fbpx

Z znanjem tujih jezikov imate svet na dlani

Zanimivo, Življenjski slog

Znanje je nekaj, česar vam nihče ne more vzeti in nikoli ni prepozno, da začnete vlagati vanj. Morda ste imeli v osnovni šoli učiteljico, ki vas ni dobro naučila tujega jezika, morda vas je strah govoriti pred tujci, ker mislite, da mora biti vsak stavek slovnično pravilen. Vsi se lahko naučimo tujega jezika, potreba je le volja in želja. In seveda, dobra šola.

Fiziološke študije so pokazale, da je znanje dveh ali več tujih jezikov velika prednost za kognitivni proces. Možgani dvojezičnih ljudi delujejo drugače od tistih, ki govorijo samo en jezik in te razlike prinašajo tudi številne duševne koristi.

Če govorite več tujih jezikov, brez težav potujete po svetu in imate več možnosti za privlačno službo. Pri učenju tujega jezika je pomemben način učenja, želja po znanju in veliko časa, namenjenega pridobivanju novega znanja. Metod učenja je več, zanimalo pa nas je, ali obstaja čudežna metoda učenja?

Trdimo lahko, da obstaja.

Tisti, ki pravijo, da »niso za jezike«, se motijo. Vsak se lahko nauči tujega jezika. Žal pa učenje slovnice in besedišča med poukom v šoli ni najboljši način za to. Če smo motivirani za učenje tujega jezika, je najbolje, da obiščemo jezikovno šolo, ki uporablja učinkovite metode učenja tujih jezikov.

Ko boste tuji jezik spoznali v govoru in pisanju, to znanje ne bo nikoli izginilo in vrata v svet vam bodo odprta. Zahvaljujoč znanju tujih jezikov boste lahko ne le potovali, ampak tudi komunicirali prek spleta z ljudmi iz najbolj oddaljenih delov sveta. Izmenjava ali pridobivanje informacij, pridružitev razpravi ali branje najljubših knjig v izvirni različici ne bo več težava.

Pa se vrnimo k metodam učenja. Ste že slišali za Superlearning Karnion®?

Metoda je v Sloveniji prisotna že 28 let, namenjena pa je odraslim, študentom, mladostnikom in otrokom. To pa ne pomeni, da je sistem učenja za vse enak.

Možnost je, da začnete popolnoma od začetka graditi znanje izbranega tujega jezika, lahko pa ga nadaljujete tam, kjer ste ostali. Pred začetkom tečaja vsak opravi testiranje po standardih Sveta Evrope ter tako lažje določite jezikovni cilj, ki ga želite pridobiti.

Zanimivo pa je, da lahko določite tudi vsebino, kar v drugih jezikovnih šolah ni na voljo. Še tako specifična vsebina, kot je na primer poznavanje evropske šole davkov ali poznavanje medicinskih terminov, je na voljo v Holističnem centru Karnion.

Tudi mladostniki, ki se na primer pripravljajo na maturo ali pa odločajo za študij v tujini, bodo tukaj usvojili visoko raven znanja. Dobrodošli pa so tudi mlajši otroci.

Zakaj je ta metoda edinstvena?

Če si predstavljate, da vas v službi pošljejo na sestanek na Portugalsko. Kako se boste znašli, če jezika tako rekoč še nikoli niste slišali, poleg tega pa bi potrebovali tudi nekaj trženjskega besedišča? Brez težav!

V Karnionu lahko v samo 40 urah pridobite znanje tujega jezika in spoznate okoli tisoč novih besed in hkrati prihranite 200 ur konvencionalnega učenja.

Vas zanima, zakaj?

Pri metodi Superlearning sta združeni dve vedi: pedagogika oziroma andragogika in medicina. Temelj te metode je poslušanje v alfa stanju, v katerem smo štirikrat bolj dojemljivi za tuje besede kot v beta stanju, v katerem smo odrasli čez dan. Z najmodernejšo medicinsko tehnologijo, možganskim spodbujevalnikom, udeleženci najlažje preidejo v stanje usmerjene pozornosti in tako aktivirajo svoj dolgoročni spomin.

Že ko prestopite prag centra, se počutite kot doma. Pouk poteka v prijetnih tako imenovanih poslušalnicah, kjer posebej za vas pripravljeno vsebino najprej poslušate, takoj naslednjo uro pa individualno s profesorico že slišane vsebine aktivno govorite, pišete in berete. Pouk tako izmenično poteka štiri ure dopoldne in štiri popoldne, pet zaporednih dni. Ob koncu treninga je znanje ponovno izmerjeno.

Še nekaj prednosti znanja tujih jezikov

Postanete pametnejši

Z govorjenjem tujega jezika se izboljša funkcionalnost vaših možganov tako, da jih izzovemo, da prepoznajo in komunicirajo v različnih jezikovnih sistemih.

Gradite večopravilnost

Večjezični ljudje, zlasti otroci, so vešči preklopa med dvema sistemoma govora, pisanja in strukture.

Zatirate razvoj Alzheimerjeve bolezni in demence

Na to temo je bilo izvedenih več raziskav in rezultati so skladni. Pri enojezičnih odraslih je povprečna starost za prve znake demence 71,4. Pri odraslih, ki govorijo dva ali več jezikov, je povprečna starost za te prve znake 75,5. Študije so upoštevale dejavnike, kot so stopnja izobrazbe, raven dohodka, spol in fizično zdravje, vendar so bili rezultati dosledni.

Vaš spomin se izboljša

Učitelji in tisti, ki izobražujejo, pogosto primerjajo možgane z mišico, saj z vadbo delujejo bolje. Učenje jezika vključuje pomnjenje pravil in besedišča, kar pomaga okrepiti miselno “mišico”. Ta vaja izboljša splošni spomin, kar pomeni, da si ljudje, ki govorijo več jezikov, bolje zapomnijo sezname ali zaporedja. V vsakdanjem življenju si bolje zapomnijo nakupovalni seznam, imena in navodila.

Uporabno je na potovanjih

Če govorite več kot en jezik, se vam odprejo neskončne možnosti za potovanje. Potovanje skozi tujo državo je tako precej lažje, še posebej, če poznate lokalni jezik. Nobene potrebe ni, da ga govorite tekoče, dobro pa je poznati osnovne besede in fraze, ki vam bodo olajšale marsikatero situacijo, poleg tega pa s tem pokažete tudi spoštovanje do dežele in lokalnega prebivalstva. Hkrati pa imate odlično priložnost, da vadite jezik s prebivalci.

Ko se naučite enega, se je veliko lažje naučiti drugega

Ko se začnete učiti drugega jezika, boste ugotovili, da lahko enako tehniko uporabite pri učenju dodatnih jezikov.

Kateri tuji jezik boste izbrali vi?


Sledite nam