Akutni bronhiolitis v porastu

anonimni uporabnik, 03. januar 2013
Ostalo
pljuča

V UKC Ljubljana povečano število sprejemov z diagnozo akutni bronhiolitis. Združenje za pediatrijo poziva k odgovornemu ravnanju za preprečevanje prenosa okužb.

Ljubljana, 3. januar 2012 – V UKC Ljubljana (Klinika za infekcijske bolezni in Pediatrična klinika) imamo od decembra dalje povečano število sprejemov dojenčkov in majhnih otrok do drugega leta starosti z diagnozo akutni bronhiolitis. Gre za izrazito sezonsko obolenje spodnjih dihal, ki ga povzročajo različni virusi. Najbolj pogost povzročitelj je respiratorno sincicijski virus (RSV). Večina otrok, ki preboleva to okužbo, se lahko zdravi doma.

Starši morajo poskrbeti za zadosten vnos tekočine pri otrocih, redno čistiti nosek s fiziološko raztopino in v primeru visoke vročine to znižati s sredstvi proti vročini. Če otroci bruhajo, ne pijejo in/ali težko in hitro dihajo, je potreben pregled pri zdravniku. V primeru potrebe po dodatnem zdravljenju s kisikom ali nadomeščanju tekočin z infuzijo otroka sprejmemo v bolnišnico; nekateri med njimi potrebujejo tudi zdravljenje v enoti za intenzivno terapijo.

V redkih primerih so možni zapleti ali celo smrt ob prebolevanju samega bronhiolitisa. Težji potek bolezni pričakujemo zlasti pri najmlajših – dojenčkih v prvih mesecih življenja in otrocih, ki imajo v osnovi bolezni dihal oz. srca. Specifičnega zdravljenja za akutni bronhiolitis ni, veliko pa lahko starši naredijo že preventivno, da otroke obvarujejo pred okužbo. Ključna je dobra higiena rok. Če je doma dojenček. mlajši od 6 mesecev in ima ta sorojenca v vrtcu, naj starši le-tega vzamejo iz varstva, ker  največkrat okužbo prinese domov prav ta. Potrebno je omejiti obiske, zlasti majhnih otrok. Doma ne smejo kaditi. Odsvetujemo obiskovanje nakupovalnih centrov ali drugih zaprtih prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi, z majhnimi otroki. Priporočamo čim več gibanja na svežem zraku. Če otrok z bronhiolitisom že obiskuje vrtec, morajo starši poskrbeti, da otrok ostane doma, dokler se popolnoma ne pozdravi.

Ker višek obolenj šele pričakujemo in ker epidemija lahko traja naslednjih nekaj mesecev, naprošamo starše, da upoštevajo napotke, saj s tem lahko pomembno zmanjšajo verjetnost bolezni pri svojih otrocih.

Poziv Združenja za pediatrijo

Začela se je sezona okužb dihal z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) in drugimi virusi, ki ji bo po izkušnjah iz prejšnjih let sledila gripa. Vsako leto zboli veliko otrok, mnogi, zlasti dojenčki in malčki, potrebujejo zdravljenje v bolnišnici in včasih zaradi življenje ogrožajočega poteka bolezni celo intenzivno zdravljenje z respiratorjem (»umetnimi pljuči«). Letos smo bili žal priča tudi prvim smrtnim žrtvam.

Virusi se širijo s kašljanjem, kihanjem in neposrednim stikom z bolnikom oz. okuženimi predmeti, zato lahko starši z ustreznimi ukrepi močno zmanjšate možnost, da bi se vaš otrok okužil in zbolel:

  • pogosto si umivajte roke, čistite z virusi onesnažene površine (kljuke…)
  • do drugega meseca otrokove starosti odsvetujemo obiske
  • če imate dojenčka, vzemite starejšega sorojenca iz vrtca v domače varstvo
  • ne dovolite, da bi prehlajene osebe prišle na obisk
  • redno in večkrat dnevno prezračite bivalne prostore
  • z otrokom ne hodite tja, kjer je veliko ljudi (trgovski centri, različne prireditve…)
  • čim več se gibajte na svežem zraku
  • prepovejte kajenje v stanovanju
  • cepite sebe in otroka (če je že dovolj star) proti gripi

Bolan otrok naj ostane doma. S tem boste zmanjšali možnost zapletov bolezni pri svojem otroku in širjenje okužbe v vrtcu oziroma v šoli.

Z odgovornim ravnanjem poskrbite za zdravje svojega otroka in drugih otrok!

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,439
23.04.2024 ob 13:09
296,848
23.04.2024 ob 15:21
112,980
23.04.2024 ob 12:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close