fbpx

Vsi smo dovzetni za spletne napade

Zanimivo

Ni pričakovati, da bo povprečen uporabnik spleta doživel enako prefinjen spletni napad kot znani politik, aktivist ali direktor pomembnega podjetja.

Nanje namreč prežijo spletna sporočila, posebej oblikovana za krajo občutljivih poslovnih podatkov ali denarja, medtem ko na ostale napadi ljudi, ki bi se radi maščevali, ali kriminalnih skupin s samodejnimi sistemi za masovno krajo osebnih podatkov. Kako lahko poskrbite za varnost svojih spletnih računov?

Ključ varnosti spletnih računov je v razumevanju nevarnosti

Ljudje imamo različne poglede na ogroženost, saj so nam pomembne različne stvari. Nekaj, kar ima veliko vrednost za ene, drugim ne pomeni veliko. A ko gre za splet, so prioritete enake.

Naj gre za Facebook, Netflix, spletno banko ali trgovino, pri vseh velja, da če vam vdrejo v račun, lahko ukradene podatke uporabijo povsod in za različne namene v digitalnem svetu.

Ste prepričani, da niste dovzetni za socialni inženiring in druge oblike spletnih napadov?

Tudi pametni in samozavestni se lahko ujamejo v spletno prevaro z velikimi finančnimi ali družbenimi posledicami.

Malo je verjetno, da računi družbenih omrežij vsebujejo podatke o plačilnih storitvah ali karticah, zato prevzeti račun napadalec uporabi v druge namene: za pošiljanje sporočil, ki vas osramotijo, za spletno nadlegovanje ali ustvarjanje lažnega profila, ki vam lahko škoduje v resničnem svetu.

Cilj spletnih kriminalcev je bolj predvidljiv. Želijo se dokopati do osebnih podatkov, s katerimi prevzamejo identiteto, in do podatkov plačilnih sredstev, da z enim ali drugim pridobijo materialno korist. Z drugimi besedami, želijo vam ukrasti denar.

Zapletena zaznava vdora v spletne račune

Ugotavljanje, ali je nekdo vdrl in prevzel nadzor nad enim ali več vaših spletnih računov, je zelo zapletena naloga. Jasen znak so spremembe:

  • Ne morete se več prijaviti v račun z uporabniškim imenom in geslom, ki ste ga uporabljali do takrat ali
  • v obračunu kreditne kartice opazite nakup, ki ga zagotovo niste opravili.

 Ker je takrat škoda že storjena, je boljši preventivni pristop. Pozorni bodite na obvestila, ki vam jih pošiljajo ponudniki storitev, na primer, da je poskušal v račun družbenega omrežja vstopiti nekdo na drugem koncu sveta.

Običajno gre za neuspešne poskuse, lahko pa mu je uspelo vstopiti in takrat so takšna obvestila še bolj pomembna. Nikar ne zamahnite z roko in ne ignorirajte sporočil, ker vas lahko to drago stane.  

Če niste prepričani, kaj se dogaja, zamenjajte geslo.

Obenem ne mine dan brez poskusa vdora v podjetja in v sisteme spletnih ponudnikov. Če so uspešni, napadalci pridobijo podatke o uporabnikih, med drugim telefonske številke, gesla, podatke plačilnih kartic, ki jim pomagajo pri kraji identitet.

Bodite pozorni tudi na morebitna tovrstna sporočila, saj morajo imetniki baz podatkov z osebnimi podatki v primeru vdora o tem čim prej obvestiti javnost in uporabnike. Vsako zavlačevanje, do katerih v praksi prihaja, lahko povzroči veliko škode.

Če vas zanima, kako pridobiti vnovični nadzor nad svojim spletnim računom in s kako lahko preverite, ali so bili vaši podatki ogroženi, nadaljujte z branjem.>>


Sledite nam