fbpx

Vodič za krepitev imunskega sistema

Človeško telo, Zdravje, Življenjski slog

Jesen nas razvaja s čudovitimi barvami in še vedno toplimi dnevi, kljub vsemu pa so temperaturne razlike med dnevom in nočjo precejšnje in idealne za razvoj različnih bolezni.

Kaj je imunski sistem in kaj ga slabi?

Imunski sistem je sposobnost organizma, da se brani pred različnimi virusi, bakterijami in okužbami.

Na padec imunskega sistema človek v večini vpliva sam s svojimi slabimi navadami, kot so kajenje, premalo gibanja, nepravilna prehrana, uživanje alkohola in izpostavljenost stresu.

Splošna oslabelost telesa, brezvoljnost, utrujenost, pomanjkanje energije, kljub temu, da niste bili izpostavljeni večjim fizičnim in psihičnim naporom, vnetja, okužbe (afte, herpes), so pogosto prvi kazalniki oslabljenega imunskega sistema.

Pogosto pa posledice opazimo tudi na koži, laseh in nohtih.

Kako okrepimo imunski sistem?

Spremenite življenjski slog.

Spanje

Pogosto podcenjujemo pomen zadostne količine spanja. Pomembno je, da se v posteljo odpravite pred polnočjo in spite 8 ur.

Gibanje

Gibanje nas sprošča, pospeši srčni utrip in poskrbi, da so vse celice v telesu oskrbljene s kisikom. Človek bi moral gibanju nameniti vsak dan vsaj pol ure. Ni potrebno, da pretiravate in se vsak dan izmučite do onemoglosti, pomembno je le, da poženete kri po telesu. Dovolj je že hitra hoja na svežem zraku in soncu. Naj pa vas slabo vreme ne odvrne od tega, da bi šli na zrak.

Izogibajte se stresu

Čeprav težko, skušajte najti ravnotežje med negativnimi in pozitivnimi čustvi. Negativna čustva, skrbi in stres lahko resno oslabijo vaš imunski sistem, zato je pomembno, da najdete način, s katerim, jih boste omejili. Dobra izbira so meditacijske tehnike in joga.

Prehrana

Z izbiro pravih živil lahko okrepite in izboljšate imunski sistem. Posezite po zeleni zelenjavi (špinača, brokoli, grah, zelje, …), rdečemu in oranžnemu sadju in zelenjavi kot so jabolka, pomarančne, mandarine, rdeča pesa, paradižnik.

Prehranski dodatki

Poleg dodajanja vitaminov in mineralov, pomislite tudi na čebelje izdelke, vključno z matičnim mlečkom. Mi smo ga preizkusili in prišli do nekaterih spoznanj.

Kje najti matični mleček?

Najdemo ga v naravi – v panju, uživate pa ga lahko v obliki tekočine, prahu ali v kapsulah.

Veste, kaj je matični mleček ali gelée royale ?

To je najbolj zanimiv in najdragocenejši dar čebeljega panja. Je bele barve, gost in lepljiv, ima kisel pH in poseben okus. Gre za izloček posebnih žlez (goltne in čeljustne), ki ga proizvajajo mlade čebele dojilje (Apis mellifera L.), stare od 5 do 12 dni. Z njim vse življenje hranijo čebeljo kraljico – matico, ki skrbi za preživetje vrste. Matica je genetsko povsem enaka drugim čebelam, vendar je zaradi hranjenja zgolj z matičnim mlečkom skoraj dvakrat večja od čebel delavk, preživi kar 15 rodov čebel in je v čebeljem panju edina spolno razvita. Velja za najplodnejše bitje na planetu, saj na dan izleže tudi do 3000 jajčec, katerih skupna teža presega njeno lastno.

V čem je moč in dragocenost matičnega mlečka, tako da je dobesedno kraljevska hrana?

Matični mleček vsebuje številne biološko aktivne sestavine zdrave hrane: beljakovine, proste aminokisline, lipide, sladkorje (predvsem glukozo in fruktozo), vitamine in anorganske snovi. Med vitamini velja omeniti B1, B2, B3, B6, B7, B12, pantotensko kislino, biotin, folno kislino, inozitol ter vitamine A, D, E, K in C. Vsebuje tudi kalij, natrij, kalcij, magnezij, cink, železo, nikelj in mnoge druge. Največji del (od 60 do 70 odstotkov) pa predstavlja voda.

V starem Egiptu so matični mleček uporabljali že faraoni, ki so ga imenovali »hrana bogov – kraljevski žele«, danes pa vemo, da njegova izjemnost temelji na vsebnosti edinstvene nenasičene maščobne kisline 10 HDA (10-hidroksi-2-decenojska kislina), ki je v naravi ne najdemo nikjer drugje.

Vse te biološko aktivne snovi pomembno vplivajo na zdravje.

Kaj smo ugotovili?

Z uživanjem matičnega mlečka boste okrepili imunski sistem ter vplivali na splošno dobro počutje. V jesenskih in spomladanskih dneh vam bo pomagal proti utrujenosti, ob večjih fizičnih in psihičnih naporih in stresu bo odlična podpora, saj izboljša koncentracijo. Uravnava pa tudi prebavo, delovanje žlez z notranjim izločanjem ter lajša težave v menopavzi.

Matični mleček pa ni izvrsten le kot dodatek k prehrani, temveč tudi kot dodatek v kozmetiki. Njegove beljakovine naj bi namreč pozitivno učinkovale na pomlajevanje.

Glede na starost je človek izpostavljen različnim psihofizičnim situacijam, zato je pomembno, da prilagodite tudi izbiro matičnega mlečka.

Matični mlečki iz linije Gelée royale so na voljo za vse generacije od 1. leta starosti dalje.


Sledite nam