fbpx

Vse, kar morate vedeti o najbolj priljubljenem posegu na svetu

Lepota, Novice, Zanimivo

Mnoge ženske hrepenijo po bujnih oblinah, zato priljubljenost lepotnega posega za povečanje oprsja narašča …

Mnoge ženske hrepenijo po bujnih oblinah. Zadnje desetletje priljubljenost tega posega še narašča in danes lahko rečemo, da je najbolj priljubljen in iskan lepotni poseg na svetu. Pa ne le zaradi videza! Ženske si danes dajo operirati prsi tudi zato, da bi spet pridobile samozavest in pogum ter bile zadovoljne same s sabo.

Poseg ima številne prednosti, vse pa vodijo h končnemu zadovoljstvu strank in pacientk, pojasnjujejo na Polikliniki Bagatin. Z njim ženske uresničijo svoje sanje in izpolnijo eno svojih največjih želja, saj imajo končno prsi, kakršne so si od nekdaj želele.

Obenem pridobijo dodatno samozavest in se v svojem telesu bolje počutijo. Že samo s tem se izboljša kakovost njihovega življenja, saj so srečnejše, bolj izpolnjene in nasmejane. Kaj pričakovati od lepotnega posega povečanja prsi, kdaj oditi na pregled in katere skrbi so povsem odveč, smo vprašali izkušenega strokovnjaka, specialista splošne, plastične, rekonstruktivne in lepotne kirurgije, dr. Dinka Bagatina s Poliklinike Bagatin.

Kako prepoznati primerno kandidatko za poseg oziroma ali se kdaj zgodi, da je treba pacientko odvrniti od posega?

“Na tej stopnji so pričakovanja zelo pomembna. Če pacientka ni prepričana, ali si želi povečati prsi, ali če so njena pričakovanja prevelika, posega ne opravimo. Pacientka si mora posega resnično želeti in pričakovati realne rezultate.

Z najsodobnejšo tehnologijo za tovrstne posege, ki jo uporabljamo na Polikliniki, najprej naredimo posnetek na simulatorju Vectra XT 3D. Tako lahko vizualiziramo pričakovani rezultat po operaciji. Pacientka si najprej ogleda obstoječe stanje na določenem delu telesa, nato pa z izrisovanjem anatomije in simulacijo fotografije dobimo prikaz končnega rezultata.”

Koliko je tehnologija vsadkov napredovala v zadnjih petnajstih letih?

“Tehnologija izdelave je napredovala v smislu, da so vsadki vse bolj kakovostni, varni in podobni tkivu dojk, zato so na videz in tudi na otip naravnejši. Na Polikliniki Bagatin uporabljamo najkakovostnejše vsadke Mentor, ki jih izdeluje Johnson & Johnson in ki so zelo mehki, podobni človeškemu tkivu in vezljivi, kar pomeni, da je gel čvrst, ne tekoč. Če se zaradi morebitne poškodbe vsadki predrejo, silikon ne izstopi, lahko pa izzove reakcijo na mestu, kjer je vsadek predrt.

Poznamo dve glavni obliki vsadkov: okrogle in anatomske. Na voljo je veliko modelov različnih velikosti in različnih profilov. Imajo teksturirano ovojnico, zato ni nevarnosti, da bi se okoli vsadka naredilo brazgotinasto vezivno tkivo, ki se lahko krči (kapsularna kontrakcija), raznolikost pa zagotavlja individualen pristop k vsaki pacientki.

Na splošno je vsadke priporočljivo zamenjati 10 do 15 let po operaciji, lahko pa jih ohranite tudi dlje, če sta klinični izvid in izvid ultrazvočnega pregleda brez posebnosti. V tem primeru torej vsadkov še ni treba zamenjati. Vsaka štiri do pet let po posegu je treba izvesti redno ultrazvočno kontrolo prsi z magnetno resonanco. Tako spremljamo zdravstveno stanje prsi in preverjamo vsadke.”

Ali bujnejše oprsje ovira telesno vadbo?

“Ne. Telesna vadba je vedno koristna in priporočljiva za splošno dobro počutje. Ob redni telesni vadbi ohranjate kondicijo in zdravje. Zato po vsakem kirurškem posegu priporočamo gibanje, in to velja tudi za operativno povečanje prsi – seveda po določenem časovnem obdobju in okrevanju primerno.

Celovite telesne dejavnosti se lahko lotite po šestih do osmih tednih po posegu. Pogosto me vprašajo, ali lahko bujnejši videz prsi dosežejo s kako vrsto telesne vaje. Žal take vaje in tudi kakšnega drugega načina, kako spremeniti videz prsi, ni.

Da bi prsi dobile želeno velikost in obliko, torej popoln videz, opravljamo lepotne operacije, in sicer povečanje, kombinacijo dviga in povečanja ali pa kombinacijo dviganja in zmanjšanja prsi. Posegov je seveda še več vrst, a ti so najpogostejši.”

Koliko časa traja okrevanje po operativnem povečanju prsi?

“Okrevanje traja teden dni, pri čemer so prve tri ali štiri dni bolečine malo močnejše, do sedmega dne pa se postopoma zmanjšajo. Zelo redko trajajo še nekoliko dlje, do približno mesec dni po operaciji.”

Za konec pa še vprašanje v zvezi z dojenjem. Je po operativnem povečanju prsi dojenje mogoče?

“To vprašanje največkrat slišim. Seveda je mogoče, nobenega tveganja ni. Priporoča se, da do pol leta po posegu ne pride do zanositve, da si lahko tkivo dojke ustrezno opomore. Pozneje lahko ženske brez težav dojijo, saj dojka ostane funkcionalno aktivna ne glede na vsadke.

Tudi med nosečnostjo s tem ni nobenih težav. Pač pa na dojenje pomembno vpliva genetika, saj tretjina žensk ne more dojiti, medtem ko dve tretjini lahko.”

 

Foto: promo Poliklinika Bagatin


Sledite nam