fbpx

Za varnost kolesa pred tatovi moramo v čim večji meri poskrbeti sami

Dom & prosti čas, Zanimivo, Življenjski slog

Ključni korak je uporaba kakovostne ključavnice, drugi pravilno priklepanje. A kakšno ključavnico izbrati? In kako pravilno prikleniti kolo?

Žične ključavnice

Najpogostejše, najcenejše in najlažje žične ključavnice niso nobena ovira za resne zmikavte. Z malo močnejšimi kleščami ščipalkami jih v trenutku preščipnejo, zato njihove uporabe ne priporočamo. V Nemčiji teh ključavnic niti ne testirajo.

Žične ključavnice s kovinskim oklepom

Kljub trdnejšemu videzu imajo te ključavnice pod ovojem v jedru žico, zato se malo resnejšemu napadu težko upirajo. Najboljše dosegajo le zadovoljivo protivlomno zaščito, pri posameznih modelih so izmerili tudi preveč škodljivih spojin v plastičnih ovojih. Kot edina zaščita niso priporočljive, lahko pa jih uporabimo skupaj z drugimi, bolj zanesljivimi vrstami ključavnic.

Verižne ključavnice

Z verigo, ovito v zaščitno oblogo, bo nepridiprav precej težje opravil, še posebno, če je veriga izdelana iz specialnega jekla in dovolj debela, da se upira tudi težjemu orodju. A na primerjalnem testiranju je le malo verižnih ključavnic dobilo dobro skupno oceno. Za slabe ocene so torej krive druge šibke točke tovrstnih ključavnic: slaba konstrukcija (žabice, ključavnice in povezovalni elementi), rjavenje izpostavljenih delov po daljšem času uporabe, precej slabih ocen je bilo podeljenih tudi zaradi vsebnosti strupenih snovi v zaščitni plastiki.

Zložljive palične ključavnice

Bolj priročne so palične ključavnice, sestavljene iz trdih jeklenih segmentov, ki so gibljivo povezani med seboj. So lažje od verižnih in omogočajo podobno prilagodljivost pri zaklepanju. Žal niso nič bolj robustne in večino je mogoče z močnejšimi kleščami hitro preščipniti.

Podkvaste (U) ključavnice

Edina vrsta ključavnic, ki jo lahko brez zadržkov priporočimo, žal ni zelo priročna. Njena oblika ni prilagodljiva, poleg tega lahko izbiramo le med dolgimi in ozkimi ali širokimi in kratkimi zankami. Več modelov je dobilo dobre ocene za protivlomno zaščito, žal imajo nekateri težave s strupenimi snovmi v ovoju. Prilagodljivost zaklepanja lahko izboljšamo, če jo kombiniramo z gibljivo ključavnico druge vrste.

Kako pravilno priklenemo kolo?

Kolo obvezno priklenite na nepremično, trdno oviro, na primer na kolesarsko stojalo, ki je zasidrano v tla (ne le postavljeno), prometni znak, steber javne razsvetljave ali dovolj debelo kovinsko ograjo, saj se zmikavti vedno lotijo najšibkejšega elementa. Zaklenjena ključavnica naj bo nameščena čim višje nad tlemi, v nobenem primeru naj se ne dotika tal. Tako tatovom onemogočimo, da bi uporabili tla kot vzvod pri nasilnem odstranjevanju ključavnice.

Kadar kolo pustite dlje časa brez nadzora, priporočamo uporabo dveh različnih ključavnic hkrati. S podkvasto priklenete okvir kolesa na oviro, z daljšo verižno ali oklopljeno žično ključavnico pa prednje kolo na okvir in oviro. Nekateri zmikavti so specializirani za eno vrsto ključavnic, zato jih dve različni zaščiti odvrneta od napada, manj je tudi nevarnosti, da vam snamejo prednje kolo, ker ga potrebujejo za rezervni del.

 

Več na spletnih straneh ZPS in tiskanih izvodih revije ZPStest.

Foto: ZPS

 


Sledite nam