fbpx

Vzroki, simptomi in zdravljenje sive mrene

Človeško telo, Novice, Zanimivo, Zdravje

Preberite odgovore strokovnjakov s poliklinike Optical Express na najpogostejša vprašanja o zdravljenju sive mrene.

Optical Express je znani center za lasersko korekcijo vida in operacijo sive mrene. Strokovnjaki s poliklinike Optical Express so odgovarjali na vprašanja o vzrokih, simptomih in načinih zdravljenja sive mrene ali katarakte.

Kaj je siva mrena?

Siva mrena ali katarakta je glavni vzrok slepote, opišemo pa jo kot zamotnitev očesne leče, ki zaradi staranja izgublja elastičnost in prosojnost. Zaradi sivobele barve se imenuje siva mrena.

Kako odkrijemo sivo mreno?

Siva mrena povzroča postopno poslabšanje vida, zato vse teže opravljamo običajne dejavnosti, kot so prepoznavanje obrazov, vožnja, branje. Nekateri navajajo tudi večjo občutljivost oči oz. bliskanje, kadar se zadržujejo na sončni svetlobi, vid je skaljen, barve pa sive in obledele. Siva mrena se večinoma pojavi po 50. letu.

Kakšni so simptomi sive mrene?

Siva mrena je neboleča, bolnik pa običajno pride na pregled zaradi postopnega izgubljanja ostrine vida, ki ga pripiše spremembi dioptrije in ki opazno ovira njegove vsakdanje dejavnosti, npr. gledanje televizije, branje, vožnjo.

Kdaj operirati sivo mreno?

Sivo mreno je treba operirati po postavljeni diagnozi in ko je vid toliko poslabšan, da ovira vsakdanje dejavnosti. Včasih je veljalo, da mora mrena „dozoreti“, danes pa to ne drži več. Operativni poseg je na zgodnji stopnji bolezni lažji, prinaša manj zapletov in omogoča hitrejše okrevanje.

Kakšen je pregled za sivo mreno?

Pregled sestavljajo natančne oftalmološke meritve in mnenje specialista oftalmologa. Podrobno se izmerita ostrina vida in očesni tlak, z biomikroskopom pa se analizira sprednji in zadnji del očesa. Dodatno podrobno analizo opravimo z napravama Wavescan in iDesign, ki omogočata najbolj natančno merjenje dioptrije, z optično in ultrazvočno biometrijo pa dobimo natančen izračun intraokularne leče, ki bo vstavljena v oko po odstranitvi motne naravne leče. Po pregledu lahko oftalmolog odredi OCT vidnega živca in makule, pri čemer se skenirajo in analizirajo vidni živec, rumena pega (središče za vid) in celotna mrežnica, tako da dobimo celovit vpogled v stanje očesa.

Zdravljenje sive mrene – koliko časa traja operacija sive mrene?

Kljub številnim raziskavam še nismo odkrili zanesljivega načina, kako preprečiti ali z zdravili ozdraviti katarakto. Edini način zdravljenja je kirurški – ultrazvočna operacija mrene, pri čemer se motna očesna leča zamenja s sintetično.

Danes se operacije mrene na sodobnih klinikah opravljajo ambulantno, kar pomeni, da bolnik pride na poseg in takoj po njem odide domov. Operacija je popolnoma neboleča, opravi se v lokalni anesteziji s kapljicami, traja pa od 15 do 30 minut. Najprej operiramo eno oko, po mesecu dni pa še drugo.

Kako dolgo okrevamo po operaciji sive mrene?

Zaradi sodobne tehnologije in izurjenosti kirurgov oftalmologov je okrevanje po operaciji katarakte hitro in neboleče. Že po nekaj dneh lahko pričakujete povrnitev popolne ostrine vida. Teden dni po operaciji je pomembno, da se izogibate delu v prahu, dimu ali na vetru ter pazite, da ne pride do pritiska ali udarca na oko. Dva do tri tedne po operaciji – odvisno od vrste športa – se odsvetuje športna aktivnost.

 

Preberite najpogostejša vprašanja in odgovore o operaciji sive mrene ter preverite cene in možnosti plačila.

 


Sledite nam