fbpx

Kako tehnološki postopki obdelave vplivajo na mleko in mlečne izdelke?

Novice

Mleko in mlečni izdelki so, razen v zelo redkih primerih alergij, sestavni del uravnotežene prehrane.

V javnosti se občasno pojavljajo različne trditve glede škodljivosti tehnoloških postopkov obdelave mleka, kot sta npr. homogenizacija in toplotna obdelava, ali pa se omenjajo različni negativni vplivi mleka in mlečnih izdelkov na človekovo zdravje. Prof. dr. Irena Rogelj iz Katedre za mlekarstvo pri Biotehniški fakulteti je v odgovoru na zavajajoči članek v eni izmed revij o škodljivosti homogeniziranega mleka omenila, da »pretirano poenostavljanje znanstvenih odkritij o povezavi med prehrano in zdravjem lahko privede do povsem napačnih sklepanj oziroma zaključkov.«

Mleko in mlečni izdelki so, razen v zelo redkih primerih alergije na mleko ali v primeru močne laktozne intolerance, sestavni del uravnotežene prehrane in jih je priporočljivo uživati vsak dan. Za boljšo informiranost o koristnosti tega živila v nadaljevanju na kratko predstavljamo nekaj tehnoloških postopkov, ki se uporabljajo v mlečni industriji in njihov vpliv na mleko in mlečne izdelke.

Pasterizacija je postopek toplotne obdelave mleka, pri katerem surovo mleko na temperaturi 75°C zadržujemo 15 sekund in ga nato ohladimo na 4 °C. S tem uničimo zdravju škodljive in kvarljive mikroorganizme, ter ohranimo kar največ hranilnih snovi. Pasterizirano mleko lahko v hladilniku hranimo več dni. Lahko ga užijemo brez prekuhavanja, saj mu tako ohranimo hranilno vrednost. Mleko lahko obdelamo tudi s postopkom mikrofiltracije, ki odstrani večino mikroorganizmov, zato ga lahko toplotno obdelamo pri nižji temperaturi. Izdelek se še bolj približa svežemu mleku in ima celo daljšo obstojnost.

Trajno mleko pridobimo z UVT postopkom, kar pomeni segrevanje na ultra visoko temperaturo (142 °C) za nekaj sekund. S tem mleku podaljšamo rok uporabe brez dodajanja kakršnihkoli konzervansov na 120 dni ali več v zaprti embalaži pri sobni temperaturi.

Homogenizacija pa je obdelava, pri kateri najprej posnamemo maščobo iz mleka in nato s fizikalnim postopkom zmanjšamo velikost maščobnih kroglic. Manjše kroglice se lahko v mleku enakomerneje porazdelijo, s čimer se prepreči njihovo izločanje na površini. Homogenizirano maščobo dodamo mleku v deležu, ki je napisan na embalaži izdelka:

  • posneto mleko (do 0,5 % maščobe)
  • pol posneto mleko (od 1,5 do 1,8 % maščobe)
  • polno mleko (najmanj 3,5 % maščobe)

Med raznovrstnimi mlečnimi izdelki lahko tako na trgovskih policah izberete tiste, ki najbolj ustrezajo vašim individualnim potrebam. Vsi mlečni izdelki, proizvedeni v EU, pa so podvrženi strogim predpisom, kar zagotavlja njihovo kakovost in varnost za človekovo zdravje.

 

842C498C-776A-11E1-9235-4FAE65B94067

 

D2CC16F2-776B-11E1-AEB5-4FAE65B94067

 

 

 

 

Oglasno sporočilo


Sledite nam