Vabilo na srečanje: Ali ima tudi trpljenje smisel?

anonimni uporabnik, 12. oktober 2018
GibanjeOstalo
Renata Žontar Društvo življenje z multiplo sklerozo

Društvo Spoznajmo multiplo sklerozo organizira in vabi na interaktivno srečanje in predavanje.

V življenju vsakega človeka se pojavljajo različne izgube. Prav izgube izzovejo neprijetne občutke jezo, strah, razočaranje, občutek nemoči … Ob vseh teh občutkih lahko življenje izgubi veljavo, pomen, vsebino skratka smisel. Postavi se vprašanje je sploh še vredno živeti.

Izguba zdravja in bolezen imata veliko moč in pomen. Multipla skleroza se dotakne celotne družine, ima neskončno obrazov in bolečin. Bolezen traja in se ne neha, je kronična. Nekateri ji govorijo, da je hudobna bolezen. Povzroča trpljenje. In prav trpljenje, ki se ne neha ter odvzame še tisto malo.

“Ali ima trpljenje smisel?” Vabilo na srečanje

Vljudno vabljeni na interaktivno srečanje z naslovom: Ali ima tudi trpljenje smisel? Dogodek organizira Društvo Spoznajmo multiplo sklerozo in bo potekalo v petek 19. oktobra 2018, ob 17. uri na Slovenski ulici 10 v Mariboru (prostori Alma Mater). Srečanje bosta vodila izr. prof. dr. Sebastjan Kristovič in Tadeja Polanšček, dipl. fizioterapevt.

Izr. prof. dr. Sebastjan Kristovič: Kako ob bolezni najti »smisel« v življenju?

Profesor je direktor Mednarodnega inštituta za psihoterapijo in uporabno psihologijo (Svetovalno-terapevtski center za družine, pare in posameznike), koordinator študijskega procesa na AMEU – ECM, profesor na AMEU – ECM iz področja logoterapije, psihologije osebnosti, odnosov in duševnega zdravja. Deluje v izobraževanju, kurativi in preventivi v obliki predavanj, seminarjev in svetovanja iz področja vzgoje, duševnega zdravja, odnosov in transparentne komunikacije, svetuje na področju psihosocialnega svetovanja svetuje posameznikom in skupinam.

V predavanju bo spregovoril o različnih duševnih stiskah, težavah v partnerskih odnosih, vedenjskih težavah, soočanju in prebolevanju izgube, prizadetosti in krivdi bo na predavanju spregovoril profesor.

Tadeja Polanšček: Kako se »smisel« in gibanje dopolnjujeta?

Tadeja je dipl. fizioterapevtka. Ima družino in je zbolela za multiplo sklerozo. Je aktivna kljub omejitvam, ki jih je narekovala bolezen. Ima izkušnje in znanje, kako se spopadati z boleznijo in z njo živeti. Deluje kot vodja fizioterapije v terapevtskem centru Vita med v Bad Radkersburgu, Avstrija, poučuje nemščino na Almi mater in je koordinator kliničnega usposabljanja na Almi mater Europaea.

V predavanju bo skušala povezati »smisel »z gibanjem. Verjame namreč, da ne glede na to, koliko smo gibalno omejeni, je potrebno vztrajati v gibanju. Gibanje in mentalni trening gresta skupaj z roko v roki.

Vstop je prost.
Prosim, da udeležbo pordite do 17. 10. 2018 na naslov društva [email protected] ali na številko 041 955 164 (Renata Žohar predsednica društva Spoznajmo multiplo sklerozo).

O društvu Spoznajmo multiplo sklerozo

Društvo Spoznajmo multiplo sklerozo je aktivno že tretje leto. So neprofitna organizacija z namenom sodelovati s strokovnjaki s področja multiple skleroze, ozaveščati širšo javnost o multipli sklerozi, organizirati strokovna srečanja, prirejati srečanja za osebe z multiplo sklerozo in njihove svojce.

Namen društva je tudi povezati obolele z multiplo sklerozo.

Predsednica društva, Renata Žohar pojasni:

“Pogosto srečujem osebe obolele z multiplo sklerozo, ki so v stiskah in rabijo le pogovor. Želijo preverjene informacije o jemanju določene terapije, diagnostiki bolezni,  različnih preiskavah, odzivu delodajalcev na bolezen … Kar pa je najbolj pomembno, želijo biti anonimni. Strah pred razkritjem bolezni je prevelik.”

To so osebe, ki so v začetni fazi bolezni, se z njo šele soočajo. V ta namen pripravlja društvo portal, kjer bi lahko člani društva izmenjali izkušnje. Prav tako je prednost portala enostaven dostop do druženja http://spoznajmo-ms.eu.

“Pogosto pozabljamo na svojce obolelih, kateri niso z boleznijo seznanjeni, pa bi si to želeli. Prav tako bi povabili v članstvo strokovnjake s področja zdravstva, socialne službe, svetovalne službe in na sploh vse, ki bi želeli pomagati ali pa se seznaniti z to boleznijo. Ogromno zboli mladih ljudi, ki si želijo živeti, biti aktivni in produktivni. Si ustvarjati dom in družino. Za uresničitev teh želja pa potrebujemo pomoč,”

še pove o glavnih izzivih mladega društva Renata Žohar.

O multipli sklerozi

V Sloveniji je trenutno 3.000 oseb obolelih za multiplo sklerozo. Za multiplo sklerozo zbolijo predvsem osebe med dvajsetim in štiridesetim letom, torej v obdobju največje ustvarjalnosti človeka. Bolezen prizadene vsa področja človekovega delovanja in omejuje motorične, kognitivne in procesne spretnosti. Ob enem pa tudi povzroča ekonomske stiske. Veliko obolelih ima skrajšani delovnik, so invalidsko upokojeni in pri poslabšanju bolezni v bolniškem staležu. Društvo želi stopiti nasproti prav tem mladim obolelim, kateri so za svoje zdravje pripravljeni tudi sami kaj prispevati.

Neže Mauer, Onstran

V razmislek navajamo pesem Neže Maurer.

Onstran
Življenje je minilo,
jaz pa še kar obstajam.
Malce samotno je.
Vsi ljudje so onstran šipe.
Gledam jih kot figure,
nemi so, gibljejo se, brez smisla.
Morda sem pa jaz
na napačni strani šipe?

Več novic

New Report

Close