V Sloveniji letos manj novih diagnoz okužbe s HIV

Bolezni, Zanimivo

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za leto 2016, živi na svetu okoli 36,7 milijona ljudi, ki so …

V letu 2017 smo v Sloveniji prepoznali nižje število novih diagnoz okužbe s HIV v primerjavi z letom 2016.

Do vključno 22. novembra je bilo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prijavljenih 33 primerov novih diagnoz okužbe s HIV. Od tega jih je bilo 23 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar je najmanj v zadnjih desetih letih.

»Ta padec števila novih diagnoz je predvidoma posledica uspehov kombinirane preventive, predvsem sprememb glede dostopnosti testiranja in kulture testiranja ter takojšnjega zdravljenja oseb z novo diagnozo okužbe s HIV«,

izpostavlja prof. Irena Klavs z NIJZ.

HIV (Human Immunodeficiency Virus)

Virus imunske pomanjkljivosti (HIV) je povzročitelj sindroma imunske pomanjkljivosti (AIDS). Spada v rod Lentivirusov, ki pripada družini Retroviridae. Poznamo dva tipa: HIV-1 in HIV-2, v vsakem tipu pa še številne podtipe.

AIDS (Aquired Immuno Deficiency Syndrome)

AIDS je sindrom, skupek bolezenskih znakov in simptomov, ki predstavljajo zadnjo fazo okužbe s HIV, ko se bolnikov imunski sistem ni več sposoben ubraniti oportunističnih okužb in ko se množično pojavljajo malignomi, sicer redki pri imunsko zdravih osebah.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za leto 2016, živi na svetu okoli 36,7 milijona ljudi, ki so okuženi z virusom HIV, 20,9 milijona ljudi, okuženih z virusom HIV prejema protivirusno terapijo in 7 od 10 nosečnic, ki so okužene s HIV, prejema antivirusno terapijo.

Z letošnjim geslom »Everybody counts«, »Vsak šteje«, želi SZO zagovarjati dostop do varnih, učinkovitih, kakovostnih in cenovno dostopnih zdravil, vključno z zdravili, diagnostičnimi pregledi ter zdravstvenimi storitvami za ljudi v stiski, hkrati pa zagotoviti tudi zaščito pred finančnimi tveganji.

Vir: NIJZ, WHO

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.