fbpx

Vrtoglavica (vertigo)

Bolezni, Zanimivo

Vrtoglavica je pogosta spremljevalka različnih bolezni, kot so anemija, hipotenzija, hipogrlikemija in hipoksemija, …

Vrtoglavica (vertigo) je občutek, da se oseba vrti ali pa se vrti njegova okolica. Ni bolezen, ampak simptom, ki kaže na motnje v delovanju centra za ravnotežje. Lahko je začasna ali kronična. Kronična vrtoglavica, ki traja več kot mesec dni, je pogostejša pri starejših ljudeh. Vrtoglavico velikokrat zamenjujejo s podobnimi stanji, kot sta omotica in strah pred padcem pri starejših.

Vzrok bolezni

Vrtoglavica je pogosta spremljevalka različnih bolezni, kot so anemija, hipotenzija, hipogrlikemija in hipoksemija, bazilarna migrena, multipla skleroza, aterosklerotično zoženje vratnih žil in razni tumorji. Lahko je psihogenega izvora in spremlja depresijo, anksioznost ali panično motnjo.

Glede na nastanek motnje v delovanju ravnotežnostnega sistema v grobem ločimo naslednje vrste vrtoglavic:

  • Centralna (govorimo, kadar jo povzroči motnja v ravnotežnem centru v osrednjem živčevju, predvsem v možganskem deblu ali malih možganih),
  • Periferna (tudi vestibularna vrtoglavica je vrtoglavica, ki jo povzročijo težave v notranjem ušesu ali vestibularnem aparatu),
  • Psihogena (ki lahko v najširšem pomenu uvrstimo med centralne)

Simptomi

  • vrtoglavico najpogosteje opisujejo kot vrtenje ali občutek vlečenja v eno smer
  • spremlja jo lahko slabost, bruhanje, opotekanje, glavobol, občutek omedlevice, pojav nistagmusa (relativno hitro premikanje oči v vse smeri)

Diagnoza

Diagnoza se opravi s pomočjo anamneze, fizičnega pregleda in laboratorijskih krvnih preiskav. Po potrebi se opravi še  EEG, MR, CT in test nosečnosti.

Potek bolezni

Vrtoglavica je neudobna motnja, vendar je zdravljenje najpogosteje uspešno.

Zdravljenje

Zdravljenje je osredotočeno na odstranjevanje vzroka vrtoglavice, po navadi z zdravili, ki so odvisna od razloga (antibiotiki, antiemetiki, antihistaminiki, sedativi, itd). Če se z vrtoglavico pojavi še slabost in bruhanje, je treba nadomestiti izgubljeno tekočino in elektrolite. Pri zdravljenju vztrajne ali ponavljajoče se vrtoglavice je vključena vestibularna rehabilitacijska terapija.


Sledite nam