fbpx

12 minutna vadba dnevno je dovolj za hujšanje

Gibanje, Zanimivo

Intervalni treningi visoke intenzivnosti so se izkazali za najboljše za doseganje in ohranjanje zdrave telesne teže.

Danski znanstveniki so v nedavni raziskavi ugotovili, da je za zmanjšanje telesne teže ob izbiri prave vrste vadbe, treba telovaditi samo 12 minut dnevno.

Visoko intenzivnostni intervalni treningi so se izkazali za najboljše za doseganje in ohranjanje zdrave telesne teže ter oblikovanje telesa. Ti treningi temeljijo na načelu stalnega izmenjevanja intenzivnosti vadbe z vmesnimi kratkimi odmori.

Način vadbe 10 – 20 – 30 se lahko uporablja za vse vrste aerobnih vadb (tek, kolesarjenje, rolanje). Princip te metode je, najprej 30 sekund vadbe zmerne intenzivnost, nato v naslednjih 20 sekundah povečate intenzivnost vadbe in v zadnjih 10 sekundah trenirate z najvišjo intenzivnostjo.

Trening z izmenjevanjem intenzivnosti ponovite 5-krat. Na koncu treninga zaključite z 2-minutno počasno hojo (sprehod), da umirite srčni utrip. Po kratkem premoru narediti še 5 ponovitev.

fit telo

Znanstveniki so učinek takšnega treninga preučevali na 132 tekačih. Razdelili so jih v skupine. Ena skupina je vadila intervalne treninge visoke intenzivnosti, druga skupina pa je obiskovala vadbo z normalno intenzivnostjo.

Po 8 tednih preučevanja so primerjali rezultate in prišli do presenetljivih zaključkov. Edina pomanjkljivost intervalne vadbe visoke intenzivnosti je manj pretečenih kilometrov. Udeleženci programa intervalnega treninga so imeli nižjo raven krvnega tlaka in so za približno 38 sekund hitreje pretekli 5 kilometrov, v primerjavi z udeleženci v programu normalne vadbe.

Potrebujete nasvet strokovnjaka? Na forumu Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa, dobite nasvete naših strokovnjakov.

Foto: Pinterest


Sledite nam