fbpx

Naredite nekaj zase!

Človeško telo, Novice, Zanimivo, Zdravoteka, Življenjski slog

Če so ob tebi srčni ljudje, zmoreš vse, kar si zadaš! Zato je pomembno pozitivno in spodbudno okolje, ki motivira …

Preobremenjeni in utrujeni od vsakodnevnega stresa in rutinskih obveznosti smo se odločili, da je zadnji čas, da v svoje življenje uvedemo spremembe. Da očistimo svoje telo, se razbremenimo ter pripravimo na nove začetke. Kako? S postenjem. Prepustili smo se strokovnjakom v Termah Šmarješke Toplice in bili navdušeni.

Že med postenjem začutimo povečanje energije, po njem pa je občutek še intenzivnejši.

Razstrupljanja telesa smo se s pomočjo strokovnjakov lotili “po pravilih”

Pogumno smo se odločili za program VitaDetox, razstrupljanje s postom, in se odpravili v Terme Šmarješke Toplice. Pričakovali smo klasične zdraviliške goste, seniorje pretežno iz Slovenije, a bili smo zelo presenečeni. V Vitarium Spa & Clinique prevladujejo aktivni gostje srednjih let, tudi mlajši, iz Nizozemske, Italije, Rusije, Nemčije, Skandinavije, Hrvaške. V tujini se po njihovih besedah veliko bolj zavedajo tovrstnega samozdravljenja telesa, so pa ponosni na to, da zadnja leta pozitivne učinke prepoznava tudi vse več Slovencev, ki se odločijo za program razstrupljanja in hujšanja. Vedno več je gostov, ki se zaradi vidnih učinkov na njihovo zdravje vračajo vsako leto.
Ob prihodu nas je sprejela Janja Strašek, strokovnjakinja za prehrano, ki vsakemu posamezniku individualno svetuje, kako naj se loti razstrupljanja, in mu glede na pogovor sestavi program prehranjevanja. Vsak se namreč na razstrupljevalni post odziva drugače, zato je pomembno poslušati njegovo telo. Seznanila nas je s pozitivnimi učinki postenja ter tudi soočila s tem, da bo program v naslednjih dneh precej intenziven. Če je v nas do takrat še vladal kanček dvoma, nas je s svojo strokovno razlago prepričala, da vztrajamo.

Med postenjem je pomembno, da sokov ne spijemo, temveč “pojemo” z žlico, saj tako v telo vnesemo potrebne prebavne encime, ki se nahajajo v slini. Skrivnost je tudi psihološka, saj imamo tako občutek, da dejansko jemo.

Zakaj se postiti:

 • postenje nas pomladi in osveži – izgled in počutje sta boljša,
 • spodbuja samozdravljenje telesa;
 • je odličen način za izgubljanje odvečnih maščob in kilogramov;
 • uredi se prebava in zmanjša občutek napihnjenosti,
 • po postenju bolje izkoristimo hranila, ki smo jih vnesli s hrano;
 • je zelo učinkovit način razstrupljanja telesa;
 • več energije, po njem se počutimo močnejše;
 • ko vidimo, kaj zmoremo, postanemo bolj samozavestni;
 • okrepimo imunski sistem in zdravje se izboljša;
 • povečajo se naše mentalne in fizične zmožnosti;
 • pomaga nam premagati odvisnosti od kave, alkohola, cigaret, zdravil, sladkarij, hitre hrane …

Post za mirnejše, skladnejše življenje in zdravo telo

V Šmarjeških Toplicah poudarjajo, da je tudi um tisti, ki ga bomo med postenjem očistili in okrepili. Pomembno je, da se na post pripravimo že pred prihodom na program, se umirimo in si rečemo: “Zmorem!”

Janja Strašek, strokovnjakinja za prehrano, vsakemu gostu posebej pripravi prehranjevalni program.

Zato priporočajo, da popolnoma sledimo njihovemu programu, ki poudarja tri pomembne ravni uspešnega razstrupljanja: prehrana, gibanje in nega telesa.

Ko smo bili seznanjeni s prednostmi in potekom posta, smo lahko začeli izziv …

Pod drobnogledom zdravnika …

Preden smo začeli s terapijami, smo opravili pregled pri kardiologu. Dodobra nas je izprašal o naših navadah in razvadah ter na podlagi EKG in obremenitvenega testiranja zmogljivosti srca (ergometrije). Z obremenitvenim testom je ugotovil tudi v kakšnem kondicijskem stanju smo. Športni trener nam je izmeril še, koliko maščobnega in mišičnega tkiva imamo v telesu in na katerem delu telesa je razmerje neustrezno. Na podlagi meritev in izvidov so nam določili, katere telesne aktivnosti in kakšno intenzivnost bomo med postenjem izvajali. Pozneje smo se udeleženci pogovarjali o testiranjih in meritvah, nekateri s svojimi rezultati zadovoljni, drugi ne, vsi pa smo se strinjali, da imajo v zdravstvenem centru zares usposobljeno in prijazno medicinsko osebje. Motivacija je bila na višku.

Zdravnik prilagodi terapije, prehrano in športne aktivnosti na naše zdravstveno stanje. Zato v Terme Šmarješke Toplice na razstrupljanje in hujšanje prihajajo tudi tisti, ki zaradi bolezni ali drugih težav sicer odlašajo s spremembo življenjskega sloga.

