fbpx

Vprašanja, ki pridejo skupaj z dojenčkom

Družina

Na kaj pred porodom mamice po navadi ne pomislijo, po porodu pa jim prav to védenje manjka?

Nekatera vprašanja se nam pojavijo, šele ko dojenček pride na svet. V obdobju, ko smo še zelo nebogljene in občutljive, ko še nismo toliko povezane z otrokom, da bi resnično vedele, kaj potrebuje in ali mu damo vse, kar rabi (ali celo česa preveč) … Mojca Kurent, višja medicinska sestra, dipl. org. dela, svetovalka za nego dojenčkov in prehrano, ki pomaga mamicam v njihovem najbolj občutljivem obdobju, nam je povedala, kaj mamice najbolj skrbi, ko na svet prijoka njihovo dete in se z njim vrnejo domov, v četrtek, 13. 2. pa boste o tem lahko spregovorile na brezplačni urici v Cityparkovem otroškem parku od 17.30 do 18.30.

Na kaj pred porodom mamice po navadi ne pomislijo, po porodu pa jim prav to védenje manjka?

Marsikatera mamica pred porodom ne pomisli, da je tudi z novorojenčkom, ki ‘samo spi’, veliko dela. Ker se s prihodom mamice in dojenčka iz porodnišnice obrne na glavo dotedanji življenjski slog obeh partnerjev, je marsikatera mamica v prvih tednih po porodu v pravi ‘bojni pripravljenosti’. Ker so noči neprespane in polne malih in velikih skrbi, je utrujena mamica prehitro pretirano zaskrbljena.

Kaj vse se največ mamic sprašuje kmalu po porodu?

Najbolj pogosto vprašanje mamic je: “Ali imam dovolj mleka in kako vem, da je otrok sit in dobro napreduje?.

Najpogostejše dileme komaj pečenih mamic.

Dilem na začetku materinstva je kar nekaj, glavna je ta, da marsikatera mamica želi dodajati mlečno formulo, še preden je dojenje steklo, saj se bojijo, da otrok ne dobi dovolj hrane.

Starši se tudi veliko sprašujejo, kdaj se s pestovanjem, nošenjem in uspavanjem otroka ‘razvadi’ in kdaj ne …

Najnasveti Mojce Kurent, svetovalke za nego dojenčkov in prehrano
Najnasvet je zelo preprost: vprašajte osebo, ki ji zaupate in se z njo lahko pogovorite ponoči ali podnevi.

V četrtek, 13. 2. boste lahko o vseh dilemah novopečenih staršev govorili z Mojco Kurent na brezplačni urici v Cityparkovem otroškem parku od 17.30 do 18.30. Več o brezplačnih srečanjih mamic in nosečnic s strokovnjaki ter o brezplačni jogici in baby jogi v Cityparku na www.facebook.com/otroskajogica, www.citypark.si.

Zapisala: Petra Arula


Sledite nam