Varikokela

Bolezni, Zanimivo, Zdravje

Varikokela je strokovni izraz za razširjene vene, ki obkrožajo moda. Pojavljajo se pri večjem številu moških, najpogosteje nad levim testisom.

Najpomembnejši je pregled in otip testisa, ki se najlažje izvaja v stoječem položaju, ker daje vtis “zatrdlin” v koži mošnje. Včasih je varikokela tako velika, da je vidna tudi s prostim očesom. Testis z varikokelo je v primerjavi z neprizadetim testisom pogosto manjši. Pogosto je povezana s primarno neplodnostjo (zmanjšanim potencialom plodnosti). Čeprav pravi vzrok, ki vodi do poškodbe funkcije testisov, še ni znan, pa je najpogosteje povezan s povečanjem temperature testisov, kar lahko vodi do sprememb v velikosti testisov, v funkciji Leydigovih celic in v izvidih spermiograma.

Vzrok

Najpogosteje nastane iz neznanega razloga in pri večini moški ni posledica bolezni.

Razlikujemo tri stopnje varikokele, odvisno od stopnje razširjenosti venskega pleksusa:

 • Male – opazijo se samo pri naprezanju ali prenašanju težkih bremen, ki otežujejo odtekanje krvi v venah, zato se varikokela povečuje;
 • Srednje – se diagnosticirajo s pregledom testisov;
 • Velike – opazne na pogled.

Lahko se pojavijo na desnem, levem ali obeh testisih, najpogosteje nad levim testisom.

Zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od subjektivnih težav bolnika (bolečine v ledvenem predelu) oziroma ugotovljenih sprememb v spermiogramu, najpogosteje pa zdravljenje ni potrebno. Pri blažjih bolečinah in neprijetnemu občutku v preponah se priporoča uporaba podpore (suspenzor), pri večjih varikokelah je potrebno zdravljenje s kirurškim posegom  (močna bolečina v testisih, ki ne popušča; motnja delovanja testisov; atrofija testisov).

Treba je pripomniti, da se izvidi spermiograma po operaciji pri vseh bolnikih ne izboljšajo, temveč le pri 50-60 odstotkih operiranih.

Varikokele so izražene tako, da so vene razširjene, krčenje mod je večje in proizvodnja spermijev slabša.

Nedavno objavljeni rezultati Weil Cornel Medical College of Cornell University Massachusetts General Hospital v Bostonu, je pokazala, da imajo bolniki z varikokelo bistveno znižano raven testosterona v primerjavi s kontrolno skupino zdravih moških iste starosti. Po operativnem posegu se pri 70 odstotkih operiranih bolnikov lahko pričakuje povečanje testosterona. Od le-teh se testosteron poviša do 50 odstotkov pri 41 odstotkih bolnikov, 51 do 100 odstotkov pri 19 odstotkih bolnikov in več kot 100 odstotkov pri 10 odstotkih bolnikov.

 

RSS Ustavi se!

 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.
 • Moja prva ljubezen
  Klečanje na zemlji me približa tej Materi kot nič drugega. Bolj jo duham, bolj jo čutim, globlje zakopljem roke v prst, bolj se ji poklonim.
 • Moja pot do izgorelosti na grafu
  ... sledi faza psihoterapevtskega odpravljanja notranjih "moram" prisil, s spoznanjem, da se je nesmiselno do konca gnati za doseganje povečini ne lastne sreče in le kratkotrajnega zadovoljstva zase, ki bo trajalo samo dotlej ...
 • Ali kava – kofein res dvigne energijo?
  Vam je znano? Po treh urah intenzivnega dela se zgodi: »Uf, zdaj pa rabim pavzo. Skodelica kave se bo kar prilegla, da si napolnim moči.«
 • Kako uravnavate čas? Člani Združenje manager za #ustavise
  Člane Združenja manager smo vprašali, kako uravnavajo čas namenjen delu in čas namenjen sprostitvi.