fbpx

V soboto prvi festival brez smeti na Goriškem

Dogodki, Zanimivo

Z dogodkom želimo prebuditi javno zavest o prekomernih odpadkih, za kar smo v veliki meri krivi sami – vsakdanji …

V soboto, 29. aprila 2017, se bo na Mostovni v organizaciji iniciative Podružnica zgodil pravi mali festival, ki bo v praksi zajel: ekonomijo deljena, “Zero Waste” filozofijo, DIY (naredi si sam) filozofijo, trajnostni in okolju prijazen način bivanja.

Ekonomija deljena se je začela kmalu po prihodu novega tisočletja, kot odgovor na krizne razmere takratnega obdobja. Urbanizacija, porast socialnih omrežij in izginjajoče naravne surovine so še podžgale njen nastanek. Le-ta temelji na socialni tehnologiji, skupni uporabi prostorov, sredstev in orodja. To omogoča različnim posameznikom, umetnikom in malim firmam lažji začetek in manjše nadaljnje stroške. Sredstva so bolje porazdeljena in uporabljena ter lažje je stkati poslovne stike, saj sodelavce lahko najdeš v neposredni bližini. Pod takšno ekonomijo spadajo tudi izmenjevanje dobrin, ponovna uporaba zavrženih surovin in množično financiranje (crowdfunding). Vse to se odlično sklada s smernicami za trajnostno bivanje: zmanjšajo se odpadki, surovine so lokalne, denar kroži po rokah lokalne skupnosti namesto v roke velikih korporacij, ki največkrat niso trajnostne. Skupni imenovalec vseh konceptov je skupnost, ki se krepi in razvija na podlagi vsega znanja in veščin njenih članov. Spodbuja se samoiniciativnost, učenje novih veščin in tako imenovani DIY.

Zero Waste je novejši koncept, ki je nastal kot protest na današnjo kulturo prekomerne potrošnje in smetenja planeta. Oseba, ki živi v slogu »Zero Waste« išče zelene alternative (brez odpadkov) na vseh področjih življenja.

– Izmenjava oblačil
– DIY popravljalnica koles
– Zero Waste predavanje in delavnica
– Jej drugače – veganske jedi
Manj je več, vsi lahko pripomoremo k boljšemu jutri! Vabljeni! Vstop prost.

Vse to bomo pri Podružnici vpletli v naš prvi festival; glavno dogajanje bo tradicionalna izmenjava oblačil, ki deluje po principu »prinesi x – odnesi x«. Obleke v dobrem stanju tako najdejo novo uporabo, namesto da postanejo smeti. Vzporedno pa se bosta odvila tudi predavanje in delavnica Martine Drobne. Drobnetova je na »Zero Waste« pot zakorakala pred dobrega pol leta, ko je videla kako človekova prekomerna potrošnja in smetenje uničuje nas in našo okolico. Na blogu piše članke o vsakdanji aplikaciji koncepta »Zero Waste« in podaja uporabne informacije svojim bralcem. Poslušalcem bo podala glavne informacije o konceptu in napotke za začetek. Na delavnici bodo iz starih nezaželenih majic izdelali uporabne tekstilne vrečke za živila. Pridružili se nam bodo vešči popravljavci koles, ki bodo obiskovalcem pomagali oživeti škripajoča kolesa. Tudi za pod zob ne bo manjkalo. Eno bodo skuhali pri Okrepčevalnici Ku Dobro, ki je le nekaj mesecev nazaj odprla vrata in sedaj nudi vegansko prehrano, ki je obenem ekološka, lokalna in sezonska.

Z dogodkom želimo prebuditi javno zavest o prekomernih odpadkih, za kar smo v veliki meri krivi sami – vsakdanji potrošniki. Obenem je misija graditi in krepiti lokalno skupnost, spodbujati proaktivnost in seveda, izobraževati o tematikah, ki so dandanes še kako pomembne glede na stanje planeta in našega ravnanja z njim. Z dogodkom spodbujajo in širijo glas o lokalnih podjetjih, ki delujejo po dobrih načelih (ekološko, pravično in zavestno).

Dogodek je popolnoma brezplačen in odprt za vse. Več …

Sledite nam