fbpx

Z L-Tyrosinom nad večje napore

Novice

Izkušnje ljudi, ki ga poznajo, poleg tega pa mnogo raziskav kažejo, da ima L-Tyrosine prihodnost verjetno tudi v zdravljenju, ne le kot prehransko dopolnilo, zato ga velja podrobneje spoznati.

Ljudje, ki so pogosto utrujeni brez posebnega razloga, ki jih občasno zajame depresija ali pa so zelo nemirni, zaskrbljeni ter tisti, ki se dnevno izčrpavajo z napornim delom in zraven malo spijo, so navdušeni nad L- Tyrosinom, prehranskim dopolnilom, ki je za nas še novost. Izkušnje ljudi, ki ga poznajo, poleg tega pa mnogo raziskav kažejo, da ima L-Tyrosine prihodnost verjetno tudi v zdravljenju, ne le kot prehransko dopolnilo, zato ga velja podrobneje spoznati.

Avtor: Milka Krapež

l-tirozin-stres-4L-Tyrosine je ne esencialna amino kislina, kar pomeni, da ga lahko telo tvori samo. Tvori ga iz beljakovine fenilalanina, ki ga sicer najdemo v mnogo vrstah hrane, bogate z beljakovinami: od mesa, mleka in mlečnih izdelkov, pa tudi večine stročnic, jajc, mandljev, oreškov, sezama do bučnih semen, ovsa, avokada in celo banan. Pravijo tudi, da je L-Tyrosine pogojno ne esencialna amino kislina. To velja za ljudi s presnovno motnjo, imenovano fenilketonurija, ki ne morejo spremeniti fenilalanina v tirozin. Zato se jim fenilalanin nalaga v možganih in povzroča zaostalost v razvoju. Tirozin najdemo v treh oblikah. Za nas je najpomembnejša L-Tyrosine. Je sestavni del beljakovin v vseh oblikah živih bitij in je predhodnik za sintezo tiroksina, melanina ter živčnih prenašalcev dopamina in norepinefrina.

Prav slednje je za človeški organizem posebej pomembno. Čeprav L-Tyrosine deluje na mnogo različnih načinov, je klinično najbolj pomembna njegova vloga kot predhodnika za sintezo norepinefrina in dopamina. S spodbujanjem tvorbe živčnih prenašalcev L-Tyrosine stimulira centralni živčni sistem in deluje kot antidepresiv. Deluje pa tudi drugače: je predhodnik za tvorbo melanina, pigmenta, ki skrbi za barvo kože in las ter nas varuje pred škodljivim vplivom sončnih žarkov. Nekateri celo trdijo, da lahko sivim lasem vrne nekdanjo barvo, toda tega niso dokazali. Vmešan je tudi v tvorbo ščitničnega hormona tiroksina. Poleg tega spodbuja rastni hormon in je vmešan v delovanje nadledvičnih žlez ter hipofize. Ugotavljajo, da lahko lajša znake stresa, med drugim tudi povišan krvni tlak, vznemirjenost in nihanje razpoloženja.

Pomoč pri depresiji

l-tirozin-stres-1Ena od predpostavk za nastanek depresije  temelji na pomanjkanju norepinefrina v možganih. Vloga L-Tyrosina kot prehodnika za tvorbo norepinefrina in dopamina je spodbudila raziskovalce, da bi ugotovili, ali dejansko lahko vpliva kot antidepresiv, zdravilo proti depresiji. Resnici na ljubo je treba povedati, da je bilo sicer narejenih veliko raziskav na to temo, vendar so bile vse z manjšim številom bolnikov. Kljub temu pa so dale zelo obetavne rezultate, ki silijo v nove, večje raziskave, da bi koristne učinke L-Tyrosina potrdili. Neki hudo depresivni ženski, na primer, so dva tedna dnevno dajali L-Tyrosine, potem so ga pa zamenjali s placebom, navideznim zdravilom, ne da bi bolnica za to vedela. Zelo hitro so se znaki depresije spet pojavili. Po enem tednu so ji spet začeli dajati L-Tyrosine in izboljšanje je bilo hitro opazno. Raziskovalci, ki so zdravili in obenem ugotavljali vpliv L-Tyrosina, so se potem lotili večje študije, v okviru katere so ugotovili isto: L-Tyrosine izboljša znake depresije, bolniki se po njem veliko boljše počutijo. Obstajajo namreč posebna merila, po katerih ocenjujejo resnost bolezni oziroma njenih znakov. Predvidevajo, da ima L-Tyrosine prihodnost v zdravljenju bolnikov z depresijo.

