fbpx

Velikonočna jajčka

Dom & prosti čas, Prehrana, Zanimivo, Življenjski slog

Velikonočna jajca že stoletja simbolizirajo plodnost in novo življenje. Obarvana z neškodljivimi barvami, pa ohranijo tudi vse hranilne snovi.

Jajca so zelo kakovostno živilo, odličen vir beljakovin in enajstih osnovnih bistvenih sestavin. Vsebujejo petnajst vitaminov in mineralov. Njihov pozitivni prispevek k prehrani je podoben tistemu, kot ga imajo meso, perutnina in ribe.

Pravilno shranjevanje

Sveža jajca se lahko hranijo v hladilniku štiri do pet tednov, trdo kuhana pa naj se porabijo v enem tednu. Kuhana jajca je treba porabiti hitreje kot sveža, saj se s kuhanjem odstrani zaščitni ovoj, ki ščiti pred onesnaženji. Ovoj oziroma jajčna lupina je zaščita vsebine jajca, zato bodite previdni, da ne poči, saj jajca s počeno lupino niso užitna.

Kako vedeti, ali je jajce sveže?

Za trik z jajcem v vodi ste verjetno že slišali. Surovo jajce dajte v kozarec vode, če leži na dnu ali pa je ožji del jajca obrnjen navzgor, je jajce sveže. Če plava v sredini, ni sveže, vendar še vedno užitno. Če pa jajce plava na površju, ko ga vržete v vodo, ni sveže in primerno za uživanje.

Trdo kuhano jajce

Zaradi lupine jajca po kuhanju ohranijo vse hranilne vsebnosti. Pri trdo kuhanem jajcu je jajčni rumenjak trd. Ko so jajca prekuhana, se na površju lupine pogosto pojavi blag zelenkast odtenek, zaradi železa in žvepla ali pa zaradi veliko železa v tekoči vodi. Vendar to ne vpliva na okus in je priročno, da se jajca lažje olupijo.

Barvanje velikonočnih jajc

Barvanje jajc je zabavna družinska tradicija, ki zahteva skrbno ravnanje. Zato si vsakokrat umijte roke s toplo vodo in milom, da ne boste imeli poleg jajc, obarvanih tudi rok.

Naravne barve iz živil

Za lepo obarvane pirhe vam ni treba uporabljati kemije, povsem naravno in hkrati tudi na zabaven način jih lahko obarvate s pomočjo rastlin (zelenjave, sadja in rož) ter z nekaterimi drugimi živili.

Ponujamo vam nekaj načinov, kako z naravnimi barvili dobiti posamezne barve pirhov:

Vijolično modra: manjša količina olupkov rdeče čebule, hibiskusov čaj, rdeče vino (temno)
Modra: borovnice (lahko zamrznjene), rdeče zelje
Zelena: špinača
Rumena: limonini ali pomarančni lupina, žafran, kumina, kamilični čaj, zeleni čaj
Zlato-rjava: zrna kopra
Rjava: močna prava kava, instant kava, črni čaj.
Oranžna: korenje, čili v prahu, mleta paprika, manjša količina olupkov rjave čebule.
Rožnata: rdeča pes,a sok vložene rdeče pese, brusnice ali brusnični sok, maline, olupki rdeče čebule
Rdeča: velika količina olupkov rdeče čebule, češnjev sok, višnjev sok ali sok vloženih višenj, sok granatnega jabolka

Hladna jajca dajajte po vrsti v lonec, čez nalijte vodo, ki naj bo približno tri centimetre nad jajci. Pokrijte in kuhajte na visoki temperaturi do vrelišča. Zmanjšajte ogenj in kuhajte na srednje močnem ognju še devet minut. Dodatek soli v vodo za kuhanje pa olajša kasnejše luščenje jajčne lupine.

Trdo skuhana jajca ohladite s pomočjo tekoče hladne vode ter jih ohlajene postavite v čisto škatlo ali posodo, da ne vpijejo vonjav drugih živil v hladilniku. Če jih ne boste pobarvali takoj, jih za čas do barvanja hranite v hladilniku.

Trdo kuhana jajca in pirhe hranite v hladilniku, ne na kuhinjskem pultu, saj so shranjeni v hladilniku gotovo varna za uživanje še cel teden.

Za barvanje uporabite »jedilno« barvo ali naravno barvo iz živil

Barve pripravite po navodilih. Pripravljena barva mora biti toplejša od jajc. V globoki posodi zmešajte eno žlico barve z dvema žlicama kisa, nato do polovice dolijte vodo in vstavite skuhana jajca. Dlje, ko pustite jajca v barvi, temnejše bodo obarvana.


Sledite nam