fbpx

Še vedno veliko vprašanj o bioloških zdravilih

Zdravje in bolezni

Poziv bolnikom naj sodelujejo pri nastanku brošure o zdravljenju vnetnih revmatičnih bolezni z biološkimi zdravili.

Ljubljana, 7.8.2012 – Poziv bolnikom naj sodelujejo pri nastanku brošure o zdravljenju vnetnih revmatičnih bolezni z biološkimi zdravili
 
V Društvu revmatikov Slovenije prejemajo veliko vprašanj bolnikov in njihovih svojcev o zdravljenju vnetnih revmatičnih bolezni z biološkimi zdravili. Zato so se odločili, da bolnikom ob podpori stroke pomagajo najti ustrezne odgovore na vprašanja o vnetnih revmatičnih boleznih in njihovem zdravljenju, s poudarkom na bioloških zdravilih. Odgovore na vprašanja bodo zbrali in izdali v brošuri, ki bo izšla 12. oktobra ob letošnjem svetovnem dnevu revmatikov.
 
»V društvu opažamo, da imajo bolniki veliko vprašanj o bioloških zdravilih – o tem, kaj sploh so, kako delujejo, kakšna je njihova učinkovitost, kako poteka doziranje, kakšni so stranski učinki, za koga so primerna. Zato smo se odločili, da predvsem bolnike in njihove svojce, pa tudi drugo zainteresirano javnost pozovemo, naj nam posredujejo svoja vprašanja, mi pa bomo našli strokovne odgovore nanje, « je razloge za nastanek brošure pojasnil Andrej Gregorčič, predsednik Društva revmatikov Slovenije. Na vprašanja bodo odgovarjali specialisti revmatologi, strokovnjaki iz ZZZS in Društvo revmatikov Slovenije.
 
Bolniki in drugi lahko pošljejo svoja vprašanja z SMS sporočilom na številko 030 400 405, po elektronski pošti na naslov [email protected] ali pa pokličejo na številko Društva revmatikov Slovenije 059 075 366 ob torkih in četrtkih med 10. in 14. uro. Zbiranje vprašanj poteka do 15. septembra.
 
Biološka zdravila so pomembno spremenila zdravljenje vnetnih revmatičnih bolezni. Lahko izboljšajo potek zdravljenja, zmanjšajo vnetje in blažijo kronično bolečino. S tem se izboljša kakovost bolnikovega življenja, saj je bolnik zaradi manjše bolečine bolj samostojen in lahko ponovno počne povsem vsakdanje stvari, ki so bile zanj prej nemogoče – na primer, vožnja z avtomobilom, telovadba ali risanje.
 
E45C624C-E11E-11E1-BCC4-91B165B94067  EF3C51E0-E11E-11E1-938C-91B165B94067
 
V Sloveniji je po zadnjih ocenah stroke od 40.000 do 60.000 obolelih za vnetnim revmatizmom in več kot 230.000 bolnikov z revmatičnimi obolenji, med katerimi so tudi otroci. Zmotno je prepričanje, da so to bolezni, ki prizadenejo le starejše – za revmatičnimi obolenji lahko zboli vsak, ne glede na spol ali starost.
 
S plakati (glej slike), razobešenimi v izbranih revmatoloških ambulantah, Društvo revmatikov Slovenije nagovarja bolnike, da pošljejo svoja vprašanja o bioloških zdravilih.

CBFA7FCC-E11E-11E1-B3AE-91B165B94067


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?