo) ter pripravo zdrave uravnotežene prehrane, v kateri ne sme manjkati nujno potrebna folna kislina.

Priporočamo v branje: Poskrbljeno za oba – mamo in otroka in Elebaby.

Seznam potrebnih oblačil za novorojenčka

Sezam potrebnih oblačil je kratek in preprost. Zadostoval bo za čas prihoda iz porodnišnice.

 • 50 malih plenic za enkratno uporabo (za začetek) ali 24 bombažnih plenic
 • 6 slinčkov
 • 5 majic, ki se zavežejo na križu
 • 4 spodnji pajacki z gumbi v mednožju
 • 4 zgornji pajacki z zaprtimi nogami
 • Spalna vreča
 • 3 bombažne brisačke in frotirast plašček
 • 2 majici
 • odejica ali dve
 • 2 poletni/2 zimski kapici
 • Copatki, primerni letnemu času

Nujno potrebna oprema sta otroški sedež za prevoz iz porodnišnice in na prve preglede ter posteljica ali zibelka. Vse ostalo stvari, kot so posebni ležalniki, igrače, voziček, nosilna vreča ali kenguru, so opcijske in ne nujno potrebne za njegov zdrav in varen razvoj.

Pregledi v nosečnosti

Ginekolog pozorno spremlja plodov napredek in zdravstveno stanje nosečnice. Posebno pozornost nameni nosečnici, ki je Rh negativna, saj bo morda potrebovala injekcijo Rh O Gamaglubina, ki bo varovala njene naslednje nosečnosti.

Slojenčki - otrokov razvoj
Slika: Prelomne točke v razvoju in pregledi v nosečnosti

Nosečnica že razmišlja o pripravah na porod. Nekatere imajo glede poroda posebne želje. Po dogovoru s porodničarjem ali babico lahko pripravi porodni načrt, ki v okviru varnostnih standardov upošteva njene želje tako glede poroda, kot tudi obdobja po njem.

Pregledi po 36. tednu postanejo vse pogostejši. Tudi otrok se že pripravlja na porod. Večina se jih v tem tednu obrne z glavico navzdol, saj se priprava na porod že začenja. Od 37. tedna naprej, pa vse do 42. tedna nosečnost govorimo o donošenem plodu in večina otrok se v tem času rodi. So pa tudi takšni, ki se jim nikamor ne mudi in jih je treba malce spodbuditi.

Strah pred porodom in materinstvom

Nosečnice se srečujejo z različnimi fizičnimi in psihičnimi ovirami ter z njimi povezanimi dilemami. Nekatere je strah poroda, druge skrbi, ali bodo kos odgovornosti, ki jo prinaša materinstvo. Vse to so popolnoma naravne in običajne skrbi. Veliko lažje jih prebrodimo, če upoštevamo dejstvo, da je človek del narave. Neločljivo je povezan z njo in evolucija je poskrbela, da smo v dobršni meri pripravljeni na okoliščine, s katerimi se srečamo, ko pridemo na svet. Imamo ekstremno zapleten sistem delovanja telesa kot celote (delovanje organov, žlez, hormonov, praspominov) in naravni nagon, ki usmerjata naše delovanje. Ko je treba, stopita v ospredje in nas vodita skozi situacijo. Tako so zelo redki primeri, da mamica po porodu ne bi bila pripravljena biti mama in celo v tem primeru obstaja obdobje prilagoditve. Zato vas naj ne skrbi, da ne boste zmogle poroda in prvih dni z novim članom družine. Zaupajte sebi in po potrebi vprašajte za nasvet ginekologa, babico ali medicinsko sestro. Tudi svetovalna delavka v porodnišnici ali druge nosečnice s podobnimi izkušnjami so vam lahko v pomoč. Veliko koristnih nasvetov pa najdete tudi na forumu Nosečnost.

Če je nosečnico zelo strah, je najbolje, da se o tem že v prvem trimesečju pogovori z ginekologom, ki jo lahko usmeri po pomoč k izkušenim psihologom. Z ustreznimi pogovori se da strah zelo omiliti oz. premagati.

Folna kislina po porodu?

Ne le nosečnost, tudi dojenje je za mamico zelo naporno. Zaradi dojenja se materine dnevne potrebe po energiji in nekaterih mikrohranilih povečajo. Ker mamica zgolj s prehrano težko zaužije vsa potrebna hranila, je priporočeno, da jemlje prehransko dopolnilo. Elemama prehransko dopolnilo je zasnovano prav za to obdobje.

ELEMAMA™ je nov izdelek iz družine ELEVIT  za dojenje in obdobje po porodu. Je prehransko dopolnilo, ki vsebuje skrbno izbrane vitamine in minerale, vključno z vitamini iz skupine B, E, C, A in D, minerali (železo, jod, cink) ter luteinom in omega-3 maščobnimi kislinami, ki podpira prehranski vnos teh snovi med dojenjem in po porodu. Vpliva na energijsko raven in dobro počutje matere, saj nekateri vitamini skupine B (riboflavin, niacin,vitamin B6) in železo prispevajo k sproščanju energije pri presnovi in k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. ELEMAMA™ vsebuje tudi vitamin C, vitamina B6 in B12 ter selen in cink, ki imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema,kalcij in vitamin D. Kalcij je potreben za ohranjanje zdravih kosti in zob matere. Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti.Vnos omega-3 maščobnih kislin, kot je dokozaheksaenojska kislina (DHA), prek matere pomaga pri normalnem razvoju možganov in oči pri dojenčku, dojenem z materinim mlekom. Novorojenčkov vid se po rojstvu razvija postopoma. V prvem letu se razvije do polne ostrine. Po rojstvu razvoj otrokovih možganov še ni zaključen.

Mamicam, ki imajo težave z delovanjem ščitnice, se priporoča Elevit, klinično preizkušeno OTC zdravilo ki vsebuje visok odmerek koristne folne kisline in visoko koncentracijo železa, hkrati pa je brez joda. 

Priporočamo:


Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočamo uživanje prehranskega dopolnila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.
Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Viri:
Letak Slojenčki, avtorica doc. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka za ginekologijo in porodništvo
Nosečnost od tedna do tedna, avtor mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist za ginekologijo in porodništvo


Sledite nam