Izredni napori in stres

l-tirozin-stres-3Kot prehransko dopolnilo pa je izredno dobrodošlo za ljudi, ki so preobremenjeni, ki živijo v nenehnem stresu in jim tudi manjka spanja. Na spletnih straneh najdemo na različnih forumih zgodbe ljudi, ki so L-Tyrosine preizkusili sami. Ženska, ki je doživeli hud čustveni pretres, ki ji je povečal utrip srca in tudi povišal krvni tlak, je z jemanjem L-Tyrosina krizo dosti lažje prebredla. Kot je opisala, so jo obdajale črne misli, ni videla nobene prihodnosti in spraševala se je, kam bi jo vse to lahko pripeljalo. Mlajši poslovnež pa je opisal svoje težave, ko se je lotil naporne naloge. Delal je vse dneve, pogosto dolgo v noč, spal je le nekaj ur in je bil ob koncu povsem izčrpan, fizično in psihično »na psu«, bi lahko rekli. L-Tyrosine je bil zanj velika pomoč. Dal mu je energijo, da je delo končal v krajšem času, kot je predvideval in z zelo dobrim rezultatom, ne da bi se na koncu zrušil.

L-Tyrosine so preizkusili med vojaki

l-tirozin-stres-2Vpliv L-Tyrosina na stres so prav tako veliko raziskovali. Predvsem so se raziskav lotili med ameriškimi vojaki. Izpostavljali so jih različnim oblikam stresa: od bivanja na višini in v mrazu do izjemno napetih okoliščin, bivanja v podtlaku in podobno. Vojaki so opisali svoje počutje pred in po jemanju L-Tyrosina. V vseh primerih se je pokazalo, da so občutili olajšanje: manj glavobola, manj jih je zeblo, niso bili tako utrujeni, niso imeli bolečin v mišicah in tudi niso bili tako zaspani kot tisti, ki L-Tyrosina niso dobivali. Podobno raziskavo so delali na Nizozemskem, kjer so bili vojaki na dva tedna trajajočem intenzivnem urjenju. Polovici so dajali L-Tyrosine, drugi polovici pa placebo in sicer v pomarančni sok. Njihovo stanje so preverili pred začetkom urjenja in po njem. Pokazalo se je, da so imeli vojaki, ki so dobivali L-Tyrosine boljšo sposobnost pomnjenja, lažje so sledili nalogam, imeli pa so tudi nižji krvni tlak. Podobne raziskave so delali tudi z ljudmi, ki so delali ponoči in so zelo malo spali. Delali so lažje in bolje.

Glede na svojo vlogo kot predhodnik živčnih prenašalcev je L-Tyrosine lahko koristen tudi pri ljudeh s sindromom zmanjšane koncentracije in pri hiperaktivnih ljudeh. To delovanje bi lahko morda pomagalo tudi ljudem s Parkinsonovo boleznijo, vendar pa to še ni dobro raziskano. Enako velja bolnike z narkolepsijo, boleznijo, ko človek nenadoma zaspi sredi dela, na primer.
L-Tyrosine pomaga tudi pri blagem zmanjšanju delovanja žleze ščitnice. Ugotavljajo tudi, da vpliva na nadzor apetita in na znižanje krvnega tlaka, kakor je bilo že omenjeno. Mnogo vlog, ki jih v zamotanih presnovnih procesih v človeškem organizmu odigra L-Tyrosine, še ni docela raziskanih, vendar je dejstvo, da je izjemno koristen pri mnogo težavah. Bolniki s Parkinsonovo boleznijo morajo biti previdni pri jemanju,  saj lahko zmanjša učinkovitost njihovih zdravil, ki jih sicer jemljejo. Sicer pa je jemanje L-Tyrosina varno. Le v redkih primerih so opazili zelo blage stranske učinke, pa še to pri ljudeh, ki so jemali izredno visoke odmerke.

L-Tyrosine_SNOW L-TIROZIN, 500 mg

V telesu je sestavni del tkivnih beljakovin (izgradnja in obnova tkiva, in mišic).

Priporočen dnevni odmerek: 1 kapsula 1-3 krat dnevno med obroki.

1 kapsula vsebuje (sestava): L-Tirozin v prahu
Količina:
500 mg

Pakiranje (60 kapsul) zadostuje za 20 – 60 dni.

Izdelek vam je na voljo v vseh lekarnah, specializiranih prodajalnah, Sanolaborju ter na www.hisa-zdravja.si.

Za posvet in informacije pokličite 080 80 12 ali pišite na [email protected].

 

hisa_zdravja_logo

Oglasno sporočilo


Sledite nam