fbpx

Vaje iz joge za lažji porod

Gibanje, Zanimivo, Življenjski slog

Ženska lahko že v nosečnosti ali pa celo pred njo pripravi telo, da bo porod čim bolj optimalen in neboleč.

Ženska lahko že v nosečnosti ali pa celo pred njo pripravi telo, da bo porod čim bolj optimalen in neboleč. Nauči se lahko tudi sprostitvenih tehnik in tehnik vizualizacije, ki jih lahko uporabi pred in med samim porodom.
O tem, kaj in kdaj med nosečnostjo in porodom, da bo ta čim lažji, nam je povedala učiteljica joge ter predavateljica na Cityparkovih brezplačnih srečanjih mamic s strokovnjaki Polonca Dragaš.

Kako lahko pripravimo telo na porod, da bo ta čim lažji in čim manj boleč?

Nosecnost Porod 2Telo lahko pripravimo na porod na različne načine. Pomembna sta tako duševni kot tudi telesni vidik. Prvi korak je že branje in informiranje o porodu. Pri tem naj poudarim, da skušajmo pozabiti prizore iz holywoodskih filmov, kjer je prikazano, kako ženske med porodom trpijo. Obstaja namreč tudi film, ki prikazuje orgazmičen porod … Prav tako ne sprejmimo dobronamernih rekov: “Ah, kaj kompliciraš, še vsaka je rodila”. Iz številnih izkušenj v življenju vemo, da je rezultat vedno boljši, če se na preizkušnjo prej pripravimo.

Zelo dober način za optimalno pripravo na porod je joga, saj zajema tako duševni kot telesni vidik telesa. In kar je najpomembnejše – naučimo se prisluhniti sebi in s tem bomo lažje prisluhnile tudi svojemu otroku.

Zakaj je pomembno, da pripravimo telo na porod?

S telesnega vidika bo telo bolj gibčno, vezi in kosti se bodo lažje razširile in nato prej povrnile v prvotno stanje. Prav tako bo telo v dobri fizični kondiciji lažje prestalo napor poroda.

Z duševnega vidika je pomembna priprava na porod, da vadimo vizualizacijo in sproščanje posameznih delov telesa ter sproščanje bolečine. Tako smo bolj samozavestne, ko gremo rodit, in lažje nadzorujemo situacijo med porodom.

Kaj s tem naredimo za svoje telo, misli, čustva?

Predvsem jih umirimo. Vemo, da smo naredile vse, kar je bilo v naši moči, že med nosečnostjo. Zaupamo v svoje telo in porod lepše steče. Vemo, da smo me tiste, ki rojevamo, v porodnišnici pa nam le nudijo ustrezno podporo.

Katere vaje so primerne za posamezne mesece?

Na to vprašanje je težko dati enoznačen odgovor. Čeprav je bila na začetku ena sama joga, pa danes obstaja več vrst joge in vsaka asane priredi malo po svoje. Sama vadim po sistemu Joga v vsakdanjem življenju, ki je razdeljen v 8 težavnostnih stopenj. Večina asan 1., 2. in 3. stopnje je primerna za izvajanje tudi v nosečnosti.

Sama priporočam sledeče jogijske položaje:

Dobrih je večina vaj za hrbtenico, pri tem naj poudarim zlasti mačko (madžari), vaje, ki poglabljajo dihanje, vaje, ki razgibajo in prekrvavijo kolke, kot npr. metulj in polmetulj, prve tri mesece pa se zelo priporoča počep (utthanasana), ki krepi mišice medeničnega dna in stegna. Po tretjem mesecu nosečnosti te asane ne izvajamo več.

Za nosečnice je priporočljiv še most (setu asana), kjer hrbta ne usločimo, temveč sedimo na tleh z iztegnjenimi nogami in dlani položimo na tla za hrbet, nato pa dvignemo le sedalni del od tal in smo oprti na dlani in stopala. Ta vaja krepi mišice rok, nožne, medenične in hrbtne mišice. Spodbuja dihanje ter pospešuje delovanje ledvic in ščitnice.

Polsvečo (viparitkarni mudra) lahko vadimo do konca nosečnosti, če nimamo povišanega krvnega tlaka. Njeni učinki so sledeči: poživlja, uravnava delovanje žlez, preprečuje stres in depresijo, lajša težave z nizkim krvnim tlakom. Ker pospešuje odtekanje krvi iz ven, pomaga proti otekanju nog in krčnim žilam. Sprošča in povečuje prekrvavitev organov v medeničnem predelu.

Sicer pa sledimo splošnim načelom: ko začne trebušček rasti, se izogibamo težjih vaj, s katerimi krepimo trebušne mišice in pa kjer bi lahko pritiskali na trebuh. Proti koncu nosečnosti se predvsem posvetimo meditaciji in sprostitvenim tehnikam.

Ali lahko vaje izvajamo narobe in s tem škodujemo otroku oz. svoji nosečnosti?

Če asane izvajamo skladno z navodili ustrezno kvalificiranih inštruktorjev, do tega ne more priti. Nosečnica naj vadi sama doma le v primeru, da je že pred nosečnostjo dlje časa obiskovala tečaje joge in tudi doma redno vadila. Tako že dobro pozna svoje telo in njegov odziv na posamezne asane.

Morda naj tu opozorim le na masaže, ki bi nam v nosečnosti zelo prijale. Načeloma se masaže celega telesa odsvetujejo. Če si masažo hrbta vseeno privoščimo, naj jo izvaja terapevt, ki je usposobljen za masažo nosečnic. Maser ne sme pritiskati na medenični kosti, ki sta na križu, saj bi s tem sprožil popadke in prezgodnji porod (lahko pa to storimo, kadar hočemo pospešiti začetek poroda). Od 8. meseca dalje pa je priporočljivo, da si nosečnica s sezamovim oljem sama nežno masira prsi in trebuh.

Ali si res lahko vizualiziram svoj porod?

Da. Sama imam to izkušnjo in s tem sem se izognila umetnim popadkom. Priporočam ogled kakega filmčka na YouTubu, kjer je s pomočjo animacije lepo prikazano, kako se telo odpira in kako otrok potuje v posameznih fazah poroda. Nato pa le zapremo oči, v mislih ponovimo in zaupamo v moč narave. To vadimo le nekaj dni pred rokom poroda.

Naj za konec omenim še, da ko me vadimo jogo, z name vadi tudi naš otrok. Otrok, katerega mama v nosečnosti dela jogo in skrbi za svoje duševno in telesno počutje, bo bolj zdrav. Ko delamo asane, se namreč poveča tudi dotok hranil otroku, s tem pa bo imel tudi otrok moč, da bo lažje pokukal na svet.

Bi radi omenjene tehnike s Polonco Dragaš poskusili tudi v živo, so se vam ob branju zastavila vprašanja in si želite odgovore? 10. 4. pridite na brezplačno srečanje nosečnic s strokovnjaki v igralnico Cityparka. Več o brezplačnih predavanjih za starše in nosečnice ter jogici za otroke in dojenčke si lahko preberete na facebook.com/otroskajogica.

Besedilo: Petra Arula


Sledite nam