fbpx

Vstopite v jesen z močnim imunskim sistemom

Prehrana, Življenjski slog

Jesen je čas zorenja sadja in zelenjave. Okrepite svoj imunski sistem z naravnimi pridelki in izkoristite njihove najdragocenejše sestavine v popolnoma naravni obliki.

S prihodom hladnejših dni je naše telo bolj izpostavljeno razvoju vnetij in prvih jesenskih prehladov. Pripravite svoj organizem na prve jesenske dni. Najboljši način za to je, da si okrepite imunski sistem. Imunski sistem je izvrstna obramba telesa pred patogenimi mikroorganizmi. Njegova naloga je preprečevati vstop tujih delcev v telo. Če pa mikroorganizmom to vendarle uspe, jih tam čaka močna obramba celic imunskega sistema: makrofagov, nevtrofilcev in monocitov.

Jesen je čas zorenja sadja in zelenjave. Okrepite svoj imunski sistem z naravnimi pridelki in izkoristite njihove najdragocenejše sestavine v popolnoma naravni obliki. Kako?

Poskrbite za zdravo in raznovrstno prehrano

Za optimalno delovanje telesa je nadvse pomembna ustrezna prehrana, ki temelji na kar najmanj predelanih jestvinah. Mednje spadajo polnozrnate žitarice, bogate z vlakninami, ki v telesu vzdržujejo ravnovesje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami. Ječmen, pšenica, proso, oves in rjavi riž s postopnim razgrajevanjem zagotavljajo telesu energijo, izboljšujejo zbranost in ugodno delujejo na osrednji živčni sistem. Jesensko sadje in zelenjava – jabolka, hruške, slive, krompir, buče, blitva, repa in por – so vir hranilnih snovi in nadvse koristni za imunski sistem. Neizogibne so tudi esencialne maščobne kisline, ki jih najdemo v oreščkih ter olivnem in ribjem olju. Česen je izvrsten naravni antibiotik in uspešno preprečuje vnetja. Nekatero sadje in zelenjava (kadulja, borovnice, brusnice, orehi, čebula, por, drobnjak, čili, olive, repa, zelena, zelje, lovor, bazilika, timijan) delujeta kot naravni probiotik in tako varujeta črevesni imunski sistem.

Antioksidanti

Samo ustrezna prehrana ni dovolj – zdravo hrano je treba tudi pravilno pripraviti. Sadje in zelenjava sta bogata z antioksidanti – to so hranilne snovi, ki lahko v telesu preprečijo ali upočasnijo škodljive oksidativne učinke prostih radikalov. Zato delujejo kot čistilci prostih radikalov. Poleg tega krepijo imunski sistem in tako manjšajo tveganje za nastanek raka in vnetij. Antioksidanti so prisotni v zeleni zelenjavi (brokoli, špinača), rdečem fižolu, grozdju, borovnicah, brusnicah, robidah, malinah, slivah in artičokah. Zeleno, rumeno in oranžno sadje in zelenjava sta polna betakarotenov, ki so kot barvila odgovorni za močno antioksidativno delovanje. Orehi so bogati z alfalinolensko kislino, paradižnik z likopeni, jagodičje s flavonoli, zelje, brokoli, brstični ohrovt, špinača in cvetača pa z indoli. Vse to so antioksidanti, ki obenem krepijo imunski sistem. K njim spadajo tudi vitamini A, C, E, koencim Q ter minerala selen in cink. Večino jestvin, bogatih z antioksidanti, je najbolje uživati svežih.

Da boste prve jesenske dni dočakali kar najbolj zdravi, poleg ustrezne in raznovrstne prehrane poskrbite za dovolj spanca, vsakodnevno gibanje, druženje s prijatelji, pozitivno razmišljanje in smeh.

 

Foto: Pexels

 


Sledite nam