fbpx

Vseslovenska akcija »človek posadi, čebela opraši«

Dom & prosti čas

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) v sodelovanju s podjetjem Medex v letošnjem letu izvaja projekt »Človek posadi-čebela opraši«. Namen tega projekta je, da bi se v …

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) v sodelovanju s podjetjem Medex v letošnjem letu izvaja projekt »Človek posadi-čebela opraši«. Namen tega projekta je, da bi se v Sloveniji na javnih površinah kot so različni parki, zelenice, drevoredi itd. sadile medovite rastline ter da občine sprejmejo odlok, ki bi to zagotavljal.

S tem bi dokazali, da je občinam mar za našo kranjsko sivko in ohranjanje naše kulturne krajine, saj se še posebej zavzemamo za saditev avtohtonih medovitih rastlin, ki tako našim čebelam kot tudi drugim opraševalcem nudijo vir medičine in cvetnega prahu.

Kot začetek izvajanja tega projekta bo vsak župan posamezne občine prejel sadiko drevesa lipe, ki je slovensko avtohtono medovito drevo in simbol naše dežele, da jo posadi v svoji občini. Lipe bodo prejeli tudi drugi visoki funkcionarji v Sloveniji in jih v znak podpore našim prizadevanjem in našemu projektu tudi posadili.

clovek-posadi-cebela-oprasi

Prav tako bo Medex skupaj s čebelarsko zvezo Slovenije razdelil 250 sadik avtohtonega slovenskega drevesa – lipe. Sadiko tega medovitega drevesa, ki zagotavlja pašo čebelam, so prav te dni na Brdu pri Kranju prejeli tudi predsednik vlade, dr. Miro Cerar, in ministri slovenske vlade. Ob predaji sadik sta Čebelarska zveza Slovenije in podjetje Medex, d.o.o. predstavila tudi namero, da bi čebelnjak, ki ga je Medex leta 1978 podaril maršalu Titu, v upravljanje prevzela Čebelarska zveza Slovenije in ga oživela.

Titov-čebelnjak

 

V podporo akciji in k večjemu osveščanju glede pomena sajenja medovitih rastlin pa bo potekal tudi natečaj Čebelam prijazna občina 2015. V preteklih letih so se na razpis prijavljale občine same, v letošnjem letu pa bomo za oceno občin poprosili lokalna čebelarska društva. Celoten natečaj bo predstavljen občinam ob letnem srečanju Skupnosti občin Slovenije, objavljen pa bo tudi na spletni strani ČZS. Čebelam najbolj prijazna občina v letu 2015 pa si bo prislužila brezplačno ureditev javne površine v velikosti 50 m2 z medovitimi rastlinami. Nagrado bo prispevalo podjetje Trajnice Golob Klančič.

Podjetje Medex je 7. septembra 1978 protokolarnemu objektu Brdo oz takrat še maršalu Titu podarilo tipični slovenski čebelnjak. Čebelarska zveza Slovenije meni, da je zaradi svoje lokacije in opremljenosti ključen za promocijo čebelarstva. S prevzemom v upravljanje bi vanj naselili čebelje družine in obiskovalcem zagotovili možnost vodenega ogleda čebelnjaka in predstavitve čebelarjenja. Čebelnjak pa predstavlja tudi pomemben del kulturne dediščine, ki je bil doslej slabo prepoznaven. Ponaša se s panjskimi končnicami, ki so jih poslikali znani slovenski slikarji. Med slednjimi je bila tudi Dora Plestenjak, ki je zastopala slovenske slikarje ob predaji leta 1987 in ob današnjemu dogodku.

Vir: Medex in Čebelarska zveza Slovenije


Sledite nam