fbpx

Za še lepšo izkušnjo nosečnosti in poroda

Novice

Za še lepšo izkušnjo nosečnosti in poroda – ob Svetovnem tednu doul.

(Ljubljana, 11. 3. 2013) Svetovni teden doul – obporodnih spremljevalk obeležujemo tudi v Sloveniji. V tednu od 22. – 28. marca doule pripravljajo predavanja, delavnice, projekcije filmov in osrednji dogodek s pogovorom vabljenih strokovnjakov ter družin, ki so jih spremljale.

Podpora materam, dojenčkom, družinam

Materinstvo je privilegij v osebnih preobrazbah ženske. Je velik in odločen korak v življenju. Porod, ta naravni proces, jo nepovratno spremeni. Lahko je najmočnejši trenutek, v katerem izkusi in najde svojo moč in se poveže z modrostjo vseh svojih prednic. Kaj se zgodi, če ji je to odvzeto? Kaj se zgodi, če ženske zgubijo nadzor, možnost odločanja nad enim najpomembnejših dogodkov v svojem življenju? Kaj bi se zgodilo, če bi namesto pretiranega zaupanja tehnologiji in moškemu principu, ženske spodbujali, da bi zaupale sebi, svojemu telesu in svojim instinktom, materinski intuiciji, ki se prebuja v nosečnosti?

Svetovni teden doul

Doule (izg. dule) – porodne spremljevalke po vsem svetu na dan pomladanskega enakonočja otvarjajo svoj teden, čas, v katerem širijo informacije, znanje in navdih o tem, kako pomembno je rojstvo ter kakšno pozornost in nego si v tem obdobju zaslužimo vsi. V letošnjem letu teče rdeča nit na temo Doula za boljši svet. Obiskovalci so vabljeni na pogovore, raziskovanje in odkrivanje, zakaj imajo doule pozitiven vpliv na mamice, dojenčke, družine, zdravstvene strokovnjake, bolnišnice, zavarovalnice, sistem ter v širšem pogledu na svet.

Doule s podporo pri porodu, s svojim delovanjem in aktivizmom prispevajo k  lepšim porodom in lepšim rojstvom.
Lepše rojstvo, lepši svet, boljši svet.
Ženskam pomagajo iskati izgubljeno zaupanje vase, v njihova telesa, ki so popolno zasnovana za prinašanje novega življenja. S povezovalnim delovanjem pa lahko olajšajo delo tudi babicam, ginekologom in porodničarjem. Gojijo nežen, ženski, podporen doularski duh v njihovem delu in življenju, kar se ne tiče le žensk, parov in družin s katerimi delajo, temveč celotne družbe.

Strokovnjaki in družine o izkušnjah z doulami

V sklopu svetovnega tedna doul Združenje slovenskih doul pripravlja osrednji dogodek, ki bo potekal v petek, 22. marca ob 17h v knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani. Predstavile bodo poslanstvo, delo in vpliv doul v besedi in kratkem dokumentarnem filmu.

Največ pozornosti pa bodo namenile pogovoru med poznavalci porodnih praks, predstavniki medicinske stroke (babice, ginekologinje, porodničarke), strokovnjaki, ki se srečujejo z družinami po porodu, doulami ter družinami, ki so jih spremljale.

Brezplačni dogodki po vsej Sloveniji

Poleg osrednjega dogodka pripravljajo tudi številne brezplačne dogodke po vsej Sloveniji. Na voljo bodo predavanja in delavnice na temo nosečnosti, poroda ter poporodnega obdobja, kjer bodo obiskovalci lahko osebno spoznali doule in njihovo delo. V sklopu svetovnega tedna doul pa bodo potekale tudi projekcije dokumentarnih filmov »Doula! – najboljša porodna spremljevalka«, »Misterij ženska« ter »Za svobodo poroda«, ki jih bodo spremljali pogovori z gosti in gledalci.

Združenje slovenskih doul tudi na spletu

Napovednik vseh dogodkov ob Svetovnem tednu doul je objavljen tudi na spletni strani Združenja slovenskih doul na naslovu www.doula-si.org.
Poleg osnovnih informacij o delu doul, so objavljene tudi uporabne povezave, kontakti ter predstavitve doul, ki delujejo v sklopu Združenja.


Sledite nam