fbpx

Vaginalna vnetja: zdravljenje zahteva celosten pristop

Bolezni, Človeško telo, Zdravje, Žensko zdravje

Suha nožnica, nadležna srbečica in neprijeten vonj v intimnem predelu so težave, o katerih ženske nerade govorijo, a dejstvo je, da se bodisi z glivičnim bodisi z bakterijskim vaginalnim vnetjem vsaj enkrat v življenju sreča kar 75 odstotkov žensk. Dobra novica pa je, da so v lekarnah na voljo izdelki za samozdravljenje tovrstnih vnetij.

Vnetje običajno nastane, ko se spremeni mikroflora v nožnici, kar pomeni, da se določene kulture glivic in bakterij, ki v nožnični flori zdravih žensk zavzemajo majhen delež, prekomerno razrastejo in razmnožijo. Vzroki za porušenje nožničnega ravnovesja so lahko različni:

  • oslabitev imunskega sistema zaradi drugih bolezni in jemanja nekaterih zdravil (antibiotiki, kortikosteroidi, kontracepcijska sredstva),
  • hormonska nihanja v telesu (nosečnost, menstrualni cikel),
  • neuravnotežena prehrana,
  • stres,
  • tesno in sintetično spodnje perilo, ki onemogoča dihanje kože in zadržuje vlago, zaradi česar se lahko razrastejo škodljive glivice in bakterije,
  • dolgotrajno nošenje mokrih kopalk,
  • prekomerno umivanje intimnih predelov z agresivnimi in odišavljenimi izdelki za nego kože.

Vaginalna vnetja je večinoma mogoče pozdraviti z izdelki za samozdravljenje, ki so na voljo v lekarnah (po posvetu s farmacevtom, seveda). Če ne pomagajo ali se vnetja ponavljajo, je treba obiskati ginekologa.

Glivični vaginitis

Glivično vnetje povzroča glivica, najpogosteje Candida albicans, ki je v nožnici sicer normalno prisotna, če se namnoži, pa povzroča težave. Vnetje spremljajo močna srbečica nožnice in zunanjega spolovila, rdečica in grudičast izcedek iz nožnice. Vse našteto močno negativno vpliva na počutje in spolnost, še posebej, če se vnetje ponavlja.

Za zdravljenje so na voljo zdravila s protiglivičnim delovanjem (antimikotiki) za lokalno (vaginalete, vaginalne kreme) ali sistemsko zdravljenje (tablete). Antimikotiki odstranijo povzročitelja vnetja, vendar ne obnavljajo vaginalne flore, zato se vnetje pogosto ponovi. Raziskave kažejo, da se verjetnost ponovitve močno zmanjša, če takoj po končanem zdravljenju uporabite laktobacile za vaginalno uporabo.

Laktobacili namreč izločajo mlečno kislino in s tem vzdržujejo kislo okolje (pH med 3,8 in 4,4), ki je neugodno za rast in razmnoževanje potencialno škodljivih mikroorganizmov. Na sluznici oblikujejo tudi zaščitni sloj oziroma biofilm, ki onemogoča pritrditev in razraščanje glivic.

Bakterijska vaginoza

Za bakterijsko vaginozo je značilen pičel, bel ali siv izcedek izrazito neprijetnega vonja (običajno ga primerjajo z vonjem po ribah), spremljajo ga lahko bolečine v spodnjem delu trebuha, pekoč občutek in bolečine pri spolnem odnosu, nemalokrat pa tudi težave z vnetjem drugih organov v mali medenici, zlasti sečil.

Za učinkovito samozdravljenje je ključnega pomena celosten pristop. Najprej je treba vzpostaviti ustrezno kislost vaginalnega okolja, ki je predpogoj za uspešno rast in razmnoževanje laktobacilov. V lekarnah je za ta namen na voljo več izdelkov, ki se jih dobi brez recepta. Da se vnetje ne bi v kratkem ponovilo, pa je, enako kot pri glivičnih vnetjih, priporočljiv še dodatek laktobacilov, ki jih vnesemo neposredno v nožnico. V ta namen izberemo kakovosten vaginalni probiotik z zadostno koncentracijo laktobacilov.

Nezdravljena bakterijska vaginoza je lahko razlog za prezgodnji porod in nizko porodno težo novorojenčka, po porodu pa lahko zaradi nje pride tudi do vnetja maternice. V nosečnosti naj zato vnetja nožnice vedno zdravi ginekolog.

»V prvi nosečnosti sem imela nepretrgoma težave z vnetji nožnice, ki so se kazali kot nadležna srbečica, ki je pogosto napredovala do izjemno pekoče in občutljive sluznice. Ob začetku druge nosečnosti sem zato začela že s preventivno uporabo pene VITAgyn, ki jo uporabljam redno ob vsakodnevnem tuširanju. Za prve znake rahle srbečice pa imam doma doma vedno vaginalno kremo s kislim pH VITAgyn C, ki jo uporabim šest dni zaporedoma, vsak večer. Po nasvetu farmacevta uporabim po koncu šestdnevne terapije še vaginalni probiotik Gynophilus in od takrat imam težav z vnetji bistveno manj.”

nosečka Anja

Sledite nam