Vajeništvo – poklicna srednja šola malo drugače

Družina, Zanimivo, Življenjski slog

Vajeniški sistem je praktično zasnovan program srednjega poklicnega izobraževanja, pri katerem vsaj 50 % časa učenci preživijo v podjetju, kjer se učijo z delom in že zelo mladi pridobivajo delovne izkušnje.

Slovenija je po zgledu nekaterih uspešnih evropskih držav v letu 2017 začela uvajati programe vajeništva. Dijak vajenec polovico izobraževanja preživi v podjetju, kjer se uči z delom, iz prve roke spoznava svoj izbrani poklic ter postane usposobljen in zaželen kader, ki ga delodajalci iščejo. Vajenec vsak mesec prejme tudi denarno nagrado.

Po zgledu uspešnih evropskih držav

Vajeništvo ima močno tradicijo v Nemčiji, Avstriji, Švici, na Danskem in še nekaterih gospodarsko uspešnih državah. Po njihovem zgledu je tudi Slovenija začela uvajati vajeniško obliko srednjega poklicnega izobraževanja. V šolskem letu 2018/2019 bodo vajeniške programe izvajale srednje poklicne in strokovne šole po vsej Sloveniji.

Pol časa v šoli, pol časa v podjetju

Vajeniški sistem je praktično zasnovan program srednjega poklicnega izobraževanja, pri katerem vsaj 50 % časa učenci preživijo v podjetju, kjer se učijo z delom in že zelo mladi pridobivajo delovne izkušnje.  Vajenci imajo ob sebi mentorje, ki zanje skrbijo in jim prenašajo specifična znanja. V šolskem letu 2018/2019 bo vajence sprejemalo že več kot 200 podjetij.

Iskani poklici

Po programu vajeništva se je mogoče izučiti za poklice, ki veljajo za deficitarne. To pomeni, da na trgu manjka izučenih delavcev in bodo mladi po izobraževanju hitro in zanesljivo našli primerno zaposlitev. V šolskem letu 2018/2019 se bo mogoče izobraževati za osem poklicev: oblikovalec kovin – orodjar, gastronom/hotelir, mizar, kamnosek, papirničar, strojni mehanik, slikopleskar in steklar.

Postopek vključitve učenca v program vajeništva

Postopek vključitve v program vajeništva je podrobno razložen na tej povezavi, z več informacijami pa vam bodo z veseljem postregli na vseh srednjih šolah, ki izvajajo program vajeništva (ŠC Novo mesto, ŠC Slovenj Gradec, ŠC Nova Gorica, ŠC Škofja Loka, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad, Tehnični šolski center Maribor, Srednja šola Izola, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, ŠC Rogaška Slatina, ŠC Kranj, ŠC Velenje, ŠC Krško-Sevnica).

Informacije dobite tudi pri svetovalki na področju poklicnega izobraževanja in vajeništva pri GZS, ga. Ana Žemva Novak, e-mail: [email protected], telefon: 01 58 98 531.

Želite izvedeti več?

Preberite odgovore na najpogostejša vprašanja v zvezi s programi vajeništva.

 

RSS Ustavi se!

 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.
 • Moja prva ljubezen
  Klečanje na zemlji me približa tej Materi kot nič drugega. Bolj jo duham, bolj jo čutim, globlje zakopljem roke v prst, bolj se ji poklonim.
 • Moja pot do izgorelosti na grafu
  ... sledi faza psihoterapevtskega odpravljanja notranjih "moram" prisil, s spoznanjem, da se je nesmiselno do konca gnati za doseganje povečini ne lastne sreče in le kratkotrajnega zadovoljstva zase, ki bo trajalo samo dotlej ...
 • Ali kava – kofein res dvigne energijo?
  Vam je znano? Po treh urah intenzivnega dela se zgodi: »Uf, zdaj pa rabim pavzo. Skodelica kave se bo kar prilegla, da si napolnim moči.«
 • Kako uravnavate čas? Člani Združenje manager za #ustavise
  Člane Združenja manager smo vprašali, kako uravnavajo čas namenjen delu in čas namenjen sprostitvi.