Sadni in zelenjavni sokovi kar po žlici

V Šmarjeških Toplicah izvajajo postenje s sokovi, ki povečuje sposobnost izločanja in razstrupljanja ter pospešuje procese samozdravljenja organizma. Za razliko od postenja z vodo tako naše telo ni oslabelo, temveč se z lahkoto lotimo lažjih aktivnosti in kmalu čutimo povečanje energije, zato tudi lažje vztrajamo. Pomembno je, da sokov ne spijemo, temveč “pojemo” z žlico, saj tako v telo vnesemo potrebne prebavne encime, ki se nahajajo v slini. Skrivnost je tudi psihološka, saj imamo tako občutek, da dejansko jemo.

Naš prehranjevalni režim je bil sledeč: dva sadna sokova za zajtrk, juha z mletimi lanenimi semeni in dva sadno-zelenjavna sokova za kosilo ter juha in dva zelenjavna sokova za večerjo. Kava odsvetovana, v kriznih trenutkih dovoljena limonada z medom. Za tiste, ki želijo z beljakovinami nahraniti tudi mišice, na izbiro še doma narejena sirotka in pomarančni sok.

Kako smo se odrezali? Začetne skrbi, da bomo lačni, so hitro izginile. Lakote resnično ni čutiti. Ko se zaveš, kako močno in sposobno je tvoje telo, se v svoji koži počutiš zares odlično. Energija in samozavest pa kar rasteta.

Naš najljubši sok: pomaranča in jabolko. Zakaj? Ker je sadna kombinacija najslajša. ;)

Namesto kave nas je prebudila vadba

Ob postenju je pomembno, da smo telesno aktivni. Tako izgubljamo maščobne obloge, izločamo strupe s potenjem, pospešujemo srčni utrip in premagamo morebitni glavobol, pa tudi lažje vztrajamo, saj nam telesna vadba dviguje razpoloženje.

Za naše dobro razpoloženje je skrbela tudi simpatična vaditeljica pilatesa.

Morda smo ob zajtrku pogrešali kavo, a smo trmasto vztrajali. To pa sploh ni bila težava, saj nas je že zgodaj zjutraj v telovadnici za kardiokros trening pričakal naš vaditelj. Najprej smo se 40 minut potili na kardionapravah, kjer nas je ves čas spremljal in spodbujal. Intenzivnost je bila zaradi postenja nizka, zato smo vsi trening končali z odliko.

Sledil je čas za raztezanje, mišice smo si pretegnili s pilatesom. Ne boste verjeli, ampak  med vadbo smo začutili mišice, za katere sploh nismo vedeli, da jih imamo! Dodobra smo se že ogreli, zato se je prilegla nekoliko lažja vadba v termalni vodi – vodna aerobika. Ob energični vaditeljici in njenim izborom evrovizijskih uspešnic smo zaplesali pod vodo.

Zadnji trening pa nas je najbolj napolnil z energijo, odpravili smo se na nordijsko hojo v naravi. To je vadba in sprostitev obenem, saj nas je sonce spravilo v smeh in dobro voljo, uživali pa smo tudi v čudoviti naravi, ki obdaja Terme Šmarješke Toplice.

Naša najljubša aktivnost: kardiokros trening. Zakaj? Ker lahko vsak dan opaziš, kako tvoje telo napreduje.

Za nagrado pa zasluženo razvajanje

Po aktivnem dopoldnevu so sledile terapije oziroma nege telesa. Te so potekale v popoldanskem času, ko smo telo že dodobra razmigali z vadbo. Terapije so še posebej prijale, saj so nas umirile in sprostile. Strokovnjaki v Šmarjeških Toplicah skrbno pripravijo program terapij, da si naše telo kar najbolje opomore, pa tudi pospeši odvajanje strupenih snovi iz telesa. Razvajali smo se s pilingom telesa, ki nas je pripravil na nadaljnje nege, klasično masažo celotnega telesa, masažno kopeljo za razstrupljanje z magnezijevo soljo, fango oblogo jeter, limfno drenažo …

Po terapijah smo se počutili popolnoma prerojene.

Naša najljubša terapija: masaža! Navdušeni smo nad pristopom maserk in maserjev, saj spoštujejo intimo, so strokovni in oddajajo odlično energijo. Počutje po masaži – čudovito.

Če so ob tebi srčni ljudje, zmoreš vse, kar si zadaš

Še nekaj je, kar izkušnjo postenja v Šmarjeških Toplicah naredi zares posebno. Tam se namreč zavedajo, da je pomembno tudi pozitivno in spodbudno okolje, ki motivira tudi najbolj skeptične. Gostje, ki smo se udeležili programa razstrupljanja, smo imeli skupno jedilnico, ločeno od drugih, da nas ni zamikala hotelska hrana, medtem pa smo si lahko izmenjali izkušnje. Tudi vadili smo skupaj in se tako v tem času povezali, saj so nas družili enaki cilji in želje. Povedali smo si svoje zgodbe in stkali posebne vezi, kar je našemu bivanju v toplicah dodalo še posebno vrednost.

Nordijska hoja v naravi pomirja in napolni telo s hormoni sreče.

Nepričakovane spremembe v glavi

Še nekaj nas je presenetilo, česar nismo pričakovali. Že med postom, še bolj pa po njem, so nekatere prej »življenjsko pomembne« stvari postale veliko manj pomembne. S tem so tudi problemi in težave zgubili svojo ostrino. Smešno, s čem smo si prej vsakodnevno oteževali življenje. Po nepotrebnem.

Očiščeni vseh vrst nesnag, obogateni z novimi spoznanji in ponosni nase smo zaključili svoj svojevrsten oddih v Termah Šmarješke Toplice. Z željo po šeeee.

Več o programu razstrupljanja v Termah Šmarješke Toplice si preberite tukaj.

Kontakt: Terme Šmarješke Toplice   T: 08 20 50 310     [email protected]      www.terme-krka.si

 


Sledite nam