fbpx

V teku moram premagati samo enega nasprotnika, sebe

Gibanje, Zanimivo

Tečemo, ko smo prestrašeni, tečemo, ko smo polni navdušenja, tečemo pred svojimi problemi in tečemo, ker lahko. Ker zmoremo. Ker, ko nam teče lava po žilah, se misli upočasnijo. In plavamo med oblaki. Tečemo, ampak plavamo. Brez prenehanja. Brez izgovorov.

Ampak nisem športen tip, v družini nihče ni tak

Res je, staršev si ne moremo izbirati. Kot pravi Herbert Steffny, avtor Velike tekaške knjige, je talent najpomembnejši dejavnik v tekmovalnem športu. Primer izrazite genske pogojenosti talenta je različna sestava mišičnih vlaken pri šprinterjih in dolgoprogaših. Velik delež rdečih vlaken, ki se krčijo počasi, vrhunskim dolgoprogašem omogoča, da brez veliko treninga zlahka pretečejo 10 kilometrov v 35 minutah.

Kljub vsemu se je treba zavedati, kot je izpostavil že sam Goethe, da človeka ne naredi samo to, kar je podedoval, temveč tudi tisto, česar se je naučil. To pomeni: Brez marljivega treninga tudi noben vrhunski tekač ne bi uspel.

”Tvoje telo bo zatrjevalo, da ni nobenega pravega razloga za nadaljevanje.  Edina druga možnost je poslušanje notranjega glasu, ki na srečo, deluje neodvisno od vsake logike.”

– Tim Noakes

Ne morem, prepozno je zame

Najbrž ne boste prvič slišali in ne zadnjič, da je starost zgolj številka. Medtem, ko se številni ljudje po 30. letu grizejo zaradi vsake nove gubice, ki jo prinese novo desetletje, se tekači veselijo pripadnosti novi starostni skupini.

Kdor je začel teči šele po 40. ali 50. letu, pravi Steffny, ima dobre možnosti, da bo nekaj časa iz leta v leto napredoval, ker njegovo telo potrebuje ta čas, da se lahko prilagodi. Pri vsej ambicioznosti, ki jo premorete kot tekač tekmovalec, pomislite na to, da naj vaše kosti tudi še v visoki starosti omogočajo tek za dobro telesno pripravljenost.

Dežuje, halo, moker bom

Leta obsežnih raziskav so potrdila, da nismo iz sladkorja. Vedno moramo pri treningu iskati izziv, biti dosledni, ne smemo dopustiti, da obveljajo prazni izgovori. Kdor v drugi polovici teka ne zna odgovoriti svojemu notranjemu skušnjavcu na vprašanje, zakaj vse to, ne bo iz sebe nikoli iztisnil vsega, kar zmore.

Hej, zakaj pa res ne bi poskusil?

Kot pravi Steffny, na t.i. teku za vsakogar lahko z užitkom sodelujete brez posebnih priprav, potem, ko je za vami že nekaj mesecev neprekinjenega tekaškega treninga in lahko brez težav pretečete razdaljo pet do deset kilometrov.

Za vas je novo le to, da se morate znati spopasti s pritiskom zaradi pričakovanj, z adrenalinom in živčnostjo. Gotovo boste naredili napake. Vendar boste hkrati nabirali dragocene izkušnje, ki vam bodo nekoč neprecenljivo koristile pri pomembnejšem teku. Na primer, ko se boste udeležili maratona. Če boste že na svojem prvem množičnem tekmovalnem teku do konca pritisnili na plin, vam bo ta ”hoja po robu” prinesla nove bolečine. Toda ravno tu se  boste naučili premagati sebe, notranje dvome in zavestno zbrati vse moči. Morda boste pozitivno presenečeni ugotovili, da zmorete veliko več, kot bi si kdaj prisodili.

Tek nas druži je moto, s katerim tudi letos v Mercatorju spodbujajo ljudi različnih generacij k aktivnemu življenjskemu slogu in k udeležbi na Volkswagen ljubljanskem maratonu in Lumpi teku.

Začeli so z aktivno vadbo za otroke po Sloveniji – Lumpi tekovadbo. Le da bodo letos, poleg vrtcev, te vadbe še posebej deležni otroci njjihovih zaposlenih. Skupaj s tekaškim trenerjem Urbanom Praprotnikom se bodo pripravljali na jesenski Lumpi tek.

Tudi vi se gotovo že ogrevate za aktivno udeležbo na tej največji tekaški prireditvi v Ljubljani.

Če ne boste tekli, pa se pridružite delavnicam, kjer se osvajajo prvine nordijske hoje in teka in se skupaj z otroki navdušujemo za gibanje. Delavnice bodo od septembra dalje po več krajih po Sloveniji. Tudi izkušeni tekači pridejo na svoj račun. Mercatorjevi zaposleni tako že pridno trenirajo. Pridružite se nam.

Družila nas bo dobra volja, aktiven življenjski slog in občutek za skupnost. Ja, tek nas druži.


Sledite nam