fbpx

Vse, kar morate vedeti o glivičnih okužbah nohta

Bolezni, Lepota, Zdravoteka, Življenjski slog

Poletje je tu! Z njim pa tudi sezona odprtih čevljev. So vaša stopala in nohti na nogah pripravljeni, da samozavestno obujete najljubše sandale? Ali se morda soočate s porumenelimi, odebeljenimi, krhkimi nohti?

Če ste na zadnje vprašanje odgovorili pritrdilno, potem je velika verjetnost, da vas pestijo glivične bolezni nohtov. Brez strahu, težava ni življenjsko ogrožajoča, z njo se spopada kar 23 % odraslih, je pa neprijetna, boleča in prenosljiva na druge osebe.

Zakaj se pojavljajo glivične bolezni nohtov?

Glavni dejavniki za razvoj glivic na nohtih so spremembe življenjskega sloga in navad, kot so zaprti čevlji iz umetnih materialov, pretesna obutev, izpostavljenost mokrim in premalo razkuženim površinam v telovadnicah, bazenih, savnah, k razvoju glivičnih okužb pa znatno prispeva tudi izdelava umetnih nohtov.

Bolezen se običajno začne na prostem robu nohta in njegovih mejnih delih, kot bele ali rumenkaste lise, ki se širijo v globino in širino nohta. Pozneje se lahko pojavi tudi odstopanje nohtne plošče, ali na koncu celo drobljenje in uničenje.

Glivična okužba nohtov – več kot samo estetski problem

Glivična okužba nohtov ni samo estetski problem, saj lahko posameznika močno obremenjuje, vodi do zmanjšanja samopodobe, zadrege, sprememb v vsakdanjih navadah in celo do strahu pred pojavom v družbi zaradi izrazitih deformacij nohtov. Zadebelitev nohta in spremljajoča bolečina lahko povzročita tudi omejeno gibanje, kar posredno lahko vpliva na poslabšanje perifernega krvnega obtoka, kopičenje krvi v udih in diabetičnega stopala.

Pospeši se tudi razvoj bakterijske okužbe, saj je nezdravljena glivična okužba nohta stalen izvor bolezni. Glivična okužba se lahko širi iz nohtov na druge dele telesa, lahko pa povzroči tudi obolenje pri drugih osebah.

Zdravljenje glivične okužbe je pravi izziv

Pomembno je, da se glivična okužba prepozna in pravilno zdravi. Če okužbo odkrijemo zgodaj in je prizadeta manjša površina nohta, enega ali več prstov, je intenzivna in dolgotrajna terapija z lokalnimi pripravki učinkovita, obenem pa se zmanjša potreba po sistemskem zdravljenju s tabletami s protiglivičnim delovanjem, ki jih predpiše zdravnik, kar je zagotovo nujna oblika zdravljenja, ko gre za resno in razširjeno glivično okužbo nohtov. Vsekakor mora posameznik reagirati takoj, ko opazi nepravilnost nohta, in vztrajati z lokalnim zdravljenjem, vse dokler zdravi del nohta ne preraste okuženega, kar po navadi traja najmanj 4–6 mesecev.

Na trgu je veliko zdravil za lokalno samozdravljenje glivične okužbe nohta, pri katerih je pogost mehanizem delovanja zaviranje rasti in širjenja glivic zaradi znižanja vrednosti pH v nohtu.

Izdelek, ki lahko pomeni rešitev za glivične okužbe nohtov, je pisalo ali lak Nailner 2 v 1. Zakaj je Nailner prava izbira?

 • Je varen izdelek z lokalnim delovanjem, ki pomaga odpraviti glivično okužbo.
 • Zahvaljujoč inovativnemu sistemu nanašanja, Nailner prodre globoko v strukturo nohta in zniža vrednost pH. Nastane kislo okolje, ki zaustavi širjenje glivic na nohtih.
 • Hranljive snovi, ki jih vsebuje Nailner, poškodovani noht navlažijo in ga s tem dodatno negujejo.
 • Nailner 2 v 1 vsebuje učinkovino, ki posvetli porumeneli del nohta in tako izboljša videz okuženega nohta v samo sedmih dneh, posledično pa se zmanjša socialna zadrega posameznika.
 • Nailner je učinkovit in praktičen za uporabo, prvi rezultati pa so hitro opazni.

Kako uporabljati lak ali pisalo Nailner 2 v 1?

Pred vsakim nanosom očistite noht in odstranite lak za nohte. Pred uporabo piljenje nohta ni potrebno. Prvi mesec je izdelek treba nanašati 2x na dan, kasneje nadaljujemo z 1 nanosom na dan, vse dokler zdravi del nohta ne preraste okuženega dela. Lak in pisalo v povprečju zadostujeta za približno 300–400 nanosov.

Kako se še lahko obvarujete pred glivično okužbo na nohtih?

 • Uporabljajte bombažne nogavice in udobna obuvala.
 • Ne posojajte obuval in nogavic drugim osebam.
 • Redno in pravilno skrbite za urejenost in prirezovanje nohtov (režite jih naravnost).
 • Na javnih mestih, npr. na kopališčih, v savnah …, uporabljajte natikače ali drugo primerno obutev.
 • Redno si umivajte roke (posebno po stiku s prizadetimi nohti).
 • Zagotovite čistost manikurnega ali pedikurnega pribora in ga nikomur ne posojajte.
 • Izogibajte se uporabi umetnih nohtov.

 


Sledite nam