fbpx

V svetu levoročnih

Zanimivo

Prevlada leve roke pri vsakdanjih opravilih je nekoč veljala za hibo, nekaj nenormalnega, celo bolezenskega. Čeprav je danes drugače, so levičarji še vedno v senci desničarjev.

Vendar pa bi vse več slednjih prav rado pokukalo v svet levoročnih in odkrilo še neznane skrivnosti njihovega delovanja. Imajo levičarji posebne lastnosti? Vidijo svet z drugačnimi očmi? Pišejo njihove roke drugačno zgodbo?

Levoročnost ni navada

Vrsto let je veljalo, da je levoročnost le grda navada, ki jo je treba odpraviti. Povezovali so jo s slabim rokopisom ter jo pogosto imeli za vzrok jecljanja in disleksije. Danes večinoma poznamo vzroke levoročnosti in vemo, da nikakor ne gre za razvado. Katera roka bo dominantna, določa dominantnost možganske poloble. Pri desničarjih sta možganski polobli razviti asimetrično, pri čemer dominira leva polovica. Pri levičarjih sta razviti približno enako, imata pa veliko več živčnih vlaken kot možgani desničarjev. Ta vlakna so ključna za hitrejši prenos informacij med poloblama.

Vemo, da je leva polovica možganov odgovorna za delovanje desne strani telesa in obratno. Kaj nam to pove? Po mnenju strokovnjakov je leva polovica možganov odgovorna za govor, prijemanje, delo s številkami in logično sklepanje. Zato bi morali pri teh stvareh prednjačiti desničarji. Desna polovica možganov je odgovorna za razmišljanje, prostorsko orientacijo, umetniško nadarjenost, občutljivost in smisel za domišljijo. So to lastnosti levičarjev?

Kako je živeti v svetu levoročnih?

Življenje levo- in desnoročnih se morda razlikuje glede na navedene razlike v strukturi njihovih možganov.

Če pogledamo zdravstveno sliko levoročnih, je tu veliko predpostavk. Velja, denimo, da so levoročni bolj nagnjeni k avtoimunskim boleznim, raku dojke, psihotičnim motnjam in da je njihovo življenje znatno krajše. Vendar te hipoteze k sreči niso znanstveno podprte.

Raziskave pa kažejo, da so levoročni bolj nadarjeni za športe, ki zahtevajo moč, natančnost in hitrost, kot sta tenis in boks. To zlahka pojasnimo: pri desničarjih morajo informacije najprej priti iz desne možganske poloble v levo, ker ta upravlja desno roko, pri levičarjih pa je ta pot krajša, kar jim daje prednost nekaj tisočink sekunde.

Levoročni so bolj nadarjeni za matematiko, logiko in umetnost. Imajo sposobnost strateškega razmišljanja, nenavadno dober spomin za glasbo in občutek za mero. Veljajo tudi za bolj ustvarjalne in intuitivne, čeprav je ti lastnosti težko meriti.

Levoročnost torej nima nobene zveze z nižjo inteligenco ali motnjami, povezanimi s fino in natančno motoriko. Nasprotno, ocenjujejo, da kar 20 odstotkov genijev piše z levico!

Levoročnost je dedna in prirojena

Ali bomo desničarji ali levičarji, ni odvisno od nas samih, saj se s to lastnostjo rodimo. Siljenje k desnoročnosti ima zato lahko resne posledice, ki se kažejo kot motnje v živčnem sistemu in psihi ter povzročajo jecljanje. Poleg tega so vidne tudi pri motoriki, intelektualnem razvoju in značaju. Opaziti je motnje zbranosti, spomina in fine motorike ter hitro utrujenost v procesu razmišljanja. Človek bo postal nespreten ravno zaradi siljenja v desnoročnost, ne pa zaradi levoročnosti.

Literatura:
Kosinac, Z. 2007. Ljevorukost – odraz dominacije jedne od moždanih polutki ili nešto drugo. Šk. vjesn. 56 (1-2): 137–149.
Šaško, B. 2000. Ovo ću napraviti lijevom. Dijete, vrtić, obitelj: Časopis za odgoj i naobrazbu predškolske djece namijenjen stručnjacima i roditeljima, 6 (23-24): 20–22.

Foto: Pexels


Sledite nam