Z miško po nakupih

anonimni uporabnik, 29. november 2012
Ostalo
miska

Nakupi na spletu so običajno preprosti in hitri, a tudi tu previdnost ne bo odveč, opozarjajo na ZPS.

Ljubljana, 28. november 2012 – Za tiste, ki se želijo izogniti gneči in nakupovalni mrzlici preostalih obiskovalcev trgovskih centrov oz. trgovin, je nakup preko spleta prava rešitev. Nakupi na spletu so običajno preprosti in hitri, a tudi tu previdnost ne bo odveč, opozarjajo na ZPS. Predvsem poskrbite, da boste nakup opravili pravočasno, saj imajo konec leta tudi spletne trgovine večinoma polne roke dela in s tem posledično lahko tudi nekoliko daljši rok dostave.

Spletno nakupovanje ima nedvomno prednost pred tekanjem po trgovinah, še posebej v predprazničnem času, ko se tam kar tare ljudi. Ker pa previdnost ni nikoli odveč, na ZPS redno opozarjajo potrošnike na previdnost.miška Tudi letos so pripravili  kratek pregled najpogostejših možnosti plačila in pripravili nekaj napotkov za večjo varnost spletnega nakupovanja.

4 nasveti za varno nakupovanje preko spleta

1. Podatki o ponudniku: dobre spletne trgovine na svojem spletnem mestu pregledno objavijo popolne kontaktne podatke o sebi, o postopku nakupa in splošne pogoje. Kontaktne podatke shranite, da boste lahko s ponudnikom, če bi se pojavile težave, hitro navezali stik. Previdnost je na mestu pri spletnih trgovinah, ki objavijo le naslov poštnega nabiralnika.
2. Varnost osebnih podatkov: podatke o svojem bančnem računu ali karticah posredujte le prek šifriranih povezav. Prepoznali jih boste na primer po napisu “https” v naslovni vrstici spletnega brskalnika.
3. Gesla:. Gesel ni priporočljivo shranjevati na računalniku, saj lahko tako postanejo plen hekerja, ki bi mu uspelo vdreti vanj. Pri izbiri gesla bodite temeljiti, rojstni datumi ipd. niso najboljša izbira.
4. Zaščita računalnika: poskrbite za protivirusne programe in požarni zid, ki hekerjem oteži dostop do računalnika. Vaši podatki so tako varni, kot je varen računalnik, s katerega nakupujejo.

6 najpogostejših možnosti plačil – katero izbrati?

1. Plačilo po povzetju: prednost tega načina je, da vam po spletu ni treba posredovati občutljivih podatkov, res pa je, da boste morali ob prevzemu naročenega blaga praviloma plačati z gotovino.
2. Plačilo s kartico z odloženim plačilom: podatke o svoji kartici boste morali posredovati prek spleta. Pri uporabi šifrirane povezave in trimestne varnostne kode je tveganje, da bi bili podatki zlorabljeni, razmeroma majhno. Še manjše pa je tveganje, če uporabite funkciji “MastercardSecureCode” ali “Verified by Visa”, ko namesto podatkov o kartici uporabite geslo in varnostno sporočilo. Trgovcu  nikoli ne pošiljajte kopij svojih kartic in ne posredujte svojih podatkov po telefonu.
3. Plačilo prek spletnega plačilnega servisa: s trgovčevega spletnega mesta boste pri naročilu preusmerjeni v svojo spletno banko, kjer vas bo čakal pripravljen nalog za plačilo.
4. Plačilo z uporabo sistema Moneta ali Si.Nakup: oba sistema ponujata možnost varnega plačevanja s pomočjo mobilnega telefona. Praviloma bo nakup zaračunan v okviru mesečnih stroškov uporabe mobilnega telefona.
5. Plačilo s pomočjo storitve PayPal: trgovcu boste posredovali le svoj referenčni naslov elektronske pošte, občutljivi podatki o karticah ali bančnem računu pa se hranijo na strežniku PayPala. Tveganje pomenijo predvsem lažna spletna mesta ponudnikov, ki vabijo k posredovanju vstopnih podatkov za potrošnikov račun PayPal.
6. Plačilo ob prevzemu na blagajni: nekateri ponudniki omogočajo, da blago prevzamete in plačate na blagajni v trgovini, kljub temu pa lahko na spletu udobno primerjate ponudbo in izkoristite popust pri spletnem nakupu. Na ZPS svetujejo, da naj se potrošnik predhodno dogovori za rok, v katerem bo kupljeno blago na voljo za prevzem.

Darilo ste izbrali, plačilo izvedli. Pa ste dobili potrdilo o naročilu, paket pravočasno prejeli…?

Ko ste v spletni trgovini naročili izdelek, vam mora trgovec po elektronski pošti potrditi, da je naročilo prejel. V potrditvi naročila morajo biti poleg podatkov o ceni, trgovcu in izdelku zapisani še podatki o naslovu, kamor lahko potrošnik pošlje ugovor ali sporočilo o odstopu, podatki o servisu in garanciji … »Previdnost pa nikakor ne bo odveč tudi pri prevzemu blaga – potrošniki naj pred prevzemom preverijo, ali je prejeti izdelek poškodovan, tudi če je sam paket nepoškodovan, ter prevzem v primeru poškodb zavrnejo,« izpostavlja Blaž Možina, Evropski potrošniški center (EPC),  in dodaja: »Trgovec vam mora naročeno blago dostaviti v obljubljenem roku. Če trgovec ne more izpolniti svoje obveznosti, ker blaga ni na razpolago, vas mora o tem takoj obvestiti in vam nemudoma oz. v roku 30 dni vrniti celoten že plačani znesek.«

[ca_audio url=”https://med.over.net/wp-content/uploads/2012/11/Blaz-Mozina-Evropski-potrosniski-center.mp3″ width=”300″ height=”27″ css_class=”codeart-google-mp3-player” title=”Blaž Možina iz EPS”]

Izdelek lahko vrnete, čeprav nima napake

Izdelka, s katerim niste zadovoljni, vam ni treba obdržati. »Takšen izdelek lahko vrnete, trgovec pa vam mora vrniti celoten znesek, ki ga je dobil od vas. Gre za smiselno pravilo, saj potrošnik izdelka pred nakupom ne more pregledati, na razpolago ime le slike in podatke, ki jih zagotovi trgovec,« poudarja Blaž Možina, EPC. Potrošnik mora v zakonskem roku trgovcu vrniti nepoškodovan izdelek. Več o pravicah potrošnikov v primeru nakupovanja preko spleta lahko najdete na spletni strani Evropskega potrošniškega centra in na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Več informacij: spletna stran ZPS www.zps.si in spletna stran Evropskega potrošniškega centra www.epc.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,442
30.03.2024 ob 10:27
296,851
25.04.2024 ob 10:59
112,980
25.04.2024 ob 11:00
Preberi več

Več novic

New Report

Close