fbpx

Vas zanima kako na cigaretni dim reagira še nerojen otrok?

Zdravje in bolezni

Poglejte te izjemne posnetke, kako plod v trebuhu reagira na nikotinski dim. Grimase, ki jih dela nakazujejo, da ga dim…

Raziskovalci iz univerze Durham in Lancaster so objavili 4D posnetke ultrazvoka gibov ploda pri nosečnicah nekadilkah in tistih, ki  vdihavajo nikotinski dim. Rezultati pa so bili objavljeni v revij Acta Paediatrica.

V času študije so posneli 80 ultrazvočnih posnetkov dvajsetih nerojenih otrok v 14. in 36. tednu nosečnosti. V šestnajstih primerih od dvajsetih mame nikoli niso prižgale cigarete, štiri pa so bile redne kadilke, ki so dnevno pokadile v povprečju 14 cigaret.

Rezultati, ki si jih lahko pogledate v videu, pokažejo znantno več premikov ust kot je normalno, pri plodu katerega mama je kadilka.

Te premiki ust so videti kot grimase, ki nakazujejo , da nikotin otroka v trebuhu moti in  posledično vpliva na razvoj centralno- živčnega sistema.

“Tehnologija danes nam omogoča, da dobimo vpogled tudi v tisto kar do sedaj nismo imeli možnost videti. To je še en dokaz kako škodljiv je nikotin v času nosečnosti”,

pravi prof. Brian Francis.

Vseh 20 otrok se je rodilo zdravih, vodje študije pa pravijo, da bi bile potrebne dodatne raziskave, ki bi dokazale v kakšni meri je nikotin škodljiv in moteč za nerojene otroke, četudi je mama le pasivna kadilka.

 

Vsa vprašanja o nosečnosti pa lahko zastavite našemu moderatorju, mag. Stanku Pušenjaku, dr.med., na forumu ABC ginekologije in porodništva ali se posvetujete z drugimi nosečnicami na forumu Nosečnost.


Sledite nam