fbpx

Vrt v posodah za urbane vrtnarje

Dom & prosti čas, Zanimivo, Življenjski slog

V dovolj velikih loncih, koritih ali zabojih lahko le nekaj korakov od vrat domače kuhinje pridelamo sveže paradižnike, solato, redkvice ali paprike, pa tudi različno drobno sadje, dišavnice in seveda cvetje.

Vsi nimamo možnosti, da bi zasadili svoj vrtiček in pridelali domačo zelenjavo in sadje. Vendar pa z nekaj iznajdljivosti in spretnosti že terasa ali balkon lahko postaneta mini urbani vrtiček, kjer nam bo zelenjava vedno na dosegu rok. V dovolj velikih loncih, koritih ali zabojih lahko le nekaj korakov od vrat domače kuhinje pridelamo sveže paradižnike, solato, redkvice ali paprike, pa tudi različno drobno sadje, dišavnice in seveda cvetje.

Izbira posode za sajenje

Posoda naj bo dovolj velika. Zeliščem manjše grmičaste rasti bodo zadostovale manjše posode, korenasta zelenjava bo zahtevala bolj globoke posode, precej velike posode so primerne tudi za zelenjavo višje rasti, na primer paradižnike. Posoda mora imeti na dnu odprtine za odtok vode, sicer lahko pride do gnitja korenin in propada rastline.

Material za posode, v katerih bomo gojili zelenjavo, je lahko različen. Najpogosteje uporabljene in tudi lepega, naravnega izgleda so glinene posode. Upoštevati pa moramo, da njihove stene srkajo vodo, pri čemer se prst hitreje suši, kar zahteva tudi pogostejše zalivanje. Najbolj praktične so plastične posode in če so izdelane iz dobre plastike, so čvrste, odporne na zmrzal in dobro zadržujejo tudi vlago. Pogosto najdemo med plastičnimi posodami tudi takšne, ki pričarajo izgled gline.

Primerna prst za sajenje

Za rast zelenjave nikakor ni primerna zemlja za lončnice, saj je premočna in zelenjava v njej lahko tudi propade. Bolje je, da izberemo univerzalno zemljo za rastline, še boljša pa je Urban Jungle Organska zemlja. Pogosto je kupljeni zemlji že dodano gnojilo z dolgotrajnim delovanjem, sicer pa ga dodamo ob sajenju, uporabimo Urban Jungle Organsko gnojilo.

Zelenjava za posode

Nedvomno najbolj enostavna in nezahtevna za gojenje v lončkih je solata. Raste hitro in imeli boste priložnost večkratnega obiranja. Solata je odličen sezonski pridelek zgodaj spomladi, pozno poleti in jeseni. Za gojenje izberemo  široko korito. Listnate solate sadimo bolj na gosto, tudi na 10 cm, glavnatim solatam pa pustimo več prostora, da formirajo glavo.

Zraven solate lahko posadimo večino druge zelenjave in koristne cvetlice kot so ognjič, kapucinka ipd. V plitvo korito lahko posejemo radič tržaški solatnik za rezanje ali mešano kitajsko listnato zelenjavo.  Da se bodo ponovno dobro obrasle jih pognojimo s tekočim organskim gnojilom Urban Jungle, ki vsebuje ekstrakt morskih alg.

 

Odlična kombinacija z solatami so redkvice, ki so ena od najhitreje rastočih vrtnin.  Uspevajo tudi v  zelo plitvih posodah globine 10 centimetrov. Rastejo gosto, dovolj je 3 cm med rastlinami. Za obiranje lahko dozorijo že v 4 tednih kar je odvisno od rastnih pogojev.

Zraven solat lahko sadimo tudi fižole, ki tla obogatijo z dušikom in so večinoma zelo enostavni za gojenje. Visoki fižoli lahko rastejo ob bližnji steni ali kot zelena zavesa služijo za zakritje pred pogledi. Že v nekaj tednih po sajenju se bodo rastline razrasle in se z mehkimi viticami oprijele opore ter tvorile gosto steno. Za gojenje fižola potrebujemo sončno mesto in posodo kjer bo prst najmanj 15 cm globoka. Zaželeno je, da je na dnu posode rešetka, v katero učvrstimo oporo. Če fižol raste v zelo velikem loncu lahko zraven posadimo vrtni šetraj, ohrovt in zeleno.

V večjih posodah se dobro obnesejo tudi češnjevi paradižniki, sladki feferoni, pariški ali amsterdamski korenček, kumare in bučke grmičaste rasti, ki ne rabijo opore.

Seveda ne smemo pozabiti na zelišča, med katerimi so v posodah najbolj priljubljena peteršilj, bazilika, timijan, rožmarin in origano.

Sajenje in nega zelenjave v posodah

Loncu, v katerega bomo sadili zelenjavo, najprej prekrijemo drenažne odprtine z glinenimi črepinjami, tako bo voda z dna še vedno odtekala. Nato napolnimo lonec z vlažno zemljo in vanjo posadimo sadike na primerno razdaljo ter zemljo okoli vsake sadike rahlo pritisnemo. Po sajenju površino zemlje zalivamo oziroma pršimo toliko časa, da se voda pojavi v podstavku. Potrebo po zalivanju preverjamo vsak dan, saj je odvisna o vremenskih razmer, predvsem od vetra in sonca. Čim manjša je posoda, tem pogosteje je potrebno zalivati.

Pri zalivanju pazimo tudi, da ne omočimo rastlin, sicer so te bolj dovzetne za okužbe z glivičnimi boleznimi. Za dognojevanje zelenjave v posodah uporabljamo tekoče gnojilo za zelenjavo Urban Jungle, poskrbeti pa moramo tudi za plevel, ki ga redno odstranjujemo.

 

Foto: Klub Gaia

 


Sledite nam