fbpx

Vadba za mišice medeničnega dna

Novice, Zanimivo, Zdravje, Zdravoteka

Da bi pridobili, ohranili ali vzdrževali moč in vzdržljivost mišic medeničnega dna so ključnega pomena redne vaje.

Mišice medeničnega dna ležijo na dnu medenice in potekajo od sramnice (spredaj) do trtice (zadaj). Vadbo za mišice medeničnega dna se priporoča za preventivo in zdravljenje urinske inkontinence. Za uspeh vadbe je ključnega pomena, da krčimo prave mišice in da je to krčenje pravilno. Predstavljajte si, da poskušate zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in istočasno zaustaviti curek urina. Občutek je, kot da bi hoteli »stisniti in dvigniti« navzgor področje okoli zadnjika, nožnice (pri ženskah) in sečnice. To je stisk mišic medeničnega dna. Stisk poskušajte zadržati 6-8 sekund in narediti 8-12 zaporednih ponovitev (med katerimi nekaj sekund počivajte). Učinek vadbe čez čas povečate tako, da medtem, ko stisk zadržujete dodajte še 3 do 4 maksimalne stiske z višjo hitrostjo.

Da bi pridobili moč in vzdržljivost mišic medeničnega dna morate vaje izvajati 3 do-5-krat na dan, vsak dan. Da bi ohranili in vzdrževali to zmogljivost, pa je potrebno izvajati vaje vse življenje. Vaje je priporočljivo izvajati v različni položajih: leže na hrbtu, na vseh štirih, sede in stoje.

Vaj za mišice medeničnega dna ne smete izvajati med uriniranjem!

Poleg redne dnevne vadbe je priporočljivo, da mišice medeničnega stisnete tudi, tik preden kihnete, zakašljate ali kaj dvignete!

Opozorilo:

  • Bodite pozorni, da predel medeničnega dna ne potiskate navzdol (kot pri iztrebljanju blata), namesto da bi področje okoli zadnjika, nožnice (pri ženskah) in sečnice potegnili navzgor.
  • Pomembno je, da pri stisku mišic medeničnega dna ne stiskate skupaj nog in zadnjice.
  • Pri pravilnem stisku mišic medeničnega dna ni vidnega gibanja medenice ali stegen.
  • Ob stisku mišic medeničnega dna ne zadržujte dihanja.
  • Lahko čutite, da so se napele mišice na spodnjem delu trebuha, kar je povsem normalno.

 

Za mišice medeničnega dna vam priporočamo prehransko dopolnilo z zeliščnimi izvlečki INCOVENAL® comfort:

fidimed-incovenal– vsebuje unikatno formulo naravnih izvlečkov CELcomlex® ( izvleček semen buče, izvleček nadzemnih delov njivske preslice, izvleček lanenih semen),
– vitamin D3, kar 800 ie v dnevnem odmerku,
– magnezij,
– vitamin C.

Več o izdelku za mišice medeničnega dna INCOVENAL® comfort lahko preberete na tej povezavi.


Sledite nam