fbpx

Za dobrih 200 evrov je moč kupiti že dobro tablico

Dom & prosti čas, Obvestila

Ponudba je pestra, razlike velike. Kako, torej, izbrati pravo tablico?

Tablični računalniki oziroma elektronske tablice niso postale samo vsakdanji spremljevalec poslovnežev, pač pa so priljubljene tudi med številnimi drugimi potrošniki. Cene so izjemno različne, pa vendar, ali veste, kako izbrati med njimi?

pad-tabletPri ZPS so v septembrski reviji VIP objavili zadnje rezultate testiranja, na katerem so preverili 19 tablic, medtem ko v primerjalniku na www.zps.si med seboj lahko primerjate že 245 modelov, v cenovnem razponu od manj kot 100 do skoraj 1000 evrov. »Potrošniške organizacije začnemo s testiranji tabličnih računalnikov tako rekoč takoj, ko pridejo v trgovine. Tudi v tem primeru jih moramo namreč kupiti kot običajni potrošniki. Zadnje rezultate enkrat na leto objavljamo v reviji, vsi rezultati testiranj pa so zbrani v primerjalnikih, ki jih večkrat letno osvežimo,« je povedal Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS, ki hkrati poudarja, da tablični računalniki po svojih značilnostih niso novodobni prenosniki ali celo osebni računalniki, saj je princip dela bistveno drugačen.

Ponudba je pestra, razlike velike. Kako, torej, izbrati pravo tablico:

1. Zaslon

Elektronske tablice so ponavadi videti kot en sam zaslon z bolj ali manj tankim robom. Zaslon je občutljiv na dotik in že pri tem se pokaže prva razlika v kakovosti: boljši modeli so odzivni, dovolj je nežen pritisk in funkcija bo izvedena, pri slabših je treba biti bolj pazljiv, včasih počakati, pritisniti dvakrat ali večkrat. Pozorni bodite tudi na vidni kot. Slabši modeli začenjajo že pri sorazmerno majhnem kotu izgubljati kontrast, spremenijo se barve in svetlost zaslona. Občutne in na prvi pogled vidne pa so razlike v velikosti zaslona, saj merijo diagonale zaslonov od nekaj manj kot 13 do skoraj 30 centimetrov. Manjših tablic na ZPS ne priporočajo tistim, ki nosijo v žepu že pametni telefon z večjim zaslonom (denimo 12-centimetrskim), saj uporabniška izkušnja s tablico ne bo bistveno boljša. Jasno je, da je delo z večjim zaslonom preprostejše, a hkrati so tablice težje, nerodnejše za prenašanje.

2. Operacijski sistem

Izbira je sorazmerno preprosta, saj so se uveljavili predvsem trije: Applov iOS, Googlov Android in Microsoftov Windows 8. Prvi je delu s tablico najbolje prilagojen, a je na voljo le pri enem proizvajalcu, tablic z Androidom je največ, a v njih tečejo različne različice operacijskega sistema – nakupa starejših (manjših od 4.0) ne priporočamo. Windows 8 je sorazmerno nov sistem, ki je, razen v različici RT, praktično enak kot pri osebnem računalniku, kar pomeni, da tablico s tipkovnico že lahko uporabimo kot nadomestek prenosnega računalnika.

3. Prostor za podatke

Tablice se razlikujejo tudi po vgrajenem prostoru za nalaganje aplikacij in shranjevanje podatkov. Večina resnih modelov ponuja na papirju vsaj 16 GB prostora. Nikakor pa na ZPS ne priporočajo nakupa tablice, ki ima zgolj 4 GB pomnilnika, za tablico z 8 GB pa se odločite le, če ima dodatno režo za pomnilniško kartico. Pred nakupom velja tudi preveriti, koliko od na papirju zapisanega pomnilnika je zares na voljo uporabniku za njegove potrebe. Test ZPS je odkril, da je kar nekaj modelov, pri katerih je bila polovica pomnilnika že zasedena.

4. Povezovanje

Vse tablice so se sposobne povezati z brezžičnim omrežjem (Wi-Fi) in na ta način jih tudi večinoma uporabljamo. Na voljo je tudi povezava z mobilnim omrežjem (3G ali 4G oziroma LTE), a čisto brez pasti in dodatnih stroškov ta možnost ni – dražja tablica, nakup dodatne kartice SIM (in naročnine zanjo), hkrati pa boste morali biti pazljivi med gostovanjem v tujih omrežjih, zaradi stroškov prenosa podatkov. Tistim, ki imajo pametni telefon, zato na ZPS priporočajo nakup tablice brez možnosti povezovanja z mobilnim omrežjem: ko in če bodo to možnost potrebovali, lahko kot dostopno točko (tethering) uporabijo kar svoj pametni telefon (in zanj dokupijo nekaj več podatkov, če je to potrebno).

5. Baterija

Razlika med posameznimi modeli se pokaže tudi v tem, koliko časa zdrži baterija. Na testiranjih potrošniške organizacije preverjajo njihovo vzdržljivost pri brskanju po internetu, pa tudi med gledanjem filmov. V obeh primerih je zaslon, ki je med največjimi porabniki energije, stalno vključen. Pri najboljših modelih lahko brez kabelske povezave delate tudi več kot 10 ur, najslabši pa omagajo že po manj kot štirih urah. Če ima tablica tudi fizično tipkovnico, je zelo verjetno, da je v njej vgrajena baterija, kar lahko avtonomijo dela dodatno podaljša za nekaj ur. V primerjalniku si natančno oglejte, kaj smo izmerili med testom in izberite svojega favorita tudi po tem kriteriju.

»Zadnji rezultati kažejo, da se je kakovost tablic na splošno izboljšala. Tudi za sorazmerno malo denarja je mogoče kupiti dovolj kakovosten izdelek, ki med uporabo ne bi smel povzročati večjih težav,« izpostavlja Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS, ki pa hkrati opozarja; »Bodite pri izbiri še naprej pozorni na zgoraj opisane lastnosti in dobro razmislite, zakaj bi za določen model plačali več (ali pa tudi manj) denarja, kot ste si predstavljali. Ko boste enkrat tablico kupili, boste lahko doživeli povsem drugačno uporabniško izkušnjo.«

Vsi lastniki tablic prenesejo marsikatero izmed številnih aplikacij, po besedah Boštjana Okorna jih povprečni uporabnik prenese okrog 100, zato ni odveč dodaten nasvet, da bodite pozorni, kaj s tablico delajo najmlajši člani, saj so številne aplikacije resda brezplačne, a nekatere med njimi pomenijo stroškovno past, saj omogočajo nakupe dodatnih vsebin v aplikaciji. To je zlasti nevarno, če takšna aplikacija pride v roke otroku.

Sodobna okna v svet, revija VIP, september 2013
Primerjalnik tabličnih računalnikov


Sledite nam