fbpx

Vse o čemažu

Prehrana, Zanimivo, Življenjski slog

Pri nabiranju velja posebna previdnost, saj ga je lahko zamenjati s strupenim podleskom ali šmarnicami.

Druga imena: divji česen, gozdni česen, medvedji česen

Latinsko ime: Allium ursinum

Opis rastline: cvetovi so bele barve, na pokončnem steblu, mladi listi so sveže zeleni, stari pa suličasti in temnejši. Čemaž prepoznate po značilnem vonju po česnu, če liste podrgnete med prsti.

cemaz

Različna imena pa kažejo na razširjeno uporabo v preteklosti.

Listi čemaža se lahko uporabijo kot zdrav dodatek solatam ali enolončnicam, ravno zaradi značilnega vonja in okusa po česnu. Uporabite lahko pa tudi čebulice, cvetove in plodove. Predvsem je razširjena uporaba listov. Spomladi je to najboljše zdravilo za čiščenje krvi, žolča in jeter od zimskega kopičenja hrane.

Posebna previdnost pa velja pri nabiranju, saj je čemaž podoben strupeni šmarnici in podlesku. Pomembno je, da ste pri nabiranju pozorni in vedno rastlino povonjate. Omenjeni nimata značilnega vonja po česnu.

Zdravilni pripravki iz čemaža se pripravljajo samo v sezoni, ko so na voljo mladi listi rastline. Terapevtski učinek deluje enako kot pri česnu, pri obeh pa je značilna visoka koncentracija eteričnih olj, ki vsebujejo žveplo (alicin).

Domnevno naj bi imel čemaž koristen učinek pri zdravljenju arteroskleroze, hipertenzije (visokega krvnega tlaka) in vrsto želodčnih in črevesnih težav ter bolezni jeter. Prav tak pa se koristnost kaže tudi pri lajšanju dihalnih obolenj. Učinkovito zdravi črevesne zajedavce pri otrocih in stimulira delovanje želodca in črevesja.

Znani naravoslovec J. Künzle trdil:« Če bi mladi uživali čemaž, bi cveteli in se razvijali kot jelke na soncu.«

Namaz iz čemaža

1 skodelica narezanih listov čemaža

1 skodelica grobo nasekljanih orehov

2-3 žlice oljčnega olja

5 dag naribanega sira

sol in poper po okusu

Listom čemaža obvezno odrežite peclje, če so ostali in drobno sesekljate, grobo nasekljate tudi orehe. Vse sestavine stresete v mešalnik, če je potrebno med mešanjem prilije še malo olja. Po okusu začinite. Pripravljen namaz shranite v plastični posodici in pustite, da se sestavine povežejo. Tako pridobljen namaz lahko namažete na kruh ali pa ga uporabite za pesto omako skupaj  s testeninami.

Vabljeni na forum Vrtičkarstvo in zelišča, kjer najdete ogromno nasvetov, veseli bomo, če boste z nami delili tudi vaše.


Sledite nam