fbpx

Za zdrave zobe ne bo več treba seči globoko v žep

Novice, Zanimivo, Zdravje

Podatki raziskave o družinskih proračunih so pokazali, da se je od začetka finančne krize delež skupne neposredne …

Iz izkušenj najbrž veste, da se pri zobozdravniku včasih ne morete izogniti dodatnim stroškom. Predstavljajte si, da si med na videz nedolžnim padcem s kolesa nepopravljivo zlomite zob. Po posvetu z zobozdravnikom se kot najprimernejša rešitev izkaže vstavitev implantata. Nemudoma vam je jasno, da je to poseg, za katerega boste segli globoko v žep. Pa bi bilo res treba?

Zaradi ponavljajočih se težav z drugimi zobmi ste že v preteklosti morali vanje izdatno »investirati«, čeprav ste redno plačevali dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Toda ni treba, da je tako tudi v prihodnje, če boste sklenili dodatno zavarovanje zob, ki ga ponuja Triglav, Zdravstvena zavarovalnica.

 Kdo plača za vaše zdravje?

Na mestu nekdanje štirice po nesrečnem padcu s kolesa zdaj zeva praznina, njeno sanacijo pa obvezno in dopolnilno zavarovanje obideta. Za kakovosten implantat boste iz svojega žepa morali potegniti kar 890 evrov.

Mnoge zobozdravstvene storitve namreč niso v celoti vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje, četudi vemo, da lahko nezdravi zobje bistveno poslabšajo celotno zdravstveno sliko.

Razliko do zneska vrednosti zobozdravstvene storitve iz obveznega zavarovanja sicer pokrije dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vseeno pa je treba za nadstandardno opravljeno storitev ali uporabo nadstandardnega materiala doplačati.

Zdravje v ustih lahko pomeni udarec po proračunu

Podatki raziskave o družinskih proračunih so pokazali, da se je od začetka finančne krize delež skupne neposredne porabe za zdravstvene storitve iz lastnega žepa v gospodinjstvu povečal. Najverjetneje je do tega prišlo tudi zato, ker so se odstotki cen zdravstvenih storitev, ki jih po obveznem zavarovanju plača Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, bistveno zmanjšali. Nič ne kaže, da bi se trend tovrstnih izdatkov gospodinjstev lahko obrnil navzdol.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije četrtino vseh neposrednih izdatkov iz lastnega žepa, katerih vsota se vztrajno viša, predstavljajo zobozdravstvene storitve. Hkrati naj bi bile te storitve prve, ki jih gospodinjstva v finančni stiski črtajo s seznama.

V članku na portalu Vse bo v redu si oglejte infografiko, v kateri predstavljamo dejstva o tem, kakšni so vaši izdatki za zobozdravstvene storitve.

Z manj poskrbite za več

Prej ko spoznate, da boste za celovito zdravje svojih zob v veliki meri morali poskrbeti sami, prej vas bo ob vsakem zobobolu nehala boleti tudi glava.

Letnih stroškov za zavarovanje Zobje+ bi bilo tako na primer skoraj 15-krat manj, kot vas bo stal nadstandardni kovinsko-keramični implantat, ki bo zapolnil v nesreči nastalo vrzel. Stroškov v enem letu pa bi bilo tudi bistveno manj, kot bi vas stala ena ustna higiena in doplačilo za eno večjo belo zalivko na stranskem loku

 V članku na portalu Vse bo v redu preverite, kaj vse krijeta zavarovanji Zobje in Zobje+.

Sledite nam