fbpx

Varnost otrok v avtu se prične z izbiro avtosedeža

Dom & prosti čas, Novice

Otrok se mora v avtomobilu voziti v dovolj kakovostnem, pravilno izbranem in ustrezno nameščenem otroškem sedežu, saj bo le tako dovolj varen. Strokovnjak Bojan Oblak poudarja, da …

Otrok se mora v avtomobilu voziti v dovolj kakovostnem, pravilno izbranem in ustrezno nameščenem otroškem sedežu, saj bo le tako dovolj varen. Strokovnjak Bojan Oblak poudarja, da prostora za improvizacijo ni. Celo novorojenček se praviloma že v prvih treh dneh svojega življenja sreča s prometom, zato mora biti že prva pot od porodnišnice do doma seveda kar se da varna.

Ustrezen otroški sedež je temelj varnega prevoza najmlajših

Tako z vidika varnosti kot tudi udobja je pomembno, da otroka že od prvega stika z avtomobilom navajamo na otroški sedež, ne pa na mamino naročje. Vsi varnostni pripomočki – pasivni in aktivni – in vse varnostne zvezdice sodobnega avtomobila namreč ne pomagajo prav dosti, če ob morebitni nesreči vašega otroka ne ščiti prvi obrambni steber, sedež in varnostni pasovi.

Prometni strokovnjak in ekspert za otroške sedeže Bojan Oblak iz Agencije za varnost v cestnem prometu zato poudarja, da preden se odpravite na pot, vselej obvezno preverite, ali je sedež nepoškodovan, kakovosten, pravilno nameščen in še dovolj velik za vašega malčka. To je temelj varnega prevoza otrok.

Mamino naročje med vožnjo ni varno okolje

Čeprav se otrok največkrat najbolj varno in sproščeno počuti v naročju, je to lahko med vožnjo precej nevarno okolje. Nikoli ne tvegajte s prevozom otrok v naročju ali celo v prostosedečih v sedežih, namenjenim odraslim potnikom, tudi če se boste peljali samo čez parkirišče, sto metrov ali pa na glavno cesto niti ne nameravate zaviti.

Že sunkovito zaviranje pri razmeroma nizkih hitrostih lahko v tem primeru povzroči hude poškodbe, saj otrok lahko pade iz naročja oziroma sedeža.

Ob naletu, pa čeprav na parkirišču s hitrostjo pod 40 kilometrov na uro, so poškodbe lahko tudi usodne. Ne zanašajte se na to, da ste pripeti vi in da boste otroka v primeru močnega zaviranja ali celo trka obdržali v rokah, saj so sile neusmiljene in hitro prerastejo zmogljivosti človeških mišic.

Ne tvegajte! Tone in pol pritiska telo ne zdrži

Pri nesreči ali trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 kilometrov na uro, se naletna teža telesa poveča za kar 25-krat. V primeru, da ste težki 50 kilogramov in neprivezani sedite na sovoznikovem sedežu z otrokom v rokah, boste ob naletu otroka ob armaturno ploščo avtomobila pritisnili z naletno težo okoli tone in pol.

Kako izbrati pravilen sedež?

Bojan Oblak poudarja, da bo otrok od rojstva pa do starosti desetih let oziroma do teže 36 kilogramov potreboval tri različne sedeže. Pri tem se je treba zavedati, da z vidika izbire ustrezne velikosti razvrščanje zgolj po starostnih skupinah ni vedno najbolj natančen in zagotovo ne edini kriterij ob izbiri ustreznega sedeža.

»Ko boste otroka posedli v sedež, naj bodo glavno merilo zgornje luknje, kjer potekajo pasovi, kajti če so ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, je velika možnost poškodb otrokovih ramen in ključnice,« test ustrezne velikosti opisuje Oblak.

Pomembno je tudi, da opazite, kdaj je otrok sedež prerasel. “Zamenjajte ga, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramnih pasov,” pravi Bojan Oblak.

Večji otroci naj ob ustreznem sedežu uporabljajo avtomobilski varnostni pas

Večje otroke (nad 18 kilogramov) pripenjamo z avtomobilskim varnostnim pasom, ki je pritrjen na karoserijo avtomobila in je namenjen pripenjanju odraslih potnikov. Pomembno pa je, da to naredimo s pomočjo otroškega sedeža, ki dvigne otrokovo telo tako, da gre varnostni pas čez otrokovo ramo in čez boke, nikakor pa ne čez vrat in trebuh.

V primeru uporabe tako imenovanega jahača pa mora ta imeti ob strani vodili (naslona za roke), pod kateri speljemo spodnji del varnostnega pasu, da ob morebitnem trku jahač ostane pod otrokovim telesom. Iz vidika večje varnosti pa je bolj priporočljivo uporabljati otroški sedež skupaj z naslonom in nastavljivim naslonjalom za glavo.

Otroški varnostni avtosedeži so razdeljeni v skupine glede na otrokovo težo in starost

Skupina 0+: avtosedeži, namenjeni otrokom, starim do enega leta in pol, oziroma do 13 kilogramov telesne teže.

Skupina I: avtosedeži, namenjeni otrokom, starim od osem mesecev do štirih let, oziroma od 9 do 18 kilogramov telesne teže.

Skupina II: avtosedeži, namenjeni otrokom, starim od tri do 12 let, oziroma od 15 do 36 kilogramov telesne teže.

Ne varčujte na račun varnosti! Preverite tudi varnostno homologacijo izdelka.

Bojan Oblak odsvetuje nakup rabljenih in starih otroških avtosedežev, saj se pri sedežih, starejših od sedmih let, plastika in drugi deli sedeža obrabijo in izgubijo svoje prvenstvene lastnosti, pri čemer obstaja velika verjetnost, da ob prometni nesreči ne upravičijo svojega namena. Nikakor pa ne uporabljajte sedeža, ki je bil že udeležen v prometni nesreči, ob trku pa je nastala deformacija njegovih delov. Tak sedež ni več uporaben.

Pri izboru sedeža je ključno, da izberete predvsem dovolj varen in na testih preizkušen otroški avtosedež, zato nas vas ne zavedejo njegova poslikava, barvni vzorec in druge oblikovne posebnosti. Najprej se prepričajte, ali ima izdelek ustrezno oznako ECE in opravljeno homologacijo. Trenutno veljavna oznaka homologacije je ECE R 44/04.


Sledite nam