fbpx

Pomen gibanja v vsakdanjem življenju

Gibanje, Novice, Zanimivo, Zdravje, Življenjski slog

Z redno telesno dejavnostjo vlagamo v svoje zdravje in s tem v zdravje celotne družbe. Z izobraževanjem in …

Pomanjkanje gibanja in povečana pasivnost je velika javno zdravstvena težava. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, zaradi zmanjšanega gibanja vsako leto umre več kot 2 milijona ljudi. Tudi v Sloveniji je težava precej pereča, saj je odstotek ljudi, ki niso telesno aktivni, velik.

Telesna nedejavnost je krivec za nastanek kroničnih bolezni

Pomanjkanje telesne dejavnosti je danes v veliki meri povezano z razvojem bolezni srca in ožilja. To vpliva tudi na zdravje gibalnega in endokrinološkega sistema, pomemben dejavnik pri vsem pa je tudi stres. Z gibanjem obvladujemo stres, zmanjšujemo anksioznost, depresijo in nespečnost. Gibanje spodbuja pozitivno mišljenje, samozavest, vpliva na zadovoljstvo s samim seboj in razvija občutek samo kontrole nad svojim telesom.

Nekatere vsakdanje dejavnosti so priložnost za trening

Razmislite, katere so tiste vsakodnevne dejavnosti, ki lahko povečajo telesno dejavnost. Ugotovili boste, da imate vsak dan veliko priložnosti za gibanje, brez, da bi obiskali telovadnico. Dvigalo v stavbi zamenjajte za stopnice, namesto z avtom, se po nekaterih opravkih lahko odpravite peš ali s kolesom. Če to ni izvedljivo, lahko avto parkirate oziroma, če uporabljate javni prevoz, izstopite nekaj postaj prej in pot nadaljujete peš. Če je vaše delo pretežno sedeče, izkoristite vsako priložnost, da vstanete in se raztegnete, morda naredite nekaj počepov in razteznih vaj. Namesto, da se s prijatelji pogovarjate po telefonu, čas raje izkoristite za sprehod ali kolesarjenje v dvoje. Če imate psa, imate vedno priložnost in »izgovor«, da se odpravite na sprehod v gozd. Prosti čas z otroki preživljajte čim bolj aktivno v naravi.

Telesna dejavnost se začne s prvim otroškim korakom

Z redno telesno dejavnostjo vlagamo v svoje zdravje in s tem v zdravje celotne družbe. Z izobraževanjem in motiviranjem za vadbo je treba začeti že v otroštvu, ki zagotavlja fizično in psihično zdravo družbo. Veliko vlogo pri tem imajo seveda starši. Študije so pokazale, da je stopnja njihove športne dejavnosti in odnosa do športa, ključnega pomena za otrokov odnos do vadbe. Starši so tisti, ki razvijajo in usmerjajo otrokov način življenja in s tem ljubezen do vadbe, kot pogoj za zdravo življenje. Vrtci, šole in univerze morajo biti institucije, ki spodbujajo zdrav način življenja in usmerjajo otroke k športu. Današnja družba ima pomembno vlogo pri spodbujanju zdravja in njena naloga je, da vsakemu otroku zagotovi pogoje za sodelovanje v določenem športu.

Za več informacij obiščite forum Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana.

 


Sledite nam