fbpx

Vegetarijanstvo vodi v depresijo – in zdaj vemo, zakaj!

Prehrana, Zanimivo, Življenjski slog

Depresija, »kuga sodobnega časa«, je naraščajoči svetovni zdravstveni problem, ki močno trpinči obolele ter jim otežuje vsakodnevno delovanje tako na zasebnem kot na službenem področju.

Najhujše pa je, da jih pogosto pripelje do samomora. Prizadene vse, tako mlade kot stare, moške, ženske in otroke. Kje so vzroki za to? Depresija se lahko pojavi kot samostojna bolezen, lahko pa tudi kot odgovor na druge telesne bolezni in stanja. Eno izmed fizioloških stanj je vegetarijanstvo. Raziskali smo, v kolikšni meri pomanjkljivosti »zelene kuhinje« sprožajo depresijo.

Vegetarijanstvo v sodobni kuhinji

Za vegetarijansko prehrano se odloča vse več mladih. Je prehrana, ki temelji na živilih rastlinskega porekla, kot so sadje, zelenjava, žita, oreški in semena, zanje ustrezna? Lahko zadovolji potrebe telesa po vseh hranljivih snoveh? Prav varovanje in ohranjanje zdravja sta med glavnimi razlogi za odločitev, da preidemo na vegetarijansko prehrano. In v tem se vegetarijanci ne motijo: raziskave so pokazale, da so manj nagnjeni k debelosti, sladkorni bolezni tipa 2 in koronarni arterijski bolezni. Ker njihova prehrana zagotavlja povečan vnos sadja in zelenjave, ki sta bogat vir antioksidantov, tudi redkeje zbolijo za nekaterimi vrstami raka. Vendar pa mora biti vegetarijanska dieta, če želi dosegati take učinke, natančno načrtovana.

Kdaj vegetarijanstvo prispeva k depresiji?

Samo takrat, kadar ni ustrezno načrtovano. Zaradi zmanjšanja količine živil živalskega izvora je vegetarijanska prehrana revnejša z maščobami, holesterolom, beljakovinami, cinkom in železom. Če tega primanjkljaja ne nadomestimo z živili rastlinskega izvora in podobne kemične zgradbe, bomo v težavah.

Pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin, denimo, lahko povzroči utrujenost, razpoloženjske motnje, depresijo, hipertenzijo in težave s srcem. Če veste, da morate uživati laneno olje ali mleto laneno seme, se boste tem težavam izognili. Beljakovine lahko nadomestite s sojo, fižolom, lečo in semeni. Primanjkljaj železa ni nič čudnega, saj se ta element iz rastlinskih živil vsrka mnogo težje kot iz mesa. Preprečimo ga, še preden povzroči anemijo, in sicer s povečanim vnosom stročnic, zelene listnate zelenjave in hrane, bogate z vitaminom C, ki izboljšuje absorpcijo železa. Cink lahko v velikih količinah zaužijemo s fižolom, grahom, sojo, tofujem, oreški, pšeničnimi kalčki in bučnimi semeni. Zaradi neprimerne absorpcije v prebavilih je kljub temu mogoče, da ga bo premalo. Bodite pozorni na to, saj je cink nujen za krepitev imunskega sistema in zaščito pred oksidativnim stresom.

Največ težav je z vitamini in minerali. Nekateri ljudje se odločijo za skrajno vzdržen prehranski režim, kakršnega strokovnjaki nikoli ne bodo podprli, saj lahko povzroči hipovitaminozo določenih vitaminov in neravnovesje vitaminsko-mineralnega statusa. Prav to lahko povzroči depresijo.

Zakaj?

Zaradi popolne odstranitve rdečega mesa iz prehrane se vegetarijanstvo vse pogosteje povezuje z depresijo. Zakaj? Zaradi primanjkljaja vitamina B12, ki je prisoten le v izdelkih živalskega porekla. Tempeh, miso in spirulina so do nedavnega veljali za zanesljiv vir tega vitamina, vendar to ne drži. Drug vzrok depresivnosti je pomanjkanje železa in folne kisline, ki ju je prav tako največ v rdečem mesu. Vegetarijanci bi oboje morali uživati v prehranskih dopolnilih, a koliko jih to zares počne?

Odločitev za vegetarijanstvo je resna, saj lahko ne glede na vse prednosti ogroža zdravje. Kdaj in zakaj bo prišlo do depresije, je odvisno od lastnosti vsakega posameznika, saj tudi vegetarijanska prehrana ni pri vseh enaka. Nekateri iz prehrane izključijo le meso živalskega izvora, še vedno pa uživajo ribe, jajca, mleko in mlečne izdelke, s katerimi nadomestijo izgubljena hranila, drugi pa jedo izključno živila rastlinskega izvora in s tem tvegajo svoje zdravje.

Literatura:
Požgain, I. 2017. Kako odabrati optimalnu terapiju za depresivnog bolesnika? Medicus. 26 (2): 193–198.
Hibbeln, R. J., et al. 2018. Vegetarian diets and depressive symptoms among men. Journal of Affective Disorders. 225: 13–17.

Foto: Pexels


Sledite nam