fbpx

Z okrogle mize ob svetovnem dnevu Zdravja

Dogodki

Nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s širšim področjem zdravja, imajo v Sloveniji že dolgo in bogato tradicijo. Združujejo številne bolnike, pa tudi tiste, ki se posvečajo predvsem ozaveščanju članstva in vsega prebivalstva. Mnoge med njimi imajo status humanitarne organizacije. Svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo na  rojstni dan Svetovne zdravstvene organizacije, je vsako leto priložnost […]

Nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s širšim področjem zdravja, imajo v Sloveniji že dolgo in bogato tradicijo. Združujejo številne bolnike, pa tudi tiste, ki se posvečajo predvsem ozaveščanju članstva in vsega prebivalstva. Mnoge med njimi imajo status humanitarne organizacije.

Svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo na  rojstni dan Svetovne zdravstvene organizacije, je vsako leto priložnost za javne razprave o najbolj perečih problemih zdravstva pri nas. In ti problemi se kar kopičijo. Nevladne organizacije, združene v Mreži NVO 25×25 (več kot 40 jih je in povezujejo več kot 50.000 članic in članov), so 3. aprila 2014, ob Svetovnem dnevu zdravja pripravile okroglo mizo o vlogi nevladnih organizacij za zmanjšanje pojavnosti in bremena zaradi kroničnih nenalezljivih bolezni v Sloveniji.

Sporočilo okrogle mize je zelo jasno: nevladne organizacije  pričakujejo, da bo slovenski parlament čim prej obravnaval in sprejel tako kratkoročni kot dolgoročni državni program krepitve zdravja. To mora biti temeljni dokument, na katerem bodo sloneli tako nujni ukrepi, ki jih je potrebno uveljaviti čim prej, kot tudi druge aktivnosti vseh akterjev, ki so odgovorni za zdravje v naši družbi od vladnih do strokovnih in nevladnih organizacij.

Članice Mreže NVO 25×25 se še kako zavedajo zapletenih razmer na področju javnega zdravja pri nas, zato so na okrogli mizi  poudarile, da so same pripravljene  prevzeti  še več nalog. Prepričane so, da jih lahko opravijo strokovno korektno in stroškovno zelo učinkovito. Velika prednost nevladnih organizacij je namreč v tem, da delujejo tako na lokalnem (so v neposrednem kontaktu s prebivalci, tudi tistimi, ki jih zdravstveni sistem običajno obide) kot tudi na državnem nivoju ter so odlično organizirane. Številne se tudi povezujejo v mednarodne organizacije in s tem prenašajo dobro prakso iz tujine v Slovenijo, pa tudi obratno. Njihova moč je v veliki angažiranosti in energiji številnih prostovoljk in prostovoljcev, ki so zaradi tega zelo učinkoviti pri promociji zdravja in zdravega življenjskega sloga po vsej državi. Zaradi tesne povezanosti s stroko, s svojim delovanjem zagotavljajo tudi visoko strokovno raven delovanja. Seveda pa nevladne organizacije tudi pričakujejo več podpore s strani javnih institucij in države, pa tudi več vlaganja v preventivo. Številne  raziskave namreč kažejo, da je vložek v preventivo zelo dobra naložba – vsak v preventivo vložen evro se povrne vsaj 6 krat, saj ustrezna preventiva zagotavlja zmanjšanje drugih, z zdravjem in zdravljenjem povezanih stroškov.


Sledite nam