fbpx

Regeneracija sklepov z matičnimi celicami

Bolezni, Človeško telo

Metode z matičnimi celicami iz maščobnega tkiva pacientov danes omogočajo popolno okrevanje sklepov brez operacije.

Kaj so matične celice?

Zahvaljujoč revoluciji na področju biomedicinske znanosti so pozitivni učinki raziskav zdaj vidni tudi v ortopediji.

Sodobne metode pa danes zahvaljujoč matičnim celicam iz maščobnega tkiva bolnikov v nekaterih primerih omogočajo okrevanje sklepov popolnoma brez vsakršne operacije.

Leta je bila kirurška implantacija umetnih sklepov (endoproteza) edini način pomoči pri napredovanih primerih njihovega poškodovanja. Danes ni več tako. Individualni pristop k vsakemu bolniku je temelj za uspešno zdravljenje.

V nekaterih primerih je kirurški poseg edina možnost in rešitev, vendar pa številni bolniki niso pripravljeni na dolgotrajno in pogosto boleče pooperacijsko okrevanje. Na Polikliniki Ribnjak lahko z naprednimi metodami opravijo boljša testiranja in preiskave, da bolnike, če v njihovem primeru obstaja možnost, napotijo na postopek biološkega zdravljenja.

Dr. Milošević pravi, da se lahko kar 90 odstotkov ljudi s poškodovanimi sklepi zahvaljujoč biološkemu zdravljenju izogne operaciji.

Kako delujejo

Matične celice se za to vrsto postopka pridobivajo iz kostnega mozga in maščobnega tkiva (adipociti), imenujejo se mezenhimske matične celice (MSC).

Lahko rečemo, da ravno adipociti v tem okolju služijo kot idealna biološka osnova, ki vsebuje popolnoma ohranjene mezenhimske matične celice (MSC, celice z zmožnostjo ustvarjanja novega tkiva – hrustanca, mišice, kostnega tkiva).

Perivaskularne strukture – periciti, so le del tega regenerativnega procesa in igrajo ključno vlogo pri aktiviranju matičnih celic.

Prav te celice imajo v svojem naravnem okolju sposobnost protivnetnega delovanja in imunskega odziva, regenerirajo poškodovano tkivo.

Človeško telo vsebuje več kot 1000 različnih vrst celic z različnimi vlogami. Matične celice so nediferencirane celice telesa, ki jih je mogoče diferencirati v katerokoli specializirano celico.

Matične celice so vir vseh celic našega telesa, imajo pa sposobnost regeneracije telesa, kar jih dela edinstvene za uporabo v medicini. Pri odraslih se nahajajo v raznih tkivih in imajo vlogo obnavljanja tkiv. Zato se že rutinsko uporabljajo pri zdravljenju.
 

Matične celice in njihove prednosti:

   imajo sposobnost protivnetnega delovanja,
   samoobnavljanje (ohranjanje populacije matičnih celic), regeneracija poškodovanega tkiva,
   izboljšanje vseh izmerljivih elementov funkcije sklepa,
   drastično zmanjšanje bolečin,
   izboljšanje gibalnih sposobnosti,
   uporaba matičnih celic je možna v različnih sklepih (Potentnost – sposobnost diferenciacije v različne vrste celic).

Postopek izvedbe:

Celoten postopek se izvede v sterilnih pogojih z uporabo lokalne anestezije, izvajajo ga izkušeni ortopedi in travmatologi.

V postopku se odvzame majhna količina maščobnega tkiva iz posameznih območij, da se pridobe specializirane celice, ki se lahko diferencirajo v katerokoli specializirano celico oziroma postanejo kakršnakoli vrsta tkiva -kostno ali mišično, tetiva ali ligament.

Matične celice se izolirajo in v zelo kratkem času pripravijo za apliciranje v želeno območje oziroma boleč predel. S to metodo se lahko poveča pretok krvi in zmanjša celično odmiranje, največja prednost metode pa je zmanjšanje vnetnih procesov v telesu.

Postopek je kratkotrajen, brez odprtih ran, s hitrim delovanjem, takojšnje izboljšanje simptomov, zmanjšana je možnost vnetja, okrevanje je kratko in neboleče, po posegu pa še isti dan odidete v domačo oskrbo.

Slavni nogometni AS GORAN VLAOVIĆ v Polikliniki RIBNJAK


Sledite